Χιλιάδες καταναλωτές από τον Έβρο περνάνε καθημερινά τα ελληνοτουρκικά σύνορα για να επισκεφθούν την αγορά της Αδριανούπολης (Edirne για τους Τούρκους) και να αγοράσουν φθηνά προϊόντα.
Οι καταστηματάρχες στην Τουρκία υποδέχονται τους Έλληνες πελάτες με πινακίδες που είναι γραμμένες στην ελληνική γλώσσα, (“ΚΑΛΩΣ ΗΛΘΑΤΕ”), ενώ πολλοί από τους Τούρκους εμπόρους μιλάνε και ελληνικά. Στο κέντρο της πόλης πολλά καταστήματα αλλά φυσικά και τα ανταλλακτήρια συναλλάγματος φέρουν ελληνικές επιγραφές.
Πολλά καταστήματα στην Αδριανούπολη έχουν ελληνικές επιγραφές
Το iefimerida κατέγραψε το δρομολόγιο που κάνουν καθημερινά οι Έλληνες από την Ορεστιάδα και τα γειτονικά χωριά και επισκέφθηκε την τουρκική αγορά της Αδριανούπολης. Το τελευταίο διάστημα όλο και περισσότεροι Έλληνες από τη βόρειο Ελλάδα «ξενιτεύονται» για να προμηθευτούν τα αγαθά που χρειάζονται για το σπίτι ή για να αγοράσουν ρούχα, αφού ορισμένα προϊόντα έχουν πολύ πιο προσιτές τιμές από ό,τι στην Ελλάδα. O Φ.Π.Α. στην Τουρκία ποικίλει ανάλογα με τα αγαθά και τις υπηρεσίες και κυμαίνεται από 1% μέχρι 18%. Ο Φ.Π.Α. στην εστίαση στην Τουρκία πάντως, είναι 6%. Επιπλέον στην Τουρκία υπάρχουν και «Αφορολόγητες Τουριστικές Ζώνες» όπου ξενοδοχεία, καταστήματα και εστιατόρια έχουν μηδενική φορολογία για να προσελκύσουν τουρίστες!
Με ελληνικές επιγραφές υποδέχονται τους Έλληνες καταναλωτές οι Τούρκοι
1.500 άνθρωποι περνάνε καθημερινά τα σύνορα
Ο αριθμός των Ελλήνων που περνάνε τα σύνορα συνεχώς αυξάνεται. Το πρώτο χωριό που συναντάει κανείς μπαίνοντας στην Τουρκία είναι το Κάραγατς. Στην κλειστή αγορά του Αλή Πασά στο κέντρο της Αδριανούπολης οι Έλληνες καταναλωτές αγοράζουν είδη ένδυσης και παπούτσια σε καλές τιμές. Ένα ζευγάρι παπούτσια μπορεί να κοστίσει και 10 ευρώ. Υπάρχουν καταναλωτές που κάθε πρωί πηγαίνουν στην Τουρκία για να κάνουν τα ψώνια τους.
Η Αλιζέχ Τετίκ, καταστηματάρχης στην Αδριανούπολη, δείχνει εμπορεύματα στον συντάκτη του iefimerida Ιάσονα Πιπίνη
«Με βάση τα στοιχεία που έχουμε από τον χειμώνα –που είναι πιο ενδεικτικά- κατά μέσο όρο 500 άνθρωποι μόνο από τον Δήμο Ορεστιάδας περνάνε κάθε μέρα τα σύνορα για την Τουρκία. Την Παρασκευή ο αριθμός μπορεί να φθάσει και τους 1.500 επειδή εκείνη την ημέρα στην Τουρκία λειτουργεί παζάρι. Στα είδη ένδυσης και υπόδυσης πράγματι υπάρχει μεγάλη διαφορά στις τιμές.
Κατάστημα με παπούτσια στην κλειστή αγορά της Αδριανούπολης
Οι Έλληνες επιλέγουν τα πιο φθηνά προϊόντα και δεν τους ενδιαφερει η ποιότητα, στην Τουρκία τα βρίσκουν 10% πιο φθηνά. Εμείς προσπαθούμε να περάσουμε το μήνυμα ότι πλέον δεν υπάρχουν σημαντικές διαφορές στις τιμές”, δηλώνει στο iefimerida ο δήμαρχος Ορεστιάδας Βασίλης Μαυρίδης.
