Με τον γλαφυρό τίτλο «Η επόμενη άλωση της Κωνσταντινούπολης» επιχειρεί η Süddeutsche Zeitung να σχολιάσει την ανάγνωση μουσουλμανικών θρησκευτικών κειμένων εντός της Αγίας Σοφίας κατά τη διάρκεια του φετινού ραμαζανιού.
Αυτό το γεγονός προκάλεσε τη δυσαρέσκεια της ελληνικής κυβέρνησης και την ανταλλαγή ανακοινώσεων με την τουρκική πλευρά. Όπως σημειώνει μεταξύ άλλων η εφημερίδα του Μονάχου, «για πρώτη φορά από την περίοδο του Κεμάλ Ατατούρκ επετράπη ξανά σε έναν μουεζίνη μέσα στην Αγία Σοφία να απευθύνει κάλεσμα σε μουσουλμανική προσευχή. Σημαίνει αυτό ότι η εκκοσμίκευση στην Τουρκία αποτελεί οριστικά παρελθόν;» διερωτάται η γερμανίδα δημοσιογράφος, υπενθυμίζοντας τον νόμο του 1935 με τον οποίο η Αγία Σοφία μετετράπη επισήμως από μουσουλμανικό τέμενος σε μουσείο.
Σύμφωνα με την SZ, «η μουσουλμανική πρωινή προσευχή εντός του μουσείου συνιστά πράγματι μια τομή. Ηταν -και αυτό το γνωρίζουν οι υποκινητές της- μια πρόκληση. Λιγότερο θρησκευτική παρά πολιτική, διότι η Αγία Σοφία, όπως είναι το ελληνικό όνομα της εκκλησίας όπου γινόταν κάποτε η στέψη των βυζαντινών αυτοκρατόρων, ήταν πάντα και ένα πολιτικό οικοδόμημα. Ο Ατατούρκ επέτρεψε γι' αυτόν ακριβώς τον λόγο τη μετατροπή της σε μουσείο ελπίζοντας έτσι να την καταστήσει ουδέτερη επειδή ήθελε κατ' αυτόν τον τρόπο να μπλοκάρει και μελλοντικές ελληνικές αξιώσεις στον αλλοτινό ορθόδοξο ναό».
Το δημοσίευμα επισημαίνει ότι το αίτημα να μετατραπεί ξανά η Αγία Σοφία σε μουσουλμανικό τέμενος διατυπώνεται εδώ και χρόνια. Αρχικά, όπως σημειώνει, από φανατικούς υπερεθνικιστές, μετά από εθνικιστές που εκπροσωπούνται στο κοινοβούλιο και πλέον και από στελέχη του κυβερνώντος κόμματος AKP. Το δημοσίευμα προειδοποιεί για τις συνέπειες των τουρκικών χειρισμών, επισημαίνοντας ότι «η Αγία Σοφία είναι ένα σύμβολο που θα ήταν καλό να μην αγγίζει κανείς. Επειδή η αναγκαστική ανακατάληψή της φανερώνει πάνω από όλα ένα αίσθημα αδυναμίας».
Πηγή: Deutsche Welle