Βαθύτερη ύφεση για την ελληνική οικονομία και μη επιστροφή στην ανάπτυξη το β' εξάμηνο του 2016 προβλέπει η Citi, υποβαθμίζοντας τις προβλέψεις της μετά τo Brexit, ενώ επιπλέον δεν βλέπει συμφωνία για δεύτερη αξιολόγηση και χρέος πριν από το τέλος του έτους.
Συγκεκριμένα, όπως αναφέρει το Global Economic Outlook and Strategy, η αβεβαιότητα που σχετίζεται με την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ πιθανότατα θα αντισταθμίσει τη βελτίωση της εμπιστοσύνης που αναμένεται από την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης. Ειδικότερα για τη χώρα μας, η έκθεση εκτιμά ότι η αβεβαιότητα που φέρνει το Brexit θα εξαλείψει την ώθηση της εμπιστοσύνης που αναμενόταν για την Ελλάδα μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης.
Οι διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση και την ελάφρυνση του χρέους αναμένεται να ξεκινήσουν το φθινόπωρο, όμως η Citi δεν αναμένει συμφωνία με τους πιστωτές για κανένα από τα δύο αυτά ζητήματα μέχρι το τέλος του έτους.
Μέτα το Brexit και την πτωτική αναθεώρηση της ανάπτυξης του ΑΕΠ του πρώτου τριμήνου (σε -0,5% σε τριμηνιαία βάση), καθώς και μετά τα σημάδια αποδυνάμωσης των τουριστικών ροών, η Citi προχωρά στην υποβάθμιση των προβλέψεών της για το ελληνικό ΑΕΠ το 2016, αποκλείοντας το ενδεχόμενο επιστροφής σε θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης στο β’ εξάμηνο του τρέχοντος έτους, όπως αναμένει η κυβέρνηση, καθώς τα νέα μέτρα λιτότητας πιθανότατα θα αντισταθμίσουν τα οφέλη της βελτιωμένης ρευστότητας που παράγεται από την αποπληρωμή καθυστερούμενων οφειλών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες. Η βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους παραμένει υπό αμφισβήτηση, κατά την εκτίμηση της Citi, πιθανότατα εγείροντας και πάλι κίνδυνο Grexit τα επόμενα ένα με τρία χρόνια.
Πιο αναλυτικά, και σε ό,τι αφορά τα δημοσιονομικά μεγέθη της χώρας μας, σύμφωνα με τους πίνακες που παραθέτει, η Citi «βλέπει» την ύφεση φέτος στο -1,2%, το 2017 τοποθετεί την ύφεση στο -3,1% (από -2,7% πριν), ενώ για το 2018 (τη χρονιά που τελειώνει το τρίτο μνημόνιο) εκτιμά ότι η ύφεση θα ξεπεράσει το 7%, με την ανάπτυξη να επιστρέφει το 2019 με εντυπωσιακούς ρυθμούς της τάξης του 5,5% (από 5,9% πριν).
Σε ό,τι αφορά την παγκόσμια οικονομία, η Citi αναφέρει πως οι προοπτικές για το β' εξάμηνο του τρέχοντος έτους χαρακτηρίζονται από δύο αντίρροπες δυνάμεις: από τη μια πλευρά η δραστηριότητα φαίνεται πως ανέκαμψε το α' τρίμηνο και οι βασικοί δείκτες υποδηλώνουν περαιτέρω ενίσχυσή της στη συνέχεια, όμως από την άλλη πλευρά το αποτέλεσμα του βρετανικού δημοψηφίσματος έχει προκαλέσει σοκ στις χρηματαγορές και τα πολιτικά κατεστημένα σε πολλές χώρες και αυξάνει τον κίνδυνο για νέα οικονομική επιβράδυνση και αστάθεια στις αγορές.