Ο δήμαρχος Ορεστιάδας Βασίλης Μαυρίδης
Ωστόσο, στην Τουρκία οι Έλληνες καταναλωτές δεν πηγαίνουν για να αγοράσουν βενζίνη και κρέας, αφού αυτά είναι πιο ακριβά από την Ελλάδα. Για αυτά τα αγαθά ταξιδεύουν μέχρι τη Βουλγαρία. Πολλά καταστήματα στην Αδριανούπολη πάντως, στηρίζουν την επιβίωση τους στις ροές των Ελλήνων καταναλωτών.
Η κλειστή αγορά του Αλή Πασά στην Αδριανούπολη
«Ένα μεγάλο μέρος των πελατών μας είναι Έλληνες, αγοράζουν παπούτσια, φόρμες, ακόμη και παιχνίδια για τα παιδιά τους», δηλώνει στο iefimerida σε πολύ καλά ελληνικά η Αλιζέχ Τετίκ που έχει κατάστημα στην κλειστή αγορά της Αδριανούπολης. Η κ. Τετίκ μας δείχνει και τους ναργιλέδες, τους οποίους οι Έλληνες, όπως λέει, αγοράζουν πολύ συχνά.
Κατάστημα με ελληνικές επιγραφές στην Αδριανούπολη
Ο φόβος για τις τρομοκρατικές επιθέσεις
Πολλοί καταναλωτές συνεχίζουν το ταξίδι τους μέχρι και την Κωνσταντινούπολη, που απέχει περίπου 2 ώρες με αυτοκίνητο από την Αδριανούπολη. Το τελευταίο διάστημα οι τρομοκρατικές επιθέσεις στην Τουρκία μείωσαν σε μικρό βαθμό το κύμα των Ελλήνων που περνάνε τα σύνορα. Η μείωση φαίνεται να είναι παροδική, αφού υπάρχουν μέρες που τα αυτοκίνητα στα σύνορα συνεχίζουν να σχηματίζουν ουρές.
Στην Τουρκία πολλοί αναζητούν οπωροκηπευτικά και φρούτα τα οποία οι παραγωγοί τα πουλάνε σε πάγκους στον κεντρικό δρόμο που συνδέει την Ορεστιάδα με την Αδριανούπολη. Οι διερχόμενοι οδηγοί σταματάνε για να αγοράσουν πληρώνοντας με ευρώ και παίρνουν ρέστα σε τουρκικές λίρες, τις οποίες χρησιμοποιούν στη συνέχεια στις άλλες αγορές που θα κάνουν μέσα στην πόλη.
Ο παραγωγός λαϊκής αγοράς στην Ορεστιάδα Γιώργος Χατζόγλου
«Υπάρχει ένας αριθμός Ελλήνων που πηγαίνουν στην Τουρκία για να αγοράσουν τρόφιμα. Ακόμη και για τα δικά μας προϊόντα, να αγοράσουν οπωροκηπευτικά, λαχανικά, τα πάντα. Πηγαίνουν και αν δουν ότι υπάρχει σημαντική διαφορά στις τιμές ψωνίζουν από εκεί, αλλιώς γυρνάνε πίσω» δηλώνει στο iefimerida ο Γιώργος Χατζόγλου παραγωγός λαϊκής αγοράς στην Ορεστιάδα.
Η καταναλωτική μετανάστευση έχει προκαλέσει μεγάλο πλήγμα στα καταστήματα της Ορεστιάδας. Καθημερινά μπαίνουν λουκέτα σε πολλά μαγαζιά, αφού όπως λένε οι επαγγελματίες, ο μειωμένος τζίρος και η αυξημένη φορολογία γίνονται “θηλιά” για πολλούς καταστηματάρχες.
