Μαρκ Κλάτενμπεργκ: Ο «διαφορετικός» διαιτητής που σφυρίζει στον τελικό - iefimerida.gr

Μαρκ Κλάτενμπεργκ: Ο «διαφορετικός» διαιτητής που σφυρίζει στον τελικό

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Συγκαταλέγεται στη νέα γενιά των διαιτητών. Αυτών που δεν λανσάρουν το αυστηρό ύφος αλλά που δεν έχουν τον παραμικρό ενδοιασμό να «τσαλακώσουν» την εικόνα τους ακόμη και με μια γκριμάτσα στη διάρκεια ενός αγώνα. Ο Μαρκ Κλάτενμπεργκ, θα είναι το βράδυ της Κυριακής, ο άρχοντας του τελικού στο EURO.

Γεννημένος πριν από 41 χρόνια σε ένα προάστιο του Νιούκαστλ, λάτρεψε όπως τα παιδιά του σχολείου, το ποδόσφαιρο. Μόνο που πολύ γρήγορα, περιορίστηκε στο να υποστηρίζει την αγάπημένη του Νιούκαστλ και να παρακολουθεί από την τηλεόραση τα παιχνίδια. Σε δεύτερο χρόνο, μπήκε μέσα του το «μικρόβιο» του διαιτητή.

Σε ηλικια μόλις 18 ετών έγινε βοηθός στα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα της Αγγλίας και οκτώ χρόνια μετά, μπήκε επίσημα στους πίνακες διαιτητών. Αναρριχήθηκε με γοργά βήματα στην ιεραρχία των Άγγλων διαιτητών. Ο ίδιος παραδέχθηκε σε μια από τις συνεντεύξεις του, ότι έμαθε αρκετά δίπλα στον Χάουαρντ Γουέμπ, τον τελευταίο σπουδαίο Άγγλο διαιτητή.

Σε ηλικία μόλις 29 ετών έκανε ντεμπούτο στην Πρέμιερ Λιγκ σε ένα παιχνίδι της Εβερτον με την Κρίσταλ Πάλας και έκτοτε άρχισε να πρωταγωνιστεί σχεδόν κάθε αγωνιστική. Στα 31 του χρόνια σφύριξε για πρώτη φορά σε διεθνές επίπεδο ένα παιχνίδι για τα προκριματικά του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος Νέων και 10 χρόνια μετά θα σφυρίξει στο κορυφαίο γεγονός της καριέρας του.

Δεν έχει αποφύγει τις τιμωρίες

Ο ιδιαίτερος χαρακτήρας του φαίνεται και από τις πράξεις του. Δεν δίστασε να καλέσει στο τηλέφωνο τον Νιλ Γουόρνοκ, όταν αυτός ήταν προπονητής στην Κρίσταλ Πάλας προκειμένου να συζητήσει μαζί του για κάποια παράπονα που είχε ο τεχνικός των Λονδρέζων για μια διατησία του. Οι δυο τους έλυσαν τις διαφορές τους, όμως η ομοσπονδία δεν είδε με καλό μάτι την κίνηση αυτή αφού απαγορεύεται η εποκοινωνία των διαιτητών είτε με παίκτες είτε με προπονητές. Ομως ο Κλάτενμπεργκ έκανε αυτό που ένιωθε.

Οπως και λίγους μήνες αργότερα που ταξίδεψε μόνος του και όχι με τους βοηθούς του για να σφυρίξει ένα παιχνίδι της Πρέμιερ Λιγκ, κάτι που επίσης απαγορεύεται από τους κανονισμούς. Ο ίδιος το απέδωσε στην άσχημη μέρα που είχε αφού εκείνη την περίοδο βρισκόταν στη διαδικασία του διαζυγίου με τη σύζυγό του και δεν είχε όρεξη για πολλές κουβέντες.

Φέτος ήταν η χρονιά του

Από τις προηγούμενες σεζόν, ο Κλάτενμπεργκ άρχισε να γίνεται πρωταγωνιστής και η σεζόν 2015-2016 τον βγήκε να «απογειώνεται». Για πρώτη φορά στην καριέρα του σφύριξε τελικό Κυπέλλου Αγγλίας, με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ να νικά την Κρίσταλ Πάλας στο «Γουέμπλεϊ» του Λονδίνου ενώ λίγες εβδομάδες αργότερα, ήταν ο εκλεκτός της UEFA για τον μεγάλο τελικό του Champions League στο Μιλάνο ανάμεσα στην Ρεάλ Μαδρίτης και την Ατλέτικο.

Η ευρωπαϊκή ομοσπονδία θέλοντας μάλιστα να τον επιβραβεύσει για την εξαιρετική χρονιά του, επέλεξε αυτόν για τον τελικό του EURO. Ο Κλάτενμπεργκ σφύριξε μόλις δύο παιχνίδια στο τουρνουά, το Βέλγιο-Ιταλία και το Τσεχία-Κροατία, όμως ήταν αυτός που χαμογέλασε στο τέλος, αφού θα διευθύνει τον σπουδαίο τελικό ανάμεσα στην Πορτογαλία και τη Γαλλία.

Αξέχαστες στιγμές του Κλάτενμπεργκ

Δεν είναι λίγες οι φορές που έχει μετατραπεί σε πρωταγωνιστή για τον σκηνοθέτη μιας αναμέτρησης.

Σε ένα παιχνίδι της Ρέντιγκ με τη Λίβερπουλ, συνειδητοποίησε πως ξέχασε τις κάρτες του όταν χρειάστηκε να τιμωρήσει έναν παίκτη των γηπεδούχων και ζήτησε τη βοήθεια του 4ου.

Είναι φίλος σχεδόν με όλες τις μεγάλες ποδοσφαιρικές προσωπικότητες του Νησιού, όπως φυσικά και με τον Σερ Άλεξ Φέργκιουσον, ο οποίος προσπάθησε να τον... δωροδοκήσει.

Δεν διστάζει να είναι παραστατικός κατά τη διάρκεια ενός αγώνα

Κορυφαία στιγμή όλων πάντως, η αντίδρασή του στο θέατρο του Πέπε έπειτα από μια μονομαχία με τον Καράσκο στον τελικό του Champions League

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Euro 2016 Μαρκ Κλάτενμπεργκ διαιτητής
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