Δεν κατάφεραν για μόλις δύο ψήφους να καταθέσουν την πρόταση μομφής σε βάρος της σοσιαλιστικής κυβέρνησης οι βουλευτές κομμάτων της Αριστεράς στη Γαλλία.
Οι βουλευτές αντιτίθενται στο νομοσχέδιο για τη μεταρρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, το οποίο έχει προκαλέσει απεργιακές κινητοποιήσεις και μαζικές διαδηλώσεις, που πολλές φορές αμαυρώνονται από επεισόδια βίας.
Υπό αμφισβήτηση τους τελευταίους τέσσερις μήνες, αυτή η μεταρρύθμιση που προωθεί η κυβέρνηση του Μανουέλ Βαλς έχει διχάσει τα κόμματα της Αριστεράς αλλά και το ίδιο το Σοσιαλιστικό κόμμα (PS).
Την Τρίτη, κι ενώ η κυβέρνηση δεν ήταν βέβαιη ότι θα εξασφάλιζε την πλειοψηφία των βουλευτών που είχε ανάγκη για να δοθεί πράσινο φως στο νομοσχέδιο, αποφάσισε να προχωρήσει στην επίκληση της ευθύνης της και επομένως να παρακάμψει την ψηφοφορία από τους βουλευτές προκειμένου να εγκριθεί σε δεύτερη ανάγνωση η μεταρρύθμισή της, που στοχεύει, όπως υποστηρίζουν οι κυβερνώντες, στην αντιμετώπιση των υψηλών ποσοστών ανεργίας, αλλά κρίνεται πολύ φιλελεύθερου χαρακτήρα από τους επικριτές της.
Το νομοσχέδιο πρέπει σύντομα να κατατεθεί εκ νέου στη Γερουσία και να επιστρέψει για μία ακόμη, την τελευταία φορά έως την 22α Ιουλίου ενώπιον της Εθνοσυνέλευσης όπου η κυβέρνηση θα πρέπει και πάλι να προχωρήσει στην επίκληση της ευθύνης της προκειμένου να εγκριθεί χωρίς τη διεξαγωγή ψηφοφορίας.
Κατά την πρώτη ανάγνωση του νομοσχεδίου τον Μάιο, δύο απόπειρες, των βουλευτών του Αριστερού Μετώπου (FG), βουλευτών των Οικολόγων Πράσινων, ανεξαρτήτων βουλευτών και πολλών Σοσιαλιστών βουλευτών να συγκεντρώσουν τις 58 υπογραφές που απαιτούνταν για την κατάθεση μιας πρότασης μομφής απέτυχαν για μόλις δύο ψήφος.
Η επίκληση της ευθύνης της κυβέρνησης ενώπιον της Εθνοσυνέλευσης επιτρέπει την υιοθέτηση ενός κειμένου υπό την προϋπόθεση ότι καμία πρόταση μομφής δεν θα κατατεθεί και εγκριθεί σε βάρος της, μια εξέλιξη που θα οδηγούσε στην πτώση της.
Το FG εξέφρασε τη λύπη του, σε ένα δελτίο τύπου, ότι «οι Σοσιαλιστές βουλευτές που δηλώνουν ότι αντιτίθενται στο νομοσχέδιο ή ακόμα και στη βιαιότητα της κυβέρνησης δεν άδραξαν αυτό το μοναδικό θεσμικό εργαλείο προκειμένου να βάλουν ένα τέλος στην αλαζονεία που επιδεικνύει η κυβέρνηση ενώπιον των πολιτών και των εκπροσώπων τους».
Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας, Μανουέλ Βαλς, παραδέχθηκε σήμερα ότι η κυβέρνησή του δεν διαθέτει παρά μια «σχετική πλειοψηφία» στην Εθνοσυνέλευση.