Βουλή: Νόμιμα, με τραπεζικά κριτήρια και χαμηλή επισφάλεια τα δάνεια σε ΜΜΕ και κόμματα - iefimerida.gr

Βουλή: Νόμιμα, με τραπεζικά κριτήρια και χαμηλή επισφάλεια τα δάνεια σε ΜΜΕ και κόμματα

Φωτογραφία: Χρήστος Μπόνης/Eurokinissi
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Νόμιμα, με χαμηλή επισφάλεια και με τραπεζικά κριτήρια ήταν τα δάνεια που χορήγησαν σε κόμματα και ΜΜΕ ο διευθύνων σύμβουλος της Τράπεζας «Εurobank», Φωκίων Καραβίας, στην πολύωρη ακρόασή του στην Εξεταστική Επιτροπή που διερευνά την υπόθεση.

«Εχουμε μια εξαιρετικά συντηρητική πολιτική που ακολουθούμε σε ότι αφορά δανειοδοτήσεις τόσο των ΜΜΕ όσο και των κομμάτων. Όλα τα δάνεια χορηγήθηκαν με τραπεζικά κριτήρια. Δεν παρουσιάζουν υψηλή επισφάλεια, ενώ από εσωτερικούς και εξωτερικούς ελέγχους που έγιναν δεν έχει καταλογιστεί καμία εποπτική παράβαση στα δάνεια ή πλημμέλημα» είπε ο διευθύνων σύμβουλος της «Εurobank». Ο κ. Φωκίων Καραβίας απέρριψε ταυτόχρονα αιτιάσεις περί δανείων υψηλού κινδύνου που δόθηκαν, είτε χαριστικά, είτε χωρίς πρόσθετες εγγυήσεις.

Τα δάνεια σε επιχειρήσεις ΜΜΕ

Ειδικότερα, για τα δάνεια των ΜΜΕ, όπως ανέφερε ο κ. Καραβίας, το σύνολο των δανείων που χορηγήθηκαν από την Τράπεζά του είναι της τάξεως των 85 εκατ. Ευρώ, ενώ από αυτά, τα 16,5 εκατ. ευρώ είναι μη εξυπηρετούμενα.

Απαντώντας παράλληλα, σε σχετική ερώτηση, τόσο του προέδρου της Επιτροπής Σωκράτη Φάμελου, όσο και άλλων βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, ο κ. Καραβίας ανέφερε ότι, από ότι γνωρίζει, μόνο στο Mega δεν έχει δώσει η Eurobank τραπεζική ενημερότητα, ενόψει της διαγωνιστικής διαδικασίας για τη χορήγηση τηλεοπτικών αδειών.

«Το ποσοστό σε ότι αφορά τη χορήγηση δανείων στα ΜΜΕ, είναι χαμηλότερο του 10%, σε σχέση με ιδιωτικές επιχειρήσεις, που είναι της τάξεως του 21% , ενώ στα κόμματα είναι μόνο 3%», σημείωσε, συμπληρώνοντας ότι οι «ακάλυπτοι κίνδυνοι είναι της τάξεως των 18,1 εκατ. Ευρώ, ήτοι ποσοστό 22,1 %.

«Δεν έχουν αναδιαρθρωθεί όλα, αλλά έχει γίνει σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό. Αυτή είναι η φυσική συνέπεια μιας οικονομίας που έχασε πάνω από το 25% του συνολικού ΑΕΠ», είπε , προσθέτοντας ότι «αναμένουμε ζημιές από τα δάνεια για τα ΜΜΕ».

«Στις προβλέψεις ζημιών που κάναμε στις 31/3/2016 εκτιμούμε ότι θα είναι γύρω στα 6,7 εκατ. Ευρώ, από τα 85 εκ ευρώ που χορηγήθηκαν, ενώ προβλέπονται επισφάλειες για το Mega», σημείωσε.

