Μετά από 26 χρόνια η Βρετανία θα αποκτήσει ξανά γυναίκα πρωθυπουργό.
Αυτό προκύπτει από τα χθεσινά αποτελέσματα της ψηφοφορίας των Τόρις, οι οποίοι ανέδειξαν το δίδυμο που θα κονταροχτυπηθεί για την ηγεσία του κόμματος των Συντηρητικών. Και οι δύο, γυναίκες. Τερέζα Μέι εναντίον Αντρεα Λίντσομ.
Στον χθεσινό δεύτερο γύρο ανάδειξης του νέου αρχηγού του κόμματος των Συντηρητικών της Βρετανίας η Τερέζα Μέι ήρθε πρώτη, η Αντρεα Λέντσομ δεύτερη και ο Μάικλ Γκόουβ αποκλείστηκε. Η Τερέζα Μέι συγκέντρωσε 199 υποστηρικτές, η Άντρεα Λέντσομ 84 και ο Μάικλ Γκόουβ 46 και έτσι, ως τελευταίος της κούρσας σε ψήφους, αποκλείστηκε από την επόμενη φάση, όπου τα μέλη του κόμματος πια θα αποφασίσουν μεταξύ των δυο τελικών υποψηφιοτήτων για το ποια θα ηγηθεί της χώρας και του κόμματος.
Ετσι, για πρώτη φορά μετά και την πρωθυπουργία της Μάργκαρετ Θάτσερ μια γυναίκα θα μετακομίσει στην γνωστή πρωθυπουργική κατοικία στο Λονδίνο, στον αριθμό 10 της Ντάουνιγκ Στριτ.
Η Τερέζα Μέι θεωρείται το φαβορί για την τελική ψηφοφορία το αποτέλεσμα της οποίας θα γίνει γνωστό στις 9 Σεπτεμβρίου, ωστόσο δεν πρέπει να αποκλείεται και η έκπληξη από τα 200.000 μέλη των Τόρις που έχουν δικαίωμα ψήφου. Δεν είναι άλλωστε παράξενο τα μέλη του κόμματος να έχουν διαφορετική άποψη από αυτή των βουλευτών του κόμματος.
Πάντως, σε δημοσκόπηση της YouGov μεταξύ 994 μελών των Συντηρητικών η Μέι συγκεντρώνει το 63% των προτιμήσεων, έναντι μόλις 31% που υποστηρίζει την υπουργό Ενέργειας, Άντρεα Λέντσομ.
Να σημειώσουμε εδώ ότι η Λέντσομ υποστήριξε το Brexit κατά το πρόσφατο δημοψήφισμα, ενώ η Μέι είχε, αν και διστακτικά, υποστηρίξει την παραμονή της χώρας της στην ΕΕ.
Τερέζα Μέι, η νέα Μάργκαρετ Θάτσερ
Η Τερέζα Μέι, θεωρείται ότι έχει το συναινετικό προφίλ για να ενώσει το κόμμα των Τόρις μετά το άκρως διχαστικό δημοψήφισμα για το Brexit. Ευρωσκεπτικίστρια, συντάχθηκε με τον Ντέιβιντ Κάμερον υπέρ της παραμονής της χώρας στην ΕΕ και μετά το δημοψήφισμα διαβεβαίωσε τους υποστηρικτές του «Out» ότι θα σεβαστεί την επιλογή τους. «Brexit σημαίνει Brexit. Η εκστρατεία έγινε, η ψηφοφορία έγινε, η συμμετοχή ήταν υψηλή και ο λαός αποφάσισε».
Η 59χρονη Μέι διορίστηκε υπουργός Εσωτερικών από τον Κάμερον το 2010 όταν αυτός εξελέγη πρωθυπουργός, θέση την οποία η Μέι διατήρησε και μετά την επανεκλογή του Κάμερον το 2015.
Η "νέα Μάργκαρετ Θάτσερ", όπως την αποκαλούν μερικές φορές, επιδεικνύει αυστηρή στάση είτε πρόκειται για παραβατικά άτομα, είτε για παράτυπους μετανάστες ή ισλαμιστές ιεροκήρυκες.
Ευρωσκεπτικίστρια η Μέι, είχε επιλέξει στην αρχή της χρονιάς να παραμείνει πιστή στον πρωθυπουργό και να υπερασπιστεί την παραμονή στην ΕΕ. Ωστόσο έκανε το ελάχιστο, υποστηρίζοντας ακόμη και έναν περιορισμό της μετανάστευσης -προσφιλές θέμα των υποστηρικτών του Brexit.
Η Μέι τηρεί μια συναινετική στάση που έκανε την Sunday Times να την παρουσιάσει ως "το μόνο ικανό πρόσωπο να ενώσει τις αντίπαλες ομάδες του (συντηρητικού) κόμματος".
Οσον αφορά την ενεργοποίηση του άρθρου 50 αρχικά είχε δηλώσει ότι δεν έχει πρόθεση να το ενεργοποιήσει, ωστόσο, πριν από μερικές ημέρες διευκρίνισε ότι δεν θα το ενεργοποιήσει εντός του 2016, δηλώνοντας ότι «αυτό που είναι σημαντικό, είναι να το πράξουμε αυτό την κατάλληλη στιγμή, προκειμένου να επιτύχουμε την κατάλληλη συμφωνία για τη Βρετανία».
Αντρεα Λίντσομ
Υποστηρίκτρια του Βrexit, δεν διστάζει να συγκρίνει τον εαυτό της με την Μάργκαρετ Θάτσερ και σχετικά άγνωστη έως πριν λίγες ημέρες όταν ανακοίνωσε την υποψηφίοτητά της για την ηγεσία των Τόρις. Μάλιστα, κατά την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς της δέχθηκε τα «συγχαρητήρια» και τη «στήριξη» του Νάιτζελ Φάρατζ.
Η Λίντσομ είναι βουλευτίνα τα τελευταία έξι χρόνια ενώ δεν έχει αναλάβει κάποιο χαρτοφυλάκιο. Πριν εγκαταλείψει τη δουλειά ητς για την πολιτική εργάστηκε για 3 δεκαετίες στο Σίτι του Λονδίνου, ιδίως στην τράπεζα Barclays.
Στη διάρκεια της μάχης για το δημοψήφιμα, υπερασπίστηκε με πάθος την έξοδο από την ΕΕ χωρίς να χάσει ούτε για μια στιγμή το χαμόγελό της. «Η απόφαση που λάβαμε την 23η Ιουνίου θα παραμείνει ως μια σημαντική στιγμή στην Ιστορία. Θα ανακτήσουμε την ελευθερία μας» υπογράμμισε η ίδια παρουσιάζοντας την υποψηφιότητά της, λίγες ημέρες μετά το δημοψήφισμα.
Στον βρετανικό Τύπο επίσης δημοσιεύονται άρθρα που θέτουν υπό αμφισβήτηση τις ικανότητές της, το πόσο σημαντικές θέσεις κάλυψε στο Σίτι ή ακόμα και το ήθος των φορολογικών της δηλώσεων.
Φωτογραφίες Wikipedia