Σχίσμα στη Δημοκρατική Συμπαράταξη: Υπέρ του εκλογικού νόμου η ΔΗΜΑΡ - iefimerida.gr

Σχίσμα στη Δημοκρατική Συμπαράταξη: Υπέρ του εκλογικού νόμου η ΔΗΜΑΡ

Φωτογραφία: Menelaos Myrillas / SOOC
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Μείζον εσωτερικό θέμα στη Δημοκρατική Συμπαράταξη δημιουργεί η επίσημη απόφαση της ΔΗΜΑΡ, υπέρ του εκλογικού νόμου που προτείνει η κυβέρνηση.

Μια απόφαση υπέρ της απλής αναλογικής, την οποία υπεδείκνυε διαρκώς τα τελευταία 24ωρα ο πρόεδρος της ΔΗΜΑΡ Θανάσης Θεοχαρόπουλος, παρά το γεγονός ότι έρχονταν σε αντίθεση με την θέση της επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και του ΠΑΣΟΚ, Φώφης Γεννηματά.

Μάλιστα, την ίδια ώρα σήμερα συνεδρίαζαν τόσο το Ενιαίο Πολιτικό Κέντρο του ΠΑΣΟΚ όσο και η Εκτελεστική Επιτροπή της ΔΗΜΑΡ. Στο ΠΑΣΟΚ, η Φώφη Γεννηματά επανέλαβε για μια ακόμη φορά την αντίθεσή της στην πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ. Ωστόσο η ΔΗΜΑΡ αποφάσιζε διαφορετικά.

Στην απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής επισημαίνεται πως «η καθιέρωση της απλής αναλογικής με κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών θα υποστηριχθεί καθώς αποτελεί θέση μας».

ΠΑΣΟΚ: Πρόβλημα αλλά χωρίς σοβαρές παρενέργειες

Κορυφαία στελέχη του ΠΑΣΟΚ επιχειρούσαν να υποβαθμίσουν την διαφοροποίηση του εταίρου τους, της ΔΗΜΑΡ σημειώνοντας ότι αποτελούσε πάγιο αίτημα των προερχόμενων από την Αριστερά, στελεχών. Παραδέχονταν πως η απόφαση αυτή «συνιστά πρόβλημα, αλλά όχι πρόβλημα που θα επιφέρει σοβαρές παρενέργειες» όπως εκτιμούσαν.

Στην απόφαση της Εκτελεστικής Επιτροπής της ΔΗΜΑΡ σημειώνεται πως «η πρόταση της απλής αναλογικής με κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών αν και αποσπασματική, καθώς δεν εμπεριέχει και άλλα θέματα για τον εκλογικό νόμο όπως η κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών, είναι το απαραίτητο πρώτο βήμα». Και όχι μόνο αυτό, αλλά η ΔΗΜΑΡ αφήνει δηλητηριώδεις αιχμές κατά του ΠΑΣΟΚ: «Η αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος απαιτεί να μην λες άλλα χθες, άλλα σήμερα και άλλα αύριο. Για αυτό στην ΔΗΜΑΡ σταθερά έχουμε την θέση της καθιέρωσης της απλής αναλογικής. Πρέπει να σημειωθεί ότι η θέση αυτή είναι και 1 από τις 50 θέσεις της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ η οποία αποφασίσθηκε στην πρόσφατη Προγραμματική Συνδιάσκεψη του Μαΐου» υπενθυμίζει η ΔΗΜΑΡ.

Τονίζει δε πως η ΔΗΜΑΡ και η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ «έχουμε προτείνει κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης ευρείας πλειοψηφίας όλων των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων» σημειώνοντας πως «η πρόταση αυτή υπηρετείται από την αλλαγή του εκλογικού συστήματος και την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών. Η ταυτόχρονη εκπλήρωση των στόχων της συνεργασίας και της πολιτικής σταθερότητας επιτυγχάνεται με την πρόταση μας: απλή αναλογική και κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης».

