Λίγες ημέρες μετά από την έκθεση που προκάλεσε παγκόσμιο σάλο και ο τότε αντιπρόεδρος της βρετανικής κυβέρνησης παραδέχεται ότι η χώρα του παραβίασε το διεθνές δίκαιο με την εισβολή στο Ιράκ το 2003.
Η Εκθεση Σίλκοτ κατέληξε ότι η εν λόγω απόφαση της Μ. Βρετανίας δεν είχε ικανοποιητική νομική βάση και ότι ο τότε πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ επέλεξε την ανάληψη στρατιωτικής δράσης, παρότι δεν ήταν η ύστατη λύση, όπως είχε παρουσιαστεί στο κοινοβούλιο και τους πολίτες.
Σε άρθρο του στην Sunday Mirror, ο Τζον Πρέσκοτ έγραψε ότι έχει αλλάξει σήμερα την άποψη του για την νομιμότητα του πολέμου και επέκρινε τον Μπλερ που εμπόδισε τους υπουργούς του να συζητήσουν πλήρως από πριν για την νομική βάση του πολέμου.
«Το 2004, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν, δήλωσε πως καθώς η αλλαγή καθεστώτος ήταν ο πρωταρχικός στόχος του πολέμου στο Ιράκ, τότε ο πόλεμος ήταν παράνομος. Με μεγάλη λύπη και θυμό, τώρα πιστεύω ότι είχε δίκιο», γράφει ο Πρέσκοτ. «Θα ζήσω το υπόλοιπο της ζωής μου με την απόφαση της κήρυξης του πολέμου και των καταστροφικών συνεπειών του», συμπληρώνει.
«Ο υπουργός Δικαιοσύνης της κυβέρνησης, λόρδος Γκόλντσμιθ, εμφανίστηκε στο υπουργικό συμβούλιο, ανακοίνωσε προφορικά ότι υπάρχει νόμιμη βάση, αλλά δεν υπέβαλε καμία τεκμηρίωση. Ο χρόνος λήψης της απόφασης ξεκάθαρα επιλέχθηκε για να εγκριθεί μια σχεδόν άμεση δράση που μας οδήγησε στον πόλεμο», τονίζει ακόμη ο τότε αντιπρόεδρος της κυβέρνησης.