Στο εδώλιο του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Θεσσαλονίκης προτείνει εισαγγελέας να καθίσει εργολάβος στις καθαριότητες του ΑΠΘ, κατηγορούμενος για απάτη σε βάρος του ιδρύματος.
H υπόθεση αφορά το διάστημα 2002 - 2004 και άρχισε να ερευνάται, ύστερα από καταγγελία που έκανε ανταγωνίστρια εταιρία.
Σύμφωνα με την εισήγηση του αντεισαγγελέα Εφετών Νίκου Καλλίδη προς του Συμβούλιο Εφετών, ο 63χρονος κατηγορούμενος φέρεται ότι απασχολούσε καθαριστές «φαντάσματα», ενώ αρκετοί εργαζόμενοι τους οποίους είχε δηλώσει ο ίδιος ως προσωπικό καθαρισμού του ΑΠΘ στην πραγματικότητα φαίνεται ότι απασχολούνταν στον καθαρισμό εγκαταστάσεων της Υπηρεσίας Πολιτικής Αεροπορίας (ΥΠΑ), έργο που «έτρεχε» κατά διαστήματα παράλληλα μ’ αυτό του πανεπιστημίου και είχε αναλάβει ο συγκεκριμένος επιχειρηματίας, κατόπιν σχετικού διαγωνισμού.
Όπως περιγράφεται, στην εισαγγελική πρόταση, η ζημιά που προκάλεσε στο ίδρυμα ανέρχεται σε 860.133,92 ευρώ. Η δίωξη που είχε ασκηθεί σε βάρος του είναι για απάτη κατ’ εξακολούθηση σε βάρος Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου με τις επιβαρυντικές διατάξεις του νόμου 1608 περί καταχραστών του Δημοσίου.
Κατά την εισαγγελική πρόταση, ο 63χρονος λειτουργούσε επιχείρηση καθαριότητας, απασχολώντας δεκάδες εργαζομένους και λάμβανε μέρος σε διάφορους μειοδοτικούς διαγωνισμούς που αφορούσαν την καθαριότητα δημόσιων χώρων. Στο πλαίσιο αυτό, συμμετείχε σε τακτικό δημόσιο μειοδοτικό διαγωνισμό που προκήρυξε το ΑΠΘ για την ανάδειξη αναδόχου που θα αναλάμβανε την καθαριότητα εσωτερικών χώρων κτηρίων του πανεπιστημίου. Η πρώτη σύμβαση υπογράφηκε το Δεκέμβριο του 2000.
«Από τον έλεγχο που έγινε διαπιστώθηκε ότι άτομα που εμφανίζονται ως απασχολούμενοι καθαριστές του ΑΠΘ, και μάλιστα σε συγκεκριμένες υπηρεσίες - τμήματα, τον ίδιο μήνα εμφανίζονται ως απασχολούμενοι με πλήρες ωράριο και το σύνολο των εργάσιμων ημερών στην Αθήνα (ΥΠΑ). Η ασφάλιση ήταν μια φορά για το προσωπικό όπως προκύπτει από τις καταστάσεις του ΙΚΑ και φυσικά ο συγκεκριμένος εργοδότης - ανάδοχος πληρώθηκε από το πανεπιστήμιο και από την ΥΠΑ» περιγράφεται, μεταξύ άλλων, στην εισαγγελική πρόταση.
Η ίδια πρόταση κάνει λόγο για συνολικά 12 εργαζόμενους - «φαντάσματα», ενώ ο αριθμός των καθαριστών που εμφανίζονταν στις σχετικές λίστες του ΑΠΘ, αλλά απασχολούνταν στην ΥΠΑ κυμαίνονταν ανάλογα με την περίπτωση από 18 έως 39. Την παραπομπή του ή μη σε δίκη θα αποφασίσει το Συμβούλιο Εφετών που θα εκδώσει σχετικό βούλευμα.