Μετά την εξασφάλιση των 8 δισ. ευρώ της 6ης δόσης, το οικονομικό επιτελείο και η κυβέρνηση συνολικά στρέφεται, πλέον, στις διαπραγματεύσεις για το 2ο πακέτο στήριξης, που θα καλύψει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας για την επόμενη 10ετία και θα μειώσει το χρέος κατά περίπου 50% του ΑΕΠ, εφόσον όμως δεν ανατραπούν οι αποφάσεις της 26ης Οκτωβρίου.
Αυτός είναι και ο μεγαλύτερος φόβος της ελληνικής πλευράς, ότι δηλαδή οι ραγδαίες εξελίξεις που απειλούν ακόμα και την οντότητα της ευρωζώνης, ενδεχομένως να ανατρέψουν τα έως τώρα δεδομένα, εξ ου και οι χαμηλοί τόνοι που κράτησε ο Λουκάς Παπαδήμος στη Κυβερνητική Επιτροπή.
Πέρα από το τι μπορεί να φέρει ή να μη φέρει η Σύνοδος Κορυφής -ευχή όλων είναι να παρουσιαστεί μια πειστική λύση για την αντιμετώπιση της κρίσης χρέους που θα ηρεμήσει τις αγορές όπως π.χ. η δυνατότητα της ΕΚΤ να παρεμβάσει στη πρωτογενή αγορά ομολόγων έστω μετά από συγκεκριμένα βήματα στη κατεύθυνση της οικονομικής ενοποίησης εντός της Ευρωζώνης- το οικονομικό επιτελείο έχει κάθε λόγο να ανησυχεί και για τις εξελίξεις εντός των συνόρων. Πρώτο ζητούμενο δεν είναι άλλο από το να κλείσει το φετινό έλλειμμα όσο το δυνατόν πιο κοντά στο 9%, στόχος εξαιρετικά δύσκολος όπως προκύπτει κι από τις δηλώσεις του Γ. Προβόπουλου στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής.
Το σημαντικότερο πρόβλημα δεν είναι άλλο από τη ροή των εσόδων, που σίγουρα δεν είναι η προσδοκώμενη. Είναι ενδεικτικό ότι στη συνάντηση που είχε ο Ευάγγελος Βενιζέλος με το προεδρείο της ΚΕΔΚΕ, έθεσε τους τοπικούς άρχοντες προ των ευθυνών τους, αναφορικά με τις διορθώσεις των λαθών που αφορούν στο ειδικό τέλος ακινήτων και πολύ περισσότερο με την είσπραξη του, ξεκαθαρίζοντας ότι οι πραγματικά αδύναμοι δεν κινδυνεύουν με διακοπή ηλεκτροδότησης αλλά εκείνοι που δεν βρίσκονται σε αδυναμία πληρωμής θα υποστούν τις συνέπειες του νόμου.
Από εκεί και πέρα, ζητούμενο είναι να «τρέξουν» όλες οι υποχρεώσεις που απορρέουν από το Επικαιροποιημένο Μνημόνιο, εν όψει των διαβουλεύσεων που ξεκινούν με τη Τρόικα στις 12 Δεκεμβρίου. Οι διαπραγματεύσεις με τη Τρόικα θα γίνουν με φόντο τις συστάσεις για ολοκλήρωση των παρεμβάσεων στα «κλειστά» επαγγέλματα, για ψήφιση του νέου Φορολογικού - καθώς και τη λήψη μέτρων κατά της φοροδιαφυγής και της είσπραξης των ληξιπρόθεσμων οφειλών, για συνεννόηση της κυβέρνησης με τους κοινωνικούς εταίρους για τους κατώτερους μισθούς, την ΕΓΣΕΕ, τις ασφαλιστικές εισφορές.
Πίεση ασκείται, επίσης, για την υλοποίηση του προγράμματος αποκρατικοποιήσεων, την επανεξέταση των προνοιακών προγραμμάτων -για τα οποία αναμένεται νέα Έκθεση του ΟΟΣΑ- ενώ καίριας σημασίας χαρακτηρίζεται από τη Τρόικα η μεταρρύθμιση του συστήματος Υγείας και η εξάλειψη των ληξιπρόθεσμων οφειλών των νοσοκομείων.