Το κέντρο της Αδριανούπολης
Επιστρέφουν στο παλιό Κάραγατς που άφησαν το 1923
Για να φθάσει κάποιος με αυτοκίνητο από την Ορεστιάδα στην Αδριανούπολη χρειάζεται περίπου 30 λεπτά με το αυτοκίνητο. Στην πόλη αυτή, που φέρει το όνομα του Αυτοκράτορα Αδριανού, ζούσε ένας σημαντικός ελληνικός πληθυσμός μέχρι το 1923, οπότε με την Συνθήκη της Λωζάνης δόθηκε στην Τουρκία η ανατολική Θράκη αλλά και το τρίγωνο του Κάραγατς (Ορεστιάδας). Αμέσως μετά 6.150 πρόσφυγες μετακινήθηκαν από την Αδριανούπολη και το Κάραγατς σε απόσταση περίπου 10 χιλιομέτρων και ίδρυσαν τη Νέα Ορεστιάδα. Σε πολλές συνοικίες της Αδριανούπολης σώζονται οι κατοικίες που αναγκάστηκαν να αφήσουν οι Έλληνες κάτοικοι το 1923. Πολλά από αυτά τα σπίτια έχουν τα παραδοσιακά μπαλκόνια, θυμίζοντας εκείνες τις εποχές. Αρκετά από αυτά τα σπίτια έχουν μετατραπεί σήμερα σε καταστήματα ή έχουν ερημώσει.
Στην Αδριανούπολη σώζονται ακόμη κατοικίες Ελλήνων που άφησαν το 1923
Σήμερα, χιλιάδες Έλληνες επιστρέφουν και πάλι στο μέρος το οποίο οι πατεράδες και οι παππούδες τους άφησαν πριν από δεκαετίες, αυτή τη φορά για να βρουν φθηνά τρόφιμα και ρούχα, αφού λόγω της κρίσης δυσκολεύονται να τα προμηθευτούν από την ελληνική αγορά.
Χιλιάδες Τούρκοι επισκέπτονται την Ελλάδα
Η ζημιά που προκαλεί στην τοπική οικονομία η καταναλωτική μετανάστευση μετριάζεται με την είσοδο χιλιάδων Τούρκων επισκεπτών που περνάνε τα σύνορα για να αγοράσουν προϊόντα από τις παραμεθόριες περιοχές της χώρας μας ή για να καθίσουν για φαγητό στα εστιατόρια. Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία οι διελεύσεις Τούρκων επισκεπτών έχει αυξηθεί τους τελευταίους μήνες.
Ελληνες σταματούν στην είσοδο της Αδριανούπολης για να αγοράσουν φρούτα
«Υπάρχει διπλασιασμός των διελεύσεων από το τελωνείο των Καστενεών. Οι περισσότεροι Τούρκοι επισκέπτες μένουν στην Ορεστιάδα. Αυτό έχει βοηθήσει πολύ τα καταστήματα καφέ και εστίασης” τονίζει ο δήμαρχος Ορεστιάδας Βασίλης Μαυρίδης. “Έρχονται για να φάνε ψάρι, για να πιουν οινοπνευματώδη και για νυχτερινή διασκέδαση, πράγματα τα οποία δεν μπορούν να τα βρουν στην Τουρκία”, προσθέτει ο κ. Μαυρίδης.
Τις τελευταίες μέρες η είσοδος Τούρκων επισκεπτών έχει αυξηθεί και λόγω του τέλους του Ραμαζανίου. Οι έμποροι και οι καταστηματάρχες στην Ορεστιάδα ζητούν από την κυβέρνηση να δώσει φορολογικές ελαφρύνσεις στις επιχειρήσεις της περιοχής έτσι ώστε να μειωθεί το κύμα των Ελλήνων που ταξιδεύει καθημερινά στην Τουρκία για να αγοράσει τρόφιμα και ρούχα αλλά και να στηρίξει την προσπάθεια για προσέλκυση Τούρκων επισκεπτών. “Θα μπορούσαν να χαλαρώσουν και άλλο οι όροι για την έκδοση της βίζας, βέβαια αυτό είναι θέμα της Ευρωπαικής Ένωσης, αλλά μπορεί να πιέσει προς αυτήν την κατεύθυνση η Ελλάδα”, καταλήγει ο κ. Μαυρίδης.
Στην Τουρκία ο Φ.Π.Α. (KDV) στην εστίαση είναι 6,41%