Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Δημήτρης Ρέππας χαρακτήρισε άδικο αλλά αναγκαίο το μέτρο της εφεδρείας και υποστήριξε πως τα κενά που έχουν δημιουργηθεί, μετά την απομάκρυνση υπαλλήλων θα καλυφθούν άμεσα με μετατάξεις.
Χθες πάντως σε αρκετές υπηρεσίες επικράτησε ένα αλαλούμ, καθώς αρκετοί μόνιμοι υπάλληλοι δεν είχαν πάρει ακόμη τις απαιτούμενες διαπιστωτικές πράξεις με τις οποίες λύεται και επισήμως η σχέση με το Δημόσιο, με αποτέλεσμα να πηγαίνουν στις υπηρεσίες τους, αλλά να μην μπορούν να ασκήσουν τα καθήκοντά τους.
Με εγκύκλιο του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης θα κληθούν πάντως οι φορείς του Δημοσίου να δηλώσουν έως το τέλος της εβδομάδας τον ακριβή αριθμό των υπαλλήλων που αποχώρησαν με τη διαδικασία είτε της εφεδρείας είτε της οικειοθελούς συνταξιοδότησης.
Η δεύτερη φάση της εφεδρείας που έρχεται και θα αφορά 19.000 υπαλλήλους αορίστου χρόνου αναμένεται να πυροδοτήσει και νέες αντιδράσεις. Πρόκειται για 12.000 εργαζομένους, που βρίσκονται δύο χρόνια πριν από τη σύνταξη και εκκρεμεί η εξακρίβωση της συνολικής προϋπηρεσίας τους από τα ασφαλιστικά ταμεία, καθώς και για 7.000 εργαζομένους αορίστου χρόνου σε φορείς που συγχωνεύονται ή εξυγιαίνονται, για τους οποίους πρέπει άμεσα να εκδοθούν αποφάσεις μεταφοράς τους στις νέες δομές, καθώς σε διαφορετική περίπτωση μετά το τέλος του έτους μπαίνουν όλοι στην εφεδρεία.