Η απόφαση της ΔΗΜΑΡ

Η Δημοκρατική Αριστερά υποστήριζε πάντα ότι η αλλαγή του εκλογικού συστήματος με την καθιέρωση της απλής αναλογικής, είναι απαραίτητη με σκοπό την πιστότερη δυνατή αποτύπωση της βούλησης των πολιτών. Η χώρα έχει ανάγκη από ένα εκλογικό σύστημα απαλλαγμένο από στρεβλώσεις και στατιστικές αλχημείες που περιλαμβάνει την άμεση κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών.

Σήμερα ο ΣΥΡΙΖΑ, έχοντας συνειδητοποιήσει ότι δεν υπάρχουν περιθώρια νέας εκλογικής νίκης λόγω των αδιέξοδων πολιτικών του, φέρνει στο προσκήνιο την αλλαγή του εκλογικού συστήματος. Είναι φανερό ότι κινείται και αποφασίζει αποκλειστικά και μόνο στη βάση των εκάστοτε μικροκομματικών του σκοπιμοτήτων. Η ΝΔ από την άλλη επιδιώκει την διατήρηση του απαράδεκτου μπόνους των 50 εδρών για να πετύχει για άλλη μία φορά μία απολύτως τεχνητή κοινοβουλευτική πλειοψηφία. Επαναλαμβάνονται συνεχώς τα ίδια λάθη που μας οδήγησαν στην κρίση.

Η πρόταση της απλής αναλογικής με κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών αν και αποσπασματική, καθώς δεν εμπεριέχει και άλλα θέματα για τον εκλογικό νόμο όπως η κατάτμηση των μεγάλων εκλογικών περιφερειών, είναι το απαραίτητο πρώτο βήμα. Για αυτό εξάλλου έχει κατατεθεί στην Βουλή τόσο από την ΔΗΜΑΡ όσο και από το ΠΑΣΟΚ το προηγούμενη χρονικό διάστημα ως πρόταση νόμου χωρίς να συνοδεύεται και από άλλες αλλαγές. Όσον αφορά το κόμμα μας, η κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών προτάθηκε το 2013 στην Βουλή με κατάθεση πρότασης νόμου και στην συνέχεια τον Οκτώβριο του 2015 στις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ από τον πρόεδρο του κόμματος και κοινοβουλευτικό εκπρόσωπο της Δημοκρατικής Συμπαράταξης, είναι δε απόφαση και της πρόσφατης Συνδιάσκεψης του κόμματος.

Η αξιοπιστία του πολιτικού συστήματος απαιτεί να μην λες άλλα χθες, άλλα σήμερα και άλλα αύριο. Για αυτό στην ΔΗΜΑΡ σταθερά έχουμε την θέση της καθιέρωσης της απλής αναλογικής. Πρέπει να σημειωθεί ότι η θέση αυτή είναι και 1 από τις 50 θέσεις της ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗΣ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗΣ η οποία αποφασίσθηκε στην πρόσφατη Προγραμματική Συνδιάσκεψη του Μαΐου. Αυτή η θέση της καθιέρωσης της απλής αναλογικής με κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών θα υποστηριχθεί καθώς αποτελεί θέση μας.

Η κοινωνία έχει αποφασίσει ότι θέλει κυβερνήσεις συνεργασίας, καθώς από τις εκλογές του 2009 και μετά σε 4 εκλογικές αναμετρήσεις δεν έχει αναδειχθεί αυτοδύναμη κυβέρνηση ούτε καν με το απαράδεκτο μπόνους των 50 εδρών. Με το σκεπτικό όσων δεν επιθυμούν την απλή αναλογική, θα έπρεπε να αυξάνεται συνεχώς το μπόνους αλλοιώνοντας την βούληση των πολιτών. Η απλή αναλογική όμως είναι το σύστημα που ευνοεί τη συνεννόηση και την συνεργασία. Δεν μπορούμε άλλο να αλλοιώνουμε την βούληση των πολιτών. Οι θεσμικές αλλαγές-τομές θα οδηγήσουν και σε αλλαγή νοοτροπίας και των πολιτικών δυνάμεων του τόπου που επιδιώκουν επαναφορά ενός αναπαλαιωμένου δικομματισμού-διπολισμού.

