Οι λακούβες στον "οδικό χάρτη" του ΓΑΠ - iefimerida.gr

Οι λακούβες στον "οδικό χάρτη" του ΓΑΠ

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Συναίνεση ζήτησε, συναίνεση δεν βρήκε. Η μέρα παρουσίασης του 'οδικού χάρτη' για την έξοδο από την κρίση, φάνηκε από ...νωρίς για τον Γιώργο Παπανδρέου. Το σκληρό πακέτο λιτότητας που παρουσίασε και περιλαμβάνει κατάργηση φοροαπαλλαγών, εισαγωγή εισοδηματικών κριτηρίων για τα κοινωνικά επιδόματα, περικοπές στις επικουρικές συντάξεις, μείωση του μισθολογικού κόστους στις ΔΕΚΟ, ακόμα και δυνατότητα μερικής απασχόλησης και άδεις άνευ αποδοχών στο Δημόσιο, κυρίως όμως το μεγαλύτερο πακέτο αποκρατικοποιήσεων που παρουσίασε ποτέ ελληνική κυβέρνηση, έτυχε κριτικής από βουλευτές, στελέχη, ακόμα και υπουργούς του ΠΑΣΟΚ, ενώ απορρίφθηκε μετά βδελιγμίας από την αντιπολίτευση.

«Δεν πρέπει να ωραιοποιούμε την κατάσταση, για το 2011, γιατί η ύφεση δεν θα είναι 3% αλλά 4,1%», είπε η Λούκα Κατσέλη, εκφράζοντας τη διαφωνία της με τις αποφάσεις περί αποκρατικοποιήσεων. «Πρέπει να προσέξουμε το θέμα των αποκρατικοποιήσεων. Να εξηγήσουμε τι εννοούμε 'δημόσιο έλεγχο...Εγώ δε συμφωνώ με την παραχώρηση ακόμα 10% του ΟΤΕ στην Deutche Telecom και την αποκρατικοποίηση της πλειοψηφίας σε ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ», είπε χαρακτηριστικά. «Στρατηγικό λάθος»' χαρακτήρισε από την πλευρά του το να δοθούν ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ ο Χρήστος Παπουτσής, σημειώνοντας πως «από τέτοιες πωλήσεις, σε άλλες χώρες, όπως για παράδειγμα στην Αγγλία πέσανε κυβερνήσεις». Ειδικά δε στην πρόταση του Γιώργου Παπακωνσταντίνου για μείωση της συμμετοχής του Δημοσίου στη ΔΕΗ από 51% στο 34% το 2012 και παρά τη διατήρηση του ελέγχου, διαφώνησαν σύσσωμοι οι υπουργοί Περιβάλλοντος Τίνα Μπιρμπίλη, Υποδομών Δημήτρης Ρέππας, Προστασίας του Πολίτη Χρήστος Παπουτσής και η Αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου, με τους δύο τελευταίους μάλιστα να λένε ευθέως ότι δεν πρέπει να μειωθεί η συμμετοχή του κράτους. Σκληρή κριτική και αιχμές κατά του Γιώργου Παπακωνσταντίνου άφησαν και οι υπουργοί Παιδείας Άννα Διαμαντοπούλου και Εθνικής Άμυνας Ευάγγελος Βενιζέλος. «Να μη λέμε ότι έχουν περάσει τα δύσκολα», είπε η πρώτη, ζητώντας άμεσα αυτοκριτική, καθώς «έχουμε φτάσει στο κόκκινο, σε κατάσταση Φουκοσίμα», όπως είπε. Στο ίδιο κλίμα, «να θέσουμε εμείς τα ερωτήματα στον λαό και να πούμε την αλήθεια», είπε ο κ.Βενιζέλος, που κατέβασε μάλιστα δική του πλατφόρμα, τονίζοντας πως είναι «καλός ο προγραμματισμός, αλλά πρέπει να μιλήσουμε και για τις αστοχίες μας το 2010 και 2011» και ζητώντας νέα συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου την Μεγάλη Εβδομάδα. Ευρύτερο πρόγραμμα ανασυγκρότησης της χώρας ζήτησε ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Κώστας Σκανδαλίδης, ενώ για την ανάγκη τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου να εκπέμπουν αποφασιστικότητα και συλλογικότητα μίλησε ο Αναπληρωτής υπουργός Πολιτισμού Τηλέμαχος Χυτήρης.

Τη σκυτάλη της κριτικής πήραν λίγο αργότερα οι βουλευτές, σε μια συνεδρίαση της ΚΟ του ΠΑΣΟΚ, όπου οι μισοί ζητούσαν ανασχηματισμό και οι άλλοι μισοί αναδιάρθρωση του χρέους, λίγα λεπτά αφού την είχε για πολλοστή φορά αποκλείσει ο πρωθυπουργός. Εκφράζοντας όλοι σχεδόν την ανησυχία τους για την οικονομική κατάσταση της χώρας, Πάρις Κουκουλόπουλος, Έκτορας Νασιώκας, Γιώργος Φλωρίδης και Χρήστος Μαγκούφης ζήτησαν αναδιάρθρωση του χρέους της χώρας, προτείνοντας συγκεκριμένο τρόπο ο καθένας, σε συνεννόηση με τους δανειστές μας, με τον κ.Φλωρίδη μάλιστα να θέτει και θέμα πρόωρων εκλογών σε περίπτωση που η κυβέρνηση δεν ξεφύγει από την 'μεταρρυθμιστική κόπωση' την οποία διέγνωσε. Δομικό ανασχηματισμό της κυβέρνησης ζήτησαν από την πλευρά τους ο Παναγιώτης Κουρουμπλής και ο Νίκος Σαλαγιάννης, ενώ αιχμές κατά του Γιάννη Ραγκούση και του Γιώρου Παπακωνσταντίνου άφησε ο Απόστολος Κακλαμάνης, ενώ προβλήματα συντονισμού διέγνωσε ο Ευτύχης Δαμιανάκης.

Στο κλου της βραδιάς, που ήρθε για το ΠΑΣΟΚ με τη συνεδρίαση του Πολιτικού Συμβουλίου, αναδιάρθρωση του χρέους και ανασχηματισμό της κυβέρνησης ζήτησε ο Γιώργος Παναγιωτακόπουλος. Μπαϊράκι σήκωσε και αυτός στο θέμα των αποκρατικοποιήσεων, ζητώντας οι στρατηγικού χαρακτήρα ΔΕΚΟ να μείνουν στο Δημόσιο, αλλά και συνολικό σχέδιο, με χρονοδιαγράμματα και αναπτυξιακό πλαίσιο.

Και βεβαίως, αν δεν βρίσκει κανείς συναίνεση στον 'φυσικό του χώρο', στο κόμμα και την κυβέρνησή του, ούτε λόγος για την αντιπολίτευση που βγήκε χθες ...στα κεραμίδια. Για 'έκθεση ιδεών' μίλησε η ΝΔ και για 'πνίξιμο των πάντων' ο ΛΑΟΣ. «Επικίνδυνη» είναι το επίθετο που επέλεξε για την κυβέρνηση το ΚΚΕ και την παραίτησή της ζήτησε ο ΣΥΡΙΖΑ. Από την πλευρά της, περί 'ευχολογίου' μίλησε η Δημοκρατική Συμμαχία, για «οδικό χάρτη που οδηγεί στον γκρεμό» η Δημοκρατική Αριστερά και για παρουσίαση του 'τίποτα' οι Οικολόγοι Πράσινοι.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