Η απλή αναλογική δεν δημιουργεί ακυβερνησία, αλλά αναδιατάσσει το πολιτικό σύστημα, επεσήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας, μιλώντας στο Σκάι.
«Αρχίζουν και διαμορφώνονται συνασπισμοί ή παρατάξεις, ευρύτερου πολιτικού ή ιδεολογικού ενδιαφέροντος και αυτές δίνουν κυβερνήσεις τέτοιου χαρακτήρα και κυβερνήσεις συνεργασίας, με σαφές πρόγραμμα και όχι με εκλογικές συγκολλήσεις και κάνουν πιο ευκρινές για τον πολίτη ψηφοφόρο το τι ψηφίζει, ποιο πρόγραμμα πρόκειται να υλοποιηθεί», εκτίμησε.
Παράλληλα, ο κ. Βίτσας χαρακτήρισε θετικό «το γεγονός ότι αφαιρείται το μπόνους των 50 εδρών, δηλαδή οι χαμένες έδρες για το μεγάλο κομμάτι των πολιτικών δυνάμεων» και σχολιάζοντας τη στάση της αντιπολίτευσης ανέφερε ότι «τα περισσότερα κόμματα της αντιπολίτευσης ασκούν μία μικροπολιτικού χαρακτήρα κριτική».
«Ο πολίτης πρέπει, με ισοδύναμο τρόπο, να μπορεί να εκφράζει τη θέλησή του για το πώς θα κυβερνηθεί και από ποιους, από ποιες πολιτικές δυνάμεις θα κυβερνηθεί η χώρα», πρόσθεσε.
Όσον αφορά την ψηφοφορία στη Βουλή σε σχέση με τις ψήφους της Χρυσής Αυγής, ο αναπληρωτής υπουργός σημείωσε «αυτό που θα κριθεί στην ψηφοφορία είναι αν αυτό το σύστημα της απλής αναλογικής θα λειτουργήσει στις επόμενες εκλογές, μόνο αυτό θα κριθεί». Διερωτήθη, δε, «αν την απλή αναλογική την ψηφίσουν κάποιοι βουλευτές είναι κακή και αν τη ψηφίσουν κάποιο άλλοι είναι καλή; Κάθε πολιτική δύναμη πρέπει να σταθεί και με βάση την ιδεολογία της την ίδια και όχι με "παιχνίδια". Η Χρυσή Αυγή μπορεί να το κάνει ως "παιχνίδι", άλλωστε γνωρίζουμε ποιες είναι οι πραγματικές της επιδιώξεις. Το ΠΑΣΟΚ, η Δημοκρατική Συμπαράταξη, το ΠΟΤΑΜΙ πιστεύουν στην ισοδυναμία της ψήφου, ναι ή όχι;».
Επίσης, χαρακτήρισε πάρα πολύ θετικό το γεγονός της συμμετοχής της νέας γενιάς στο κοινωνικό γίγνεσθαι, επικαλούμενος και απόφαση του Συμβουλίου της Ευρώπης για καθιέρωση ψήφου στα 16.
Εξάλλου, ο σχολιάζοντας ότι «τα πράγματα στην κοινωνική ζωή, στον εργασιακό χώρο, στον κυβερνητικό χώρο είναι στριμωγμένα«, επεσήμανε: «Έχουμε αποδυθεί σε μία πολύ μεγάλη προσπάθεια, ώστε να διαμορφώσουμε μία κατάσταση σταθερότητας, και στην οικονομία και στο τραπεζικό σύστημα, και να μπούμε σε μία διαδικασία ανάπτυξης. Το γεγονός ότι είναι στριμωγμένα τα πράγματα το αντιλαμβανόμαστε όλοι και πρέπει να δουλέψουμε ώστε να γίνουμε μία κανονική χώρα».
Ο κ. Βίτσας πρόσθεσε ότι στις προτεραιότητες της κυβέρνησης είναι «η εξεύρεση μέτρων ανακούφισης των ανθρώπων στους οποίους κόπηκε το ΕΚΑΣ, ισοδυνάμων για να μην υπάρχει πάγωμα των μισθών των αξιωματικών στις Ένοπλες Δυνάμεις και τρόπων επέκτασης του 15% της μείωσης στην τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Βίτσας παρατήρησε ότι «τα αν γίνονται πολλές ή λίγες απεργίες ή συνδικαλιστικοί αγώνες, έχει να κάνει με την κατάσταση στην οποία βρίσκονται οι εργαζόμενοι ή οι άνεργοι. Ο ίδιος ο εργαζόμενος δεν απεργεί για πλάκα, αγωνίζεται γιατί έχει προβλήματα. Αλίμονο αν χαθεί μία τέτοια δυνατότητα - και δεν πρόκειται να χαθεί - για την εργατική τάξη και όλους τους εργαζόμενους. Αυτό είναι εκ των ων ουκ άνευ. Συγχρόνως, μπροστά μας έχουμε τη συζήτηση για τα εργασιακά, που σαν κυβέρνηση έχουμε θέσει τις κόκκινες γραμμές».
Παράλληλα, υπογράμμισε ότι «η Ελλάδα γίνεται ένας χώρος που υπάρχει έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον και συγχρόνως γίνεται ένας ενεργειακός, μεταφορικός και πολιτιστικός κόμβος. Έχει μεγάλη σημασία το ότι αναπροσδιορίζεται η θέση της Ελλάδας, όχι μονάχα στην Ευρώπη, αλλά και ολόκληρο τον κόσμο» και συπμλήρωσε ότι «πρέπει, επιτέλους, με συνεννόηση, με σταθερότητα, με άμεση επαφή με εκείνον τον κόσμο που έχει πάθει τα περισσότερα, να επιμείνουμε».