Η δική μας θέση είναι σταθερή υπέρ της δημιουργίας ενός ισχυρού αυτόνομου προοδευτικού πόλου της σοσιαλδημοκρατίας, της ανανεωτικής αριστεράς και του μεταρρυθμιστικού κέντρου απέναντι στις συντηρητικές και νεοφιλελεύθερες πολιτικές της ΝΔ και στις αδιέξοδες πολιτικές και τον κρατισμό του ΣΥΡΙΖΑ. Σήμερα, με αφορμή τον εκλογικό νόμο, ΣΥΡΙΖΑ και ΝΔ ανταγωνίζονται σε μικροκομματικές σκοπιμότητες και τακτικισμούς. Για αυτό εμείς δεν μπαίνουμε στην λογική τους. Και ο μόνος αξιόπιστος τρόπος για να μην υιοθετήσεις την λογική τους, είναι να μείνεις σταθερός στην δική σου θέση. Ο τρόπος αντιμετώπισης του λαϊκισμού, δεξιού και αριστερού, είναι να διατηρήσεις την δική σου πολιτική αξιοπιστία. Η Δημοκρατική Συμπαράταξη και η ευρύτερη προοδευτική παράταξη που ανασυγκροτείται δεν πρέπει να γίνει είτε τώρα είτε μετά τις επόμενες εκλογές συμπλήρωμα και δεκανίκι κανενός, ούτε της ΝΔ, ούτε του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτή είναι η δική μας θέση.

Στόχος μας είναι, τόσο η συνεννόηση-συνεργασία, όσο και η πολιτική σταθερότητα. Για αυτό η ΔΗΜΑΡ και η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΣΥΜΠΑΡΑΤΑΞΗ έχουμε προτείνει κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης ευρείας πλειοψηφίας όλων των φιλοευρωπαϊκών δυνάμεων. Η υιοθέτηση της πρότασης αυτής θα οδηγήσει στην πολιτική και οικονομική σταθερότητα, με συνεννόηση, μακριά από την τεχνητή πόλωση και τον διχασμό που οδηγεί σε μεγαλύτερα αδιέξοδα. Η πρόταση αυτή υπηρετείται από την αλλαγή του εκλογικού συστήματος και την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών. Η ταυτόχρονη εκπλήρωση των στόχων της συνεργασίας και της πολιτικής σταθερότητας επιτυγχάνεται με την πρόταση μας: απλή αναλογική και κυβέρνηση εθνικής συνεννόησης.

Η καθιέρωση της απλής αναλογικής με την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών θα απελευθερώσει κοινωνικές δυνάμεις που δεν θα αντιμετωπίζουν τεχνητά διλήμματα ενός αναπαλαιωμένου δικομματισμού και θα γνωρίζουν ότι οι κυβερνήσεις θα προέλθουν από συνεργασίες. Είναι εκείνη η θεσμική αλλαγή που θα βοηθήσει και την ενίσχυση του δικού μας αυτόνομου προοδευτικού σοσιαλδημοκρατικού πόλου.

Τέλος, επισημαίνεται ότι συμμετέχουμε στην Βουλή στον συνασπισμό των κομμάτων “Δημοκρατική Συμπαράταξη ΠΑΣΟΚ-ΔΗΜΑΡ”, όπως αυτός δημιουργήθηκε τον Σεπτέμβριο του 2015 και στον οποίο τα κόμματα έχουμε διατηρήσει την πολιτική και οργανωτική μας αυτονομία με τον αποφασιστικό ρόλο των οργάνων του κάθε κόμματος.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ ΔΗΜΑΡ Aπλή Aναλογική εκλογικός νόμος
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