Σε επίπεδο Παγκοσμίου Κυπέλλου, η τελική τετράδα που φτάνει στα ημιτελικά περιλαμβάνει σχεδόν κατά κανόνα, μόνο φαβορί. Στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα ή σε οποιαδήποτε άλλη διοργάνωση, τα αουτσάιντερ ελπίζουν. Οπως για παράδειγμα και η Ουαλία.
Δεν είναι λίγες οι φορές που μια ομάδα εκτός πρώτης 10άδας φαβορί, βρίσκεται στα ημιτελικά και μάλιστα κατορθώνει να κατακτήσει και το τρόπαιο. Η Ουαλία ζει τις τελευταίες ημέρες μεγάλες στιγμές και οι φίλαθλοί της ελπίζουν να ζήσουν ακόμη μεγαλύτερες το βράδυ της Τετάρτης, όταν ο Γκάρεθ Μπέιλ και οι υπόλοιποι θα τεθούν αντιμέτωποι των Πορτογάλων.
Στο παρελθόν υπήρξαν ομάδες που τα κατάφεραν, άρα οι παίκτες του Κρις Κόουλμαν μπορούν να αισιοδοξούν ότι θα τα καταφέρουν και αυτοί.
Ελλάδα 2004
Πολλοί θεώρησαν τη Δανία του 1992 ως τη μεγαλύτερη έκπληξη στην ιστορία του Ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου. Παίκτες, οι οποίοι μαζεύτηκαν ξαφνικά από τις παραλίες όπου έκαναν τις διακοπές τους, κλήθηκαν να ταξιδέψουν και να αγωνιστούν στο EURO της Σουηδίας εξαιτίας του αποκλεισμού της Γιουγκοσλαβίας. Ομως οι Δανοί, είχαν παίκτες όπως ο Σμάιχελ και ο Μπρίαν Λάουντρουπ, οι οποίοι σ'εκείνη την περίοδο ήταν στην 5η ή 6η θέση διεκδικώντας την Χρυσή Μπάλα. Σαν την Ελλάδα λοιπόν, κανείς! Η ομάδα που ταξίδεψε στην Πορτογαλία για να πάρει έστω μια νίκη, κατάφερε να χάσει μόνο από τους Ρώσους. Πήρε την πρόκριση την τελευταία αγωνιστική των ομίλων λόγω της ήττας της Ισπανίας από τους Πορτογάλους και στα νοκ-άουτ άφησε με τη... γλύκα Γάλλους, Τσέχους και Πορτογάλους. Νίκησε σε όλα τα παιχνίδια με σκορ 1-0 και δημιούργησε το πιο όμορφο ποδοσφαιρικό παραμύθι.
Γουαδελούπη 2007
Ελάχιστοι γνώριζαν πως η Γουαδελούπη είχε εθνική ομάδα ποδοσφαίρου. Το έμαθαν για τα καλά στο Gold Cup του 2007. Το μίνι πρωτάθλημα Κεντρικής και Βόρειας Αμερικής, κάτι αντίστοιχο του EURO, αποτέλεσε το βήμα της Γουαδελούπης στην ποδοσφαιρική αναγνώριση. Ισοπακία με την Αϊτή στην πρεμιέρα, νίκη επί του Καναδά την 2η αγωνιστική και πρόκριση. Στον προημιτελικό, η Ονδούρα, η οποία βρέθηκε στη Βραζιλία στο πρόσφατο Παγκόσμιο Κύπελλο, αποτέλεσε ένα ακόμη «θύμα» της Γουαδελούπης, το παραμύθι της οποίας έλαβε τέλος στον ημιτελικό με το Μεξικό.
