Όλο και περισσότεροι Γερμανοί μειώνουν την κατανάλωση αλκοόλ και οι εταιρείες οινοπνευματωδών ποτών δίνουν μάχη για τους πελάτες αναζητώντας νέες στρατηγικές προσέγγισης.
Οι Γερμανοί φαίνεται να αλλάζουν συνήθειες. Γυμνάζονται, αγοράζουν βιολογικά προϊόντα, προσέχουν τη διατροφή τους και αποφεύγουν το αλκοόλ. Μπορεί όλα αυτά να ευνοούν την υγεία, ταυτόχρονα όμως θέτουν τη βιομηχανία οινοπνευματωδών ποτών μπροστά σε μεγάλες προκλήσεις.
«Τελευταία η αγορά δεν αυξάνεται σχεδόν καθόλου και δεν αναμένουμε καμία μεγάλη αλλαγή σ' αυτό» επισημαίνει ο Φρανκ Σίμπελ, πρόεδρος του διοικητικού συμβουλίου της εταιρείας ποτών Μπέρεντσεν. Η εταιρεία όπως και ολόκληρος ο κλάδος βρίσκεται σε αναζήτηση νέων στρατηγικών.
Οι πιο πρόσφατοι αριθμοί του Δυνδέσμου Γερμανικών Βιομηχανιών και Εισαγωγέων Οινοπνευματωδών Ποτών αναφέρονται στο έτος 2014. Τη χρονιά εκείνη παρήχθησαν 506 εκατομμύρια φιάλες ποτών, δηλαδή 15 εκατομμύρια λιγότερες απ' ότι την προηγούμενη χρονιά.
Οι εταιρείες προσπαθούν να βρουν εναλλακτικές λύσεις. Κάποιες προσπαθούν να επενδύσουν στις αγορές του εξωτερικού, αλλά το εγχείρημα είναι δύσκολο.
Η Γέγκερμαϊστερ δίνει μάχη στις ΗΠΑ για να αυξήσει και πάλι τις πωλήσεις της. Η προαναφερθείσα Μπέρεντσεν αντιμετωπίζει πρόβλημα στην αγορά της Τουρκίας εξαιτίας των τρομοκρατικών επιθέσεων αλλά και της έλλειψης ρώσων τουριστών που αποφεύγουν τη χώρα λόγω των τεταμένων σχέσεων με την πατρίδα τους. Επιπλέον η αγορά στην Κίνα και την Ινδία δεν αυξάνεται όπως αναμενόταν.
Στροφή προς τους… χυμούς
Αποτέλεσμα αυτών είναι οι επιχειρήσεις να επεκτείνονται στο χώρο των μη αλκοολούχων ποτών. Το 2014 η Μπέρεντσεν αγόρασε τον όμιλο Σιτροκάζα, μια εταιρεία αποχυμωτών. Οι φρέσκοι χυμοί συνεχίζουν να αποτελούν μόδα στον τομέα της διατροφής. Με τη Σιτροκάζα, η Μπέρεντσεν έκανε τζίρο 17 εκ. € το 2015.
Ωστόσο δεν έχουν όλες οι εταιρείες τη δυνατότητα να προχωρήσουν σε μια τέτοια αγορά. Παραδοσιακές εταιρείες, όπως η Άσμπαχ Ούραλτ, η Φέρπορτεν ή η Ούντερμπεργκ, δεν διαθέτουν αυτές τις οικονομικές δυνατότητες.
Η Φέρπορτερν που παράγει ένα λικέρ με βασικό συστατικό το κροκάδι αυγού επενδύει σε άλλες μεθόδους. «Προτάσσουμε τις δυνατότητες χρήσης του λικέρ» εξηγεί ο διευθυντής πωλήσεων Πέτερ Νικολάι. Η επιχείρηση κάνει διαφημίσεις με συνταγές κοκτέιλ, γλυκισμάτων, παγωτών και καφέ, στα οποία χρησιμοποιείται πάντα το λικέρ. «Έτσι στοχεύουμε σε ένα νεότερο κοινό» επισημαίνει ο κ. Νικολάι.
Πάντως η κατανάλωση αλκοόλ είναι και ζήτημα γενεών, όπως εξηγεί ο καθηγητής κοινωνιολογίας Κάι-Ούβε Χέλμαν από το Τεχνικό Πανεπιστήμιο του Βερολίνου. «Παλιότερα οι ηλικιωμένοι άνδρες έπιναν πιο δυνατά ποτά, ήταν θέμα παράδοσης». Σήμερα τα πράγματα έχουν αλλάξει. Οι νέοι σπάνια πίνουν μπύρα ή πιο δυνατά ποτά. Πλέον οι άνθρωποι προσέχουν περισσότερο την υγεία τους και μειώνουν την κατανάλωση αλκοόλ. Ωστόσο, δεν πρέπει να οδηγούμαστε σε γενικευμένα συμπεράσματα, προειδοποιεί ο ειδικός. Η κατανάλωση αλκοόλ σχετίζεται με την περιοχή διαμονής και την ηλικία. Άνδρες για παράδειγμα, ηλικίας 35 με 40 ετών που ζουν σε επαρχιακές περιοχές της Γερμανίας, συνεχίζουν να καταναλώνουν δυνατά αλκοολούχα ποτά.
Πηγή: Deutsche Welle