Χαμηλά τους τόνους κρατάει το τελευταίο 24ωροη κυβέρνηση για τον εκλογικό νόμο, καθώς η αλλαγή στάσης του ΠΑΣΟΚ, οδηγεί σε... ναυάγιο το σχέδιο για τις 200 ψήφους.
Από το Μέγαρο Μαξίμου έχουν ορθάνοιχτες τις κεραίες τους. Σχολιάζοντας στο iefimerida.gr τα προσκόμματα από πλευράς Χαριλάου Τρικούπη τονίζουν ότι «πρόκειται για προφάσεις εν αμαρτίαις». Επισημαίνουν δε τη διαφοροποίηση της ΔΗΜΑΡ δια του κ. Θανάση Θεοχαρόπουλου και διόλου τυχαία το κυβερνητικό στρατόπεδο στέλνει το μήνυμα ότι: «υπάρχει χρόνος να εκτιμήσουν τη θέση τους και ενδεχομένως να την αναπροσαρμόσουν».
Εμείς έχουμε κάνει το ιστορικό μας καθήκον
Υψηλόβαθμη κυβερνητική πηγή πάντως, έλεγε σε δημοσιογράφους στο Πεκίνο ότι «εμείς έχουμε κάνει το ιστορικό μας καθήκον. Ήταν μια πάγια θέση της Αριστεράς, την υλοποιούμε και αν θα εφαρμοστεί από αυτή την εκλογή αναμέτρηση ή την επόμενη είναι κάτι που δεν εξαρτάται από εμάς».
Σε κάθε περίπτωση, ο αιφνιδιασμός από πλευράς Δημοκρατικής Συμπαράταξης ήρθε να ταράξει τα νερά στο κυβερνητικό στρατόπεδο, με αποτέλεσμα στην παρούσα φάση «όλα να είναι ανοικτά».
Με τη Συνταγματική αναθεώρηση οι υπόλοιπες αλλαγές
Παράλληλα, η κυβέρνηση ξεκαθαρίζει σε όλους τους τόνους ότι η πρότασή της αποτελεί μία βάση, έναν μίνιμουμ συνεννόησης.
Σε επόμενη φάση και ενόψει της Συνταγματικής αναθεώρησης αφήνουν ορθάνοιχτο παράθυρο να ανοίξει η βεντάλια της συζήτησης, όχι όμως τώρα.
Δύσκολα βγαίνουν τα κουκιά για το Μαξίμου
Μέχρι στιγμής εκτός από ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ και την Ένωση Κεντρώων (σύνολο 162 ψήφοι) που έχει δηλώσει ότι θα υπερψηφίσει την κυβερνητική πρόταση, το ΚΚΕ θεωρεί ατελή την πρόταση για απλή αναλογική. Ως εκ τούτου αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο να στηρίξει μεμονωμένα τα άρθρα για κατάργηση του μπόνους και την ψήφο στα 17.
Αν προσμετρήσει κανείς και τις 18 ψήφους της Χρυσής Αυγής, συγκεντρώνονται 180, με αποτέλεσμα η κυβέρνηση να χρειάζεται πάση θυσία και τις ψήφους της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και βέβαια αυτές των τεσσάρων ανεξάρτητων βουλευτών (Θεοχάρης, Νικολόπουλος, Γρηγοράκος, Παναγούλης) για τον μαγικό αριθμό των 200, ώστε το νέο σύστημα να εφαρμοστεί από τις αμέσως επόμενες εκλογές. Κάτι που θεωρείται υπό τις παρούσες συνθήκες δύσκολο, έως απίθανο.