Η πολιτική ζωή της Βρετανίας βρίσκεται σε ένα πρωτοφανές χάος. Η παραίτηση του Ντέιβιντ Κάμερον και η μαζική εξέγερση βουλευτών των Εργατικών οδηγούν τα δύο μεγάλα κόμματα σε αλλαγή ηγεσίας.
Οι εξελίξεις στο κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα προϊδεάζουν, ότι η κρίση που προκάλεσε η παραίτηση του Ντέιβιντ Κάμερον θα τερματιστεί σχετικά σύντομα, πιθανότατα και πριν το χρονικό όριο της 9ης Σεπτεμβρίου. Η Τερίζα Μέι, έχει εξασφαλίσει την στήριξη πλέον των 100 βουλευτών, ενώ ο βασικός της αντίπαλος, Μάικλ Γκόουβ, ο οποίος μαζί με τον Μπόρις Τζόνσον ηγήθηκε της αντιευρωπαϊκής εκστρατείας, έρχεται τρίτος με μόνο 20 βουλευτές.
Ο πρώτος γύρος της ψηφοφορίας πραγματοποιείται την Τρίτη αλλά σύμφωνα με εκτιμήσεις πολλών αναλυτών, δεν θα πρέπει να αποκλείεται η πιθανότητα, οικειοθελούς αποχώρησης του Γκόουβ, μετά τις ασφυκτικές πιέσεις που δέχεται. Στην περίπτωση αυτή, θεωρείται βέβαιο ότι η εκλογή της Τερίζα Μέι θα είναι θέμα ημερών, δίχως ανάγκη προσφυγής στην κομματική βάση.
Σύμφωνα με δημοσκόπηση της YouGov, η πλειοψηφία των μελών είναι υπέρ της Μέι, την οποία εμπιστεύονται ότι θα ενώσει το κόμμα, την κοινωνία και θα πετύχει μια καλή συμφωνία με την Ευρώπη.
Δύσκολη η κατάσταση και στους Εργατικούς
Στην απέναντι όχθη, στο Εργατικό Κόμμα, η κρίση είναι πολύ βαθύτερη και οι προβλέψεις δεν είναι καθόλου εύκολες.
Ο Τζέρεμι Κόρμπιν εξακολουθεί να μην παραιτείται αλλά σύμφωνα με πληροφορίες, υψηλόβαθμα στελέχη του κόμματος και βουλευτές που τον υποστήριξαν, βρίσκονται σε διαβούλευση με το άμεσο περιβάλλον και τους συμβούλους του ώστε να τους πείσουν να πιέσουν τον ηγέτη σε παραίτηση για το καλό της ενότητας του κόμματος. Υπόσχονται ότι πολλές από τις αριστερές επιλογές του θα τηρηθούν και πως οι εποχές του Τόνι Μπλερ έχουν περάσει ανεπιστρεπτί.
Σε οικονομικό επίπεδο, την ερχόμενη εβδομάδα, ο Διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας, Μαρκ Κάρνι, αναμένεται να προβεί σε ουσιαστικές μακροοικονομικές παρεμβάσεις προκειμένου να σταθεροποιήσει τη στερλίνα και να κατευναστούν οι αγορές.