Στο χρηματιστήριο του Λονδίνου ξέσπασε μια θύελλα σαν αυτές που αγαπούν οι χρηματιστές μεγάλων κυβικών: απρόβλεπτη και βίαιη.
Δισεκατομμύρια άλλαξαν χέρια αστραπιαία. Η ανακοίνωση του Βrexit προκάλεσε την Παρασκευή 24 Ιουνίου έναν παγκόσμιο χρηματιστηριακό σεισμό, με επίκεντρο το χρηματιστήριο του Λονδίνου. Ενα τρομακτικό σοκ, από τα μεγαλύτερα στην παγκόσμια οικονομική ιστορία. Μόνο στο γαλλικό χρηματιστήριο 11 δισ. ευρώ έκαναν φτερά, ρεκόρ μετά την κρίση του 2008.
Τέσσερις συνεδριάσεις αργότερα, τι απέμεινε από αυτόν τον γενικευμένο πανικό; Την Τετάρτη 29 Ιουνίου το Λονδίνο έκανε ιστορικό ρεκόρ και έκλεισε με +3,58%, σβήνοντας μονομιάς όλη τη χασούρα της «Μαύρης Παρασκευής» της προηγούμενης εβδομάδας.
Οι λόγοι για τους οποίους ξαφνικά το λονδρέζικο χρηματιστήριο ανέβηκε τόσο απότομα, ενώ είχε προηγηθεί μια ατμόσφαιρα τέλους του κόσμου στις 24 Ιουνίου, δεν εξηγούνται εύκολα. Για τους Βρετανούς επενδυτές, η πτώση της λίρας -περίπου 10%- θα ωφελήσει τους εγχώριους εξαγωγείς. Κυρίως γιατί οι μεγάλοι που συνθέτουν τον δείκτη Footsie του Λονδίνου είναι πραγματικοί γίγαντες, πλήρως διεθνείς, χωρίς μεγάλη δραστηριότητα στο Ηνωμένο Βασίλειο και είναι παγκόσμιοι πρωταθλητές στις πρώτες ύλες.
Ενας άλλος λόγος είναι ο οπορτουνισμός των επενδυτών, οι οποίοι δεν άργησαν να καταλάβουν ότι η κατάρρευση της χρηματιστηριακής αξίας μεγάλων επιχειρήσεων αποτελούσε μια καλή ευκαιρία για κέρδος, ειδικά στα ακίνητα, τις ασφάλειες και τις τράπεζες.
Αλλά κυρίως το μήνυμα που έστειλε η παγκόσμια επενδυτική κοινότητα είναι ότι εμπιστεύεται το χρηματιστήριο του Λονδίνου, που θεωρείται ένα από τα πιο αξιόπιστα και κατά συνέπεια τα λιγότερο ευαίσθητα στα εθνικά προβλήματα. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι τη «Μαύρη Παρασκευή» της 24ης Ιουνίου τα άλλα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια είχαν καταρρεύσει πολύ περισσότερο από αυτό του Λονδίνου: το Παρίσι έπεσε -8%, η Φρανκφούρτη -7%, το Μιλάνο και η Μαδρίτη -12%. Περίεργο, λες και οι πρώτοι που έχασαν από το Brexit ήταν οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, πολύ περισσότερο από το Ηνωμένο Βασίλειο. Απίστευτο!
Το «Brexit; Ποιο Brexit;». Το City, σίγουρο για τη διεθνή απήχησή του, επέλεξε να υποβαθμίσει αυτή την ιστορική απόφαση των Βρετανών να φύγουν από την Ευρωπαϊκή Ενωση. Ο δρόμος προς την έξοδο κινδυνεύει να είναι μακρύς και τα μεγάλα κεφάλαια επαναβεβαιώνουν την εμπιστοσύνη τους σε ένα χρηματιστήριο που τους έφερε πολλά χρήματα και θα πρέπει να συνεχίσει να τους φέρνει.