«Στα άκρα» έχουν φτάσει οι σχέσεις Λονδίνου- Τεχεράνης μετά τη χθεσινή επίθεση στη Βρετανική πρεσβεία. Η Βρετανική κυβέρνηση αποφάσισε να αποσύρει από το Ιράν όλους τους διπλωμάτες της.
Ο Βρετανός Πρωθυπουργόες Ντέιβιντ Κάμερον προειδοποίησε για «σοβαρές συνέπειες» μετά τις εμπρηστικές επιθέσεις που έλαβαν χώρα χθες στο κέντρο της Τεχεράνης και στόχο είχαν το κτηριακό συγκρότημα της Βρετανικής πρεσβείας αλλά και ένα συγκρότημα κατοικιών για τους διπλωματικούς υπαλλήλους στη Βόρεια Τεχεράνη.
Ο κ. Κάμερον χαρακτήρισε την επίθεση «σκανδαλώδη» και «αδικαιολόγητη» ενώ ανέφερε πως «η αποτυχία της ιρανικής κυβέρνησης να προστατεύσει το προσωπικό και την ιδιοκτησία της βρετανικής πρεσβείας είναι επαίσχυντη», απαιτώντας από την Τεχεράνη - που εξέφρασε «λύπη» για τα επεισόδια - να τιμωρήσει τους υπευθύνους.
Τα περιστατικά ανακαλούν μνήμες του 1979, τότε που ισλαμιστές φοιτητές είχαν καταλάβει την πρεσβεία των ΗΠΑ κρατώντας ομήρους 52 Αμερικανούς για 444 ημέρες.
Η βρετανική πρεσβεία μοιάζει να μπήκε στο στόχαστρο των ιρανών διαδηλωτών τόσο στο πλαίσιο της οξυνόμενης αντιπαράθεσης με τη Δύση για το ιρανικό πυρηνικό πρόγραμμα. Πέρα από τις συλλογικές κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των ΗΠΑ, το Λονδίνο απαγόρευσε την περασμένη εβδομάδα σε όλα τα βρετανικά χρηματοπιστωτικά ιδρύματα τις συναλλαγές με ιρανικές τράπεζες.
Την Κυριακή το κυριαρχούμενο από σκληροπυρηνικούς βουλευτές ιρανικό Κοινοβούλιο ψήφισε υπέρ της υποβάθμισης των σχέσεων με τη Βρετανία, δίνοντας διορία πέντε ημερών στην κυβέρνηση Αχμαντινετζάντ να απελάσει τον βρετανό πρεσβευτή. Οπως έλεγε χαρακτηριστικά χθες ο πολιτικός αναλυτής Χασάν Σεντγκί, «οι σκληροπυρηνικοί στο Ιράν και στη Δύση είναι πάντα υπέρ των κρίσεων... Οι φανατικοί του Ιράν θα χρησιμοποιήσουν την κρίση για να ενώσουν τον λαό, αλλά και για να αποδώσουν σε αυτήν την επιδεινούμενη οικονομία».
Τα χθεσινά επεισόδια ξεκίνησαν με μια διαδήλωση διαμαρτυρίας έξω από τη βρετανική πρεσβεία, όπου οι διαδηλωτές έκαψαν βρετανικές σημαίες και φώνζαν συνθήματα όπως «θάνατος στην Αγγλία». Τα πράγματα πήραν επικίνδυνη τροπή όταν κάποιοι διαδηλωτές κατάφεραν να σπάσουν τις κλειδαριές και επιδόθηκαν σε βανδαλισμούς ευρείας έκτασης, πετώντας βόμβες μολότωφ. μερικές δεκάδες από αυτούς αποχωρίστηκαν από το πλήθος, σκαρφάλωσαν στην πύλη, έσπασαν από μέσα τις κλειδαριές και άρχισαν τους βανδαλισμούς.
Η σημαία της Βρετανίας υπεστάλη και αντικαταστάθηκε από την ιρανική, ενώ διαδηλωτές εθεάθησαν να καίνε διπλωματικά αυτοκίνητα και να καταστέφουν το βασιλικό θυρεό στην πύλη της πρεσβείας.