Βουλγαρία 1994
Στους δύο προηγούμενους προκριματικούς γύρους, για το EURO του 1992 και το Παγκόσμιο Κύπελλο του 1990, δεν είχε καταφέρει να ξεφύγει από την τελευταία θέση. Ομως για το Μουντιάλ των Η.Π.Α. πήρε το εισιτήριο με μια νίκη στην τελευταία αγωνιστική των ομίλων επί της Γαλλίας. Και πάλι όμως, η παρέα του σπουδαίο Χρίστο Στόιτσκοφ, ήταν το αουτσάιντερ ακόμη και για νίκη. Βρέθηκε στον ίδιο όμιλο με την Ελλάδα, ηττήθηκε 3-0 από τη Νιγηρία στην πρεμιέρα όμως η επικράτηση επί της ομάδας του Αλκέτα Παναγούλια με σκορ 4-0 άλλαξε τα δεδομένα. Την τελευταία αγωνιστική επικράτησε επί της αδιάφορης Αργεντινής και πήρε την πρόκριση για τα νοκ-άουτ. Το Μεξικό εμφανίστηκε νευρικό χάνοντας τα τρία πρώτα πέναλτι στη διαδικασία που ακολούθησε το ισόπαλο 90λεπτο ενώ στον προημιτελικό ο Ιορντάν Λέτσκοφ ήταν ο άνθρωπος του αγώνα κόντρα στη Γερμανία και η πρόκριση στον ημιτελικό αποτέλεσε κάτι σαν... εθνική εορτή πίσω στην πατρίδα. Η πορεία σταμάτησε πάνω στην Ιταλία του Ρομπέρτο Μπάτζιο, όμως οι Βούλγαροι αναδείχθηκαν 3η δύναμη στον κόσμο, νικώντας την Σουηδία στον μικρό τελικό.
Πολωνία 1974
Ισως το μεγαλύτερο θαύμα στην ιστορία του Παγκοσμίου Κυπέλλου, το οποίο έμεινε στα... μισά. Η Πολωνία το 1938 είχε δώσει έναν και μόνο αγώνα σε επίπεδο Παγκοσμίου Κυπέλλου, κόντρα στη Βραζιλία. 36 χρόνια μετά, σε έναν όμιλο όπου ήταν το απόλυτο αουτσάιντερ, με Ουαλία και Αγγλία, κατάφερε να πάρει την πρόκριση όμως και πάλι άπαντες θεωρούσαν πως θα αποτελούσε την τελευταία ομάδα του ομίλου. Ο Γκρεγκόρζ Λάτο αναδείχθηκε πρώτος σκόρερ του τουρνούα απαντώντας σε όσους υποστήριζαν πως οι Πολωνοί θα ταίριαζαν λόγω σωματοδομής σε παλαιστές και όχι σε ποδοσφαιριστές. Στην πρώτη φάση των ομίλων, τρεις νίκες με 12 γκολ απέναντι σε Ιταλία (2-1), Αργεντινή (3-2) και Αϊτή (7-0). Στη 2η φάση των ομίλων όμως αν και επικράτησε της Σουηδίας και της Γιουγκοσλαβίας, λύγισε απότον Πολ Μπράιτνερ και τη Δυτική Γερμανία. Στον μικρό τελικό, έκανε το καθήκον της και με το 1-0 επί της Βραζιλίας, έγραψε την πιο χρυσή σελίδα στην ιστορία του ποδοσφαίρου της.
Ουαλία 2016
Η Ελλάδα πλήρωνε 151 για να κατακτήσει το EURO 2004 ενώ η Ουαλία πριν ξεκινήσει το τουρνουά πλήρωνε 81. θεωρητικά, οι πιθανότητές της ήταν περισσότερες, όμως δεν παύει να είναι η μεγάλη έκπληξη, στα ημιτελικά του τουρνουά. Πήρε την πρόκριση σε τελική φάση για πρώτη φορά στην ιστορία της μετέχοντας σε ένα δύσκολο όμιλο, δείχνει τις επιθετικές της αρετές και με οδηγούς τους Μπέιλ και Ράμσεϊ ετοιμάζεται για το μεγαλύτερο βήμα της ιστορίας της.