Σε ερώτηση του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Σπύρου Λάππα, για το αν η Tράπεζά του θέτει όρια στο κλάδο των ΜΜΕ ως προς τα δάνεια που χορηγεί, ο κ. Καραβίας απάντησε:
«Η Τράπεζα έχει μια ιδιαίτερα συντηρητική πολιτική σε ό,τι αφορά τα δάνεια σε κόμματα και ΜΜΕ αλλά και σε ορισμένους κλάδους».

«Ξεπεράστηκε αυτό το όριο;» επέμεινε ο κ. Λάππας.

«Η πολιτική της Eurobank ήταν να είναι συντηρητική για αυτές τις δύο κατηγορίες. Η κάθε εταιρία έχει διαφορετική πιστωτική ικανότητα. Σε κάθε κλάδο υπάρχει δάνειο υψηλού και μη υψηλού κινδύνου. Το ίδιο συμβαίνει και με τα ΜΜΕ. Πολιτική της Τράπεζάς μας είναι να διατηρεί πολύ μικρά υπόλοιπα, ενώ δεν δίνουμε δανειοδοτήσεις για την πληρωμή ληξιπρόθεσμων τόκων», απάντησε ο κ. Καραβίας.

Ταυτόχρονα, σημείωσε ότι στο πόρισμα της Τράπεζας της Ελλάδος του 2013, δεν υπάρχουν συγκεκριμένες παρατηρήσεις ή να καταγράφεται πλημμέλημα, που να αφορούν την Eurobank για τα δάνεια που έχει χορηγήσει.

Όπως διευκρίνισε, για τη χορήγηση δανείων σε ΜΜΕ, τα κριτήρια είναι ποιοτικά και ποσοτικά και λαμβάνουν υπόψη την κυκλοφορία, την τηλεθέαση ή την επισκεψιμότητα του μέσου, καθώς και σε ποιο κοινό απευθύνεται σε ό,τι αφορά το διαφημιστικό τομέα για τον οποίο, όπως είπε, επίσης «η Τράπεζα είχε συντηρητική πολιτική και δεν κάνει υπερβολές».

Ερωτώμενος σχετικά με τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια Μέσων Ενημέρωσης, ο κ. Καραβίας ανέφερε ότι αφορούν, τον «Alpha», με περίπου 3 εκατ. ευρώ, τον «Τηλέτυπο», με 12 εκατ. ευρώ και τη «Ναυτεμπορική», με 148.000 ευρώ.

«Όταν δόθηκαν τα δάνεια αυτά, το 2007, το 2009 και το 2010, ήταν διαφορετική η οικονομική δραστηριότητά τους σε σχέση με τώρα. Είχαμε να κάνουμε με εταιρίες που είχαν σχετικά ισχυρούς ισολογισμούς. Στη πορεία, όπως έγινε και σε άλλους κλάδους, εξελίχθηκαν με άλλο τρόπο οι επιχειρήσεις και επομένως τα κριτήρια της Τράπεζας άλλαξαν», υποστήριξε ο κ. Καραβίας.

Για τις προσωπικές εγγυήσεις- που τέθηκε θέμα από βουλευτές ότι δεν ζητήθηκαν από ΜΜΕ- ο κ. Καραβίας υποστήριξε ότι υπάρχουν εκατοντάδες άλλες επιχειρήσεις για τις οποίες επίσης δεν τις έχουν ζητήσει, όπως σε πολυμετοχικές ή μεγάλες επιχειρήσεις.

«Δεν υπάρχει υποχρέωση από εποπτική ή άλλη αρχή να ζητάμε προσωπικές εγγυήσεις. Για κάποιες όμως επιχειρήσεις, η Τράπεζά μας θα ήθελε να έχει και έχει ζητήσει», είπε και ανέφερε ενδεικτικά τον όμιλο «Ναυτεμπορική», το «Πρώτο Θέμα» και τον «Ελεύθερο Τύπο».

