Σύμφωνα με τους Financial Times, παρά τις αποφάσεις των Υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης για ενίσχυση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας, οι αγορές δεν φαίνεται να πείθονται και ζητούν πλέον ευθεία παρέμβαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.
Την Τρίτη το βράδυ κατά τη συνεδρίαση του Εuropgroup στις Βρυξέλλες προτάθηκε η χρηματοδοτική ενίσχυση του μηχανισμού στήριξης με δάνεια της ΕΚΤ προς τις υπερχρεωμένες χώρες μέσω του ΔΝΤ.
Αμέσως μετά τη συνάντηση ο Ευρωπαίος επίτροπος αρμόδιος για τα οικονομικά, Ολι Ρέν δήλωσε πως οι συζητήσεις για ενίσχυση των χρηματοδοτικών ροών προς το ΔΝΤ είναι σε εξέλιξη, χωρίς όμως να εξειδικεύσει ποιες χώρες και με τι ποσά θα καλύψουν τα απαιτούμενα κεφάλαια.
«Διαβουλευόμαστε με το ΔΝΤ σχετικά με πιθανούς χρηματοδότες μέσω διμερών δανείων» δήλωσε ο κ. Ρεν, ο οποίος συμπλήρωσε πως «μεταξύ των κρατών μελών υπάρχει ευρέως η πεποίηθηση ότι οι πηγές του ΔΝΤ πρέπει να ενισχυθούν μέσω διμερών δανείων».
ΕΚΤΣΠαρά τις σκέψεις για ενίσχυση και επέκταση του «πεδίου βολής» του (EFSF) στο 1 τρισεκατομμύριο ευρώ, τελικά αποφασίστηκε η αύξησή του κατά δύο με τρείς φορές, στα 600 δισεκατομμύρια ευρώ. Ωστόσο επικεφαλής του μηχανισμού Κλάους Ρέγκλιν, επεσήμανε πως λόγω του άσχημου κλίματος που επικρατεί στις αγορές το ποσό αυτό να καλυφθεί σύντομα, χωρίς παρόλα αυτά να εξειδικεύσει πότε αναμένει μια τέτοια εξέλιξη.
Το βρετανικό έντυπο, επικαλείται δηλώσεις Ευρωπαίων αξιωματούχων που επισημαίνουν πως το εν λόγω ποσό δεν μπορεί να λειτουργήσει σαν ικανοποιητική «ασπίδα προστασίας» για χώρες όπως η Ιταλία ή η Ισπανία. Στο πλευρό τους φαίνεται να συντάσσονται και οι οικονομικοί αναλυτές που βλέπουν ως μόνη διέξοδο από την κρίση την παρέμβαση της ΕΚΤ, η οποία θα είναι βεβαίως εφικτή αν καμφθούν οι γερμανικές αντιρρήσεις.