«Εκτιμώ ότι στην τελευταία φάση αυτής της διαδικασίας υπάρχει δυνατότητα να βρεθεί κοινός τόπος και με τις άλλες δυνάμεις και εκτιμώ ότι και οι κοινοβουλευτικές ομάδες των άλλων κομμάτων που είναι σε κάποια απόσταση μπορεί να έχουν στο εσωτερικό τους κάποιες διαφοροποιήσεις», σχολίασε σχετικά με τον εκλογικό νόμο που προσπαθεί να περάσει ο ΣΥΡΙΖΑ ο Κώστας Ζαχαριάδης.
Μιλώντας στον ΣΚΑΪ, στην ερώτηση αν περιμένει αποσκιρτήσεις από Ποτάμι και ΠΑΣΟΚ, ο διευθυντής της κοινοβουλευτικής ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ απάντησε:
«Διάβασα μία συνέντευξη του κ. Θεοχαρόπουλου ο οποίος είναι πρόεδρος της Δημοκρατικής Αριστεράς, μίας συνιστώσας της Δημοκρατικής Συμπαράταξης ο οποίος τάχθηκε αναφανδόν. Δεν ξέρω τι θα κάνει στο τέλος ο κ. Θεοχαρόπουλος αν θα υπακούσει κι αυτός στο καπέλο Βενιζέλου. Εγώ θα ήθελα να διαφοροποιηθεί θετικά. Επίσης νομίζω ότι και στο Ποτάμι, φωνές οι οποίες προέρχονται από την Αριστερά και που τα λέγαμε τόσα χρόνια ως μία δημοκρατική αλφαβήτα για το πολίτευμα και την καθημερινή ασκούμενη πολιτική και αυτοί νομίζω ότι θα βρεθούν σε δύσκολη θέση».
Στην ερώτηση αν ο ΣΥΡΙΖΑ καλεί βουλευτές από άλλα κόμματα να ψηφίσουν το νόμο, ο κ Ζαχαριάδης απάντησε ότι «δεν καλούμε κανένα. Αλλά μου παρουσιάσατε μία εικόνα και σας λέω ότι οι άλλοι πολιτικοί χώροι στο εσωτερικό τους παρόλο που ασκούνται μεγάλες πιέσεις δεν είναι ενιαίοι και αν με ρωτάτε την προσωπική μου βούληση σε ένα τέτοιο νομοσχέδιο που δεν είναι δημοσιονομικό δεν έχει πιέσεις, δεν έχει κεντρική κόντρα θα μπορούσανε να εκδηλωθούν και τέτοιες αντιθέσεις. Δεν είναι δουλειά δικιά μας να πούμε τι θα κάνει ο κάθε βουλευτής, το κάθε κόμμα, εμείς θα θέλαμε τους 200 βουλευτές».
Όσον αφορά στην στάση που κράτησε το ΚΚΕ, ο κ. Ζαχαριάδης την χαρακτήρισε «δυσνόητη».
Αμεση απάντηση του ΚΚΕ
Αμεση ήταν η απάντηση από τον Περισσό, καθώς ο βουλευτής Γιάννης Γκιόκας σε τηλεφωνική του παρέμβαση απάντησε στον κ.Ζαχαριάζη. Ο βουλευτής του ΚΚΕ είπε χαρακτηριστικά ότι «το ΚΚΕ είναι γνωστό ότι είναι υπέρ της απλής αναλογικής κάτι που σημαίνει κανένα μπόνους για το πρώτο κόμμα και κανένα πλαφόν εισόδου στη Βουλή». Πρόσθεσε μάλιστα «η πρόταση της κυβέρνησης δεν είναι απλή αναλογική, ο κ.Ζαχαριάδης και το κόμμα έχουν ανακαλύψει νέα μαθηματικά. Απλή αναλογική ήταν η πρόταση που είχε ο ΣΥΡΙΖΑ το Μάρτιο του 2012. Τώρα οι θέσεις που έχει ταυτίζονται απόλυτα με αυτές του Βασίλη Λεβέντη».