Πρόσθεσε δε, ότι τόσο το «Πρώτο Θέμα», όσο και ο «Ελεύθερος Τύπος» οι προσωπικές εγγυήσεις καλύπτουν το σύνολο του ποσού της δανειοδότησης τους, ενώ τόνισε ότι η Τράπεζα είναι σε συνεχή επικοινωνία και συζητήσεις με τα ΜΜΕ για τα δάνειά τους, που σε μεγάλο βαθμό ικανοποιούνται, ενώ γίνεται προσπάθεια να βρεθεί λύση για τα μη εξυπηρετούμενα.

Για το «Πρώτο Θέμα» συμπλήρωσε ότι «συνολικά έχουμε δανειακά υπόλοιπα κάτω από 800.000 ευρώ για ένα δάνειο ύψους 1 εκατ. Ευρώ, που πήρε το 2012 με προσωπικές εγγυήσεις», και πρόσθεσε ότι εξυπηρετείται το ύψος του δανείου κανονικά.

Επίσης για τη «Real», είπε ότι το δάνειό της είναι κάτω από ένα εκατ. ευρώ, υπάρχουν ενέχυρα από τρίτους και εξυπηρετείται κανονικά και σε τακτική βάση η αποπληρωμή του κεφαλαίου.

Για την εταιρία «Πήγασος» ανέφερε ότι το δάνειο που πήρε το Μάιο του 2012, ύψους 4 εκατ. ευρώ, εξυπηρετείται από πλευράς τόκων, ενώ αποπληρώθηκαν 100.000 ευρώ από το κεφάλαιο.

«Η πλειοψηφία των δανείων δόθηκε σε εποχές ευρωστίας ισολογισμών των Μέσων Ενημέρωσης και η κατάσταση ήταν πολύ καλύτερη από ότι σήμερα. Αν ένα Μέσο ζητά αναδιάρθρωση του δανείου του, είναι σαφές ότι ένα από τα στοιχεία που ζητά η Τράπεζα, είναι το επιχειρηματικό πλάνο της εταιρίας και πώς μπορεί να εξυγιανθεί. Πολλές φορές οι Τράπεζες αναθέτουν σε ανεξάρτητους φορείς να επιβεβαιώσουν αυτά τα επιχειρηματικά πλάνα», υπογράμμισε ο κ. Καραβίας.

«Δυσμενή στοιχεία για ΜΜΕ, έχουν πέσει στα χέρια σας και πώς αντιδράσατε» ρωτήθηκε από το βουλευτή της Ένωσης Κεντρώων, Μάριο Γεωργιάδη.

«Δουλειά μας είναι να έχουμε συγκεκριμένα στοιχεία που αφορούν την δραστηριότητά τους. Στο πλαίσιο αυτό επιδιώκουμε να λαμβάνουμε τα στοιχεία τους, τα οποία αξιολογούμε. Είναι καθαρή η θέση μας και η στάση μας. Όταν βλέπουμε ραγδαία επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης μιας εταιρίας, προσπαθούμε να έρθουμε σε επαφή μαζί της και να συζητήσουμε τι σκοπεύει να κάνει. Δεν είναι πάντα εφικτό αυτό», απάντησε.

Σε ερώτηση του βουλευτή των ΑΝΕΛ Δημήτρη Καμμένου, για το ποιος είναι ο εποπτικός ρόλος της Τράπεζας της Ελλάδος αναφορικά με τα δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ, ο κ. Καραβίας απάντησε ότι δεν υπάρχει ειδικός κανονισμός.

Πρόσθεσε όμως ότι η ΤτΕ ως αρμόδια αρχή, κάνει τακτικούς δειγματοληπτικούς ελέγχους που αφορούν συγκεκριμένα χαρτοφυλάκια, όπως στα ΜΜΕ, που έκανε το 2012 και το 2014.

