Δεν είναι λίγες οι φορές που στην προσπάθεια σου να τραβήξεις βίντεο το αγαπημένο σου τραγούδι, χάνεις και την συναυλία και τα συναισθήματα που θα μπορούσε να σου γεννήσει.
Ναι, πρόλαβες και το ανέβασες στο youtube, το πόσταρες κιόλας για να δουν οι άλλοι τι χάνουν, και; Θα σου πει κάποιος ειδικός.
Μιλώντας πρόσφατα με κορυφαίο Έλληνα φωτογράφο, τον άκουγα να λέει πόσο μάταιο είναι για παράδειγμα, ένας πατέρας να βγάζει φωτογραφίες το παιδί του ενώ σβήνει κεράκια και να χάνει όλα όσα θα μπορούσε να αισθανθεί αν ζούσε τη στιγμή και δεν ήταν παρατηρητής, έξω από αυτήν.
Το συναυλιακό καλοκαίρι καλά κρατεί στην Ελλάδα και τα υψωμένα χερια μπροστα στη μούρη σου τείνουν να γίνουν μάστιγα. Τελικά τη συναυλία πρέπει να τη ζούμε ή να την αποθηκεύουμε στη γκαλερί ενός κινητού;
φωτογραφία: pixabay.com
Μία νέα καλιφορνέζικη startup εταιρεία ονόματι Yondr φαίνεται να δίνει μια αρκετά ικανοποιητική λύση στο πρόβλημα. Σύμφωνα με δημοσίευμα της DW η εταιρία λανσάρει ένα μικρό τσαντάκι με κλειδαριά, μέσα στο οποίο θα μπαίνει το κινητό αναγκαστικά στην είσοδο της συναυλίας. Τα τσαντάκι θα κλειδώνει και θα ξανανοίγει στο τέλος της συναυλίας. «Θα δημιουργήσουμε ζώνες απαγόρευσης των κινητών σε σχολεία, συναυλίες, όπου είναι αναγκαίο» δήλωσε ο ιδρυτής της Yondr, Γκράχαμ Ντάγκονι σε άρθρο του στην «Washington Post».
Ήδη υπάρχουν αρκετοί διάσημοι που έχουν υιοθετήσει αυτό το εξάρτημα και το έχουν χρησιμοποιήσει στις συναυλίες τους. Στο άρθρο γίνεται αναφορά στη συναυλία των Guns'n'Roses και το Warm-up-Show του παρουσιαστή των Όσκαρ Κρις Ροκ και οι δυο εκδηλώσεις με απαγόρευση της χρήσης των κινητών.
Ακόμα και η Αλίσια Κις ανακάλυψε τα τσαντάκια με κλειδαριά. Η τραγουδίστρια παρουσίασε στο Βερολίνο καινούρια κομμάτια της που δεν είχαν κυκλοφορήσει και ήταν αναμενόμενο να μην θέλει να εμφανιστούν στο διαδίκτυο μετά τη συναυλία. «Η συναυλία ήταν πολύ διαφορετική. Ο κόσμος απλά χόρευε και διασκέδαζε περισσότερο από κάθε άλλη φορά», περιγράφει ένας από τους παρευρισκόμενους. Στο τέλος της συναυλίας τα κινητά επιστράφηκαν χωρίς κανένα πρόβλημα στους ιδιοκτήτες τους.
Το δημοσίευμα καταλήγει στην εξής διαπίστωση. Οι καλλιτέχνες ενοχλούνται έντονα από την τόσο εκτεταμένη χρήση των κινητών κατά την διάρκεια των συναυλιών. Ένα πρόσφατο γεγονός που το αποδεικνύει είναι η αντίδραση της τραγουδίστριας Αντέλ προς έναν θαυμαστή της «Σταμάτα να με βιντεοσκοπείς, είμαι εδώ, αληθινή. Αυτό δεν είναι DVD, είναι μια αληθινή συναυλία».
Διεθνώς υπάρχουν και άλλες πρωτοβουλίες με σκοπό τον περιορισμό της χρήσης των κινητών κατά τη διάρκεια των συναυλιών. Για παράδειγμα, ο Αμερικανικός Οργανισμός Ευρεσιτεχνιών ενέκρινε πριν λίγες εβδομάδες την πρόταση της Apple, όπου η κάμερα του iPhone θα ελέγχεται μελλοντικά από υπέρυθρο φως, το οποίο θα εμποδίζει τη λήψη βίντεο κατά τη διάρκεια μιας συναυλίας.
Μήπως τελικά θα ήταν ωραιότερη μία συναυλία χωρίς τη χρήση κινητού;