Με ιδιαίτερη κατάνυξη γιόρτασαν οι μουσουλμάνοι πρόσφυγες που διαμένουν στον καταυλισμό στο Ελληνικό, το τέλος της νηστείας του Ραμαζανιού.
Η γιορτή Ιντ αλ Φιτρ είναι σημαντική για τους μουσουλμάνους απανταχού της γης. Η κάμερα του Sooc απαθανάτισε μερικές εντυπωσιακές εικόνες από το γήπεδο του Ελληνικού.
Τι είναι το Ιντ Αλ Φιτρ
Το Ιντ αλ-φιτρ ή Εΐντ αλ-φιτρ, που λέγεται συχνά και Ιντ, είναι μουσουλμανική εορτή που γίνεται μετά το τέλος του μήνα Ραμαζανιού (Ραμαντάν), του ισλαμικού ιερού μήνα της νηστείας. Το ιντ είναι μια αραβική λέξη που σημαίνει «τον εορτασμό», ενώ φιτρ σημαίνει «το τέλος της νηστείας» (και μπορεί επίσης να σημάνει «τη φύση», από τη λέξη «fitrah») και συμβολίζει έτσι το τέλος της περιόδου νηστείας.
Η Ιντ αλ-φιτρ αρχίζει την ημέρα μετά το τέλος του Ραμαντάν. Οι Μουσουλμάνοι δίνουν χρήματα στους φτωχούς και φορούν τα καλύτερα ενδύματά τους. Διαρκεί τρεις ημέρες και καλείται «μικρότερο Ιντ» έναντι του Eid ul-Adha που διαρκεί τέσσερις ημέρες και καλείται «μεγάλο Ιντ» Την ημέρα του εορτασμού, μια μουσουλμανική οικογένεια ξυπνάει πολύ νωρίς, κάνει την πρώτη καθημερινή προσευχή και απαιτείται να φάει λίγο, συμβολίζοντας το τέλος του Ραμαζανιού. Παρευρίσκονται έπειτα στις προσευχές που λαβαίνουν χώρα στα τεμένη, σε ανοιχτούς χώρους και σε στάδια. Η προσευχή είναι γενικά σύντομη και ακολουθείται από ένα κήρυγμα. Οι προσκυνητές χαιρετούν και αγκαλιάζουν ο ένας τον άλλον με πνεύμα ειρήνης και αγάπης μετά από την προσευχή. Στη συνέχεια, οι εορτασμοί και η ευθυμία εκδηλώνονται συνήθως με τις επισκέψεις στα σπίτια των συγγενών και των φίλων για την ανταλλαγή ευχών.
Το Ιντ αλ-φιτρ είναι μια χαρούμενη εορτή με σημαντική θρησκευτική σημασία, γιορτάζοντας την επίτευξη της ενισχυμένης ευσέβειας. Είναι ημέρα της συγχώρεσης, της ηθικής νίκης, της ειρήνης της κοινότητας, της υποτροφίας, της αδελφοσύνης και της ενότητας. Οι Μουσουλμάνοι γιορτάζουν όχι μόνο το τέλος της νηστείας αλλά δοξάζουν τον Αλλάχ για τη βοήθεια και δύναμη που θεωρούν ότι τους έδωσε μέσω του προηγούμενου μήνα.
Φωτογραφίες: Menelaos Myrillas / SOOC
Και στη Θεσσαλονίκη
Αντίστοιχη γιορτή είχαν και οι μουσουλμάνοι της Θεσσαλονίκης.
Φωτογραφίες: Konstantinos Tsakalidis / SOOC