«Από το 2013 που έγινε η πρώτη ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών, εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας έχουν δικαίωμα βέτο για τις δανειοδοτήσεις. Το εποπτικό πλαίσιο έγινε πιο σφιχτό σε σχέση με τις δανειοδοτήσεις και δεν αφορά τα ΜΜΕ», επεσήμανε.

Τα δάνεια σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ

Σε ότι αφορά τα δάνεια που δόθηκαν σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, ύψους 3,3 εκατ. ευρώ και 5,2 εκατ. ευρώ αντίστοιχα, και για τα οποία δέχθηκε τις επίμονες ερωτήσεις κυβερνητικών βουλευτών, ο κ. Καραβίας υποστήριξε ότι την περίοδο που πήρε η Τράπεζα την απόφαση για τη χορήγηση δανείου, πληρούσαν όλα τα κριτήρια.

«Για να δοθούν τα δύο δάνεια στη ΝΔ και ΠΑΣΟΚ ακολουθήθηκαν όλες οι προβλεπόμενες διαδικασίες έγκρισής τους και κρίθηκε ότι τηρούσαν όλα τα κριτήρια», ανέφερε ο διευθύνων σύμβουλος της Eurobank.

Διευκρίνισε δε, ότι η τελευταία πληρωμή από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ προς την Τράπεζα για τα δάνειά τους, έγινε το 2011.

Από τότε και μετά δεν καταβλήθηκε καμία πληρωμή όπως είπε, και για αυτό η τράπεζα προχώρησε στην αποστολή εξωδίκων στα δύο κόμματα, με την τελευταία καταγγελία του δανείου να γίνεται τον Ιούλιο του 2014.

Σε ερώτηση αν είναι συνηθισμένη πρακτική της Τράπεζας να δίνει δάνεια με υποσχετική επιστολή, όπως έκανε με το ΠΑΣΟΚ, ο κ. Καραβίας απάντησε ότι η διαδικασία ήταν «νόμιμη, συνήθης και επιτρεπτή».

«Σε ίδια δική μου ερώτηση προς τις νομικές υπηρεσίες της Τράπεζας, μου απάντησαν ότι είναι νομικά ισχυρή και σύμφωνα με τις διαδικασίες. Δάνεια δίνουμε ανάλογα με το πόσο ισχυρός είναι ο ισολογισμός της εταιρίας. Το συγκεκριμένο δάνειο δεν εξυπηρετείται και καταγγέλθηκε» τόνισε, σημειώνοντας πάντως ότι το ποσό ύψους 5,2 εκατ. ευρώ που δόθηκε τότε, ήταν μικρό σε σχέση με τα έσοδα του ΠΑΣΟΚ που ήταν μεγάλο κόμμα.

Ειδικότερα, για το δάνειο στη ΝΔ, όπως είπε, μετά το τελευταίο εξώδικο που της εστάλη, ανταποκρίθηκε και βρίσκονται ήδη σε συζητήσεις οι δύο πλευρές για να βρεθεί λύση.

«Δεν διαπίστωσα καμία πολιτική παρέμβαση»

Ο κ. Καραβίας ανέφερε ακόμα, ότι καμία πολιτική παρέμβαση δεν έπεσε στην αντίληψή του, ούτε άκουσε τίποτα σχετικό, ούτε έχουν προκύψει στοιχεία μη νομιμότητας, για την έγκριση δανείων υπέρ συγκεκριμένου Μέσου Ενημέρωσης ή κόμματος.
«Ήταν προς όφελος της Τράπεζάς σας, όσα δάνεια δώσατε σε κόμματα;» ρωτήθηκε ο κ. Καραβίας.
«Εκ του αποτελέσματος προκύπτει ότι δεν ήταν προς όφελος της Τράπεζας κάποια δάνεια που δώσαμε. Είχε απώλειες η διαδικασία αυτή. Είναι μέρος της δουλειάς μας όμως να δίνουμε δάνεια και μέρος της τραπεζικής εργασίας είναι να διαχειριστεί πόσες μπορεί να έχει», απάντησε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