Αίσθηση προκάλεσε η ομιλία του πρώην υπουργού Γιώργου Φλωρίδη. Κατηγόρησε συνολικά την ηγετική ομάδα (συμπεριλαμβανομένου και του Πρωθυπουργού και του οικονομικού επιτελείου) ότι πάσχει από «σοβαρή αδυναμία συνολικού σχεδιασμού», ότι κάνει «άνιση κατανομή κοινωνικού κόστους» και ότι έχει «σοβαρή αδυναμία εφαρμογής της πολιτικής». Ζήτησε από όλους μάλιστα να δηλώσουν καθαρά ότι «μπορούμε να πάμε αποφασισμένα ξεκάθαρα και συντεταγμένα σ' αυτό το δρόμο των μεταρρυθμίσεων, αλλιώς να το πούμε από τώρα για να πάρει το λόγο ο λαός μετά». Ο κ. Φλωρίδης μιλώντας για το θέμα της αναδιάρθρωσης είπε πως «η έγκαιρη αναδιάρθρωση δεν είναι ταμπού, αλλά δεν προσφέρεται για επιπόλαιη συζήτηση».
Έθεσε δε μια σειρά ερωτημάτων «καρφώνοντας» το οικονομικό επιτελείο και όχι μόνο: «Θα κόψουμε επιτέλους κομμάτι του σπάταλου κράτους ή θα ψάχνουμε υπερβολικά έσοδα μέσα από τις 2000 σελίδες των φορολογικών μας νομοθετημάτων; Τα κλειστά επαγγέλματα τελικά τα ανοίγουμε ή μήπως τα ανοιγοκλείνουμε; Η εκτεταμένη φοροδιαφυγή συγκεκριμένων κλάδων αντιμετωπίζεται ή αποφεύγουμε να κάνουμε κάτι εκεί; Από ένα διαλυμένο κράτος που παραλάβαμε ποιος θα μας εξηγήσει γιατί σήμερα βρίσκεται σε πλήρη αποσύνθεση;».
Ο Πάρις Κουκουλόπουλος υποστήριξε ότι η ανάπτυξη «είναι η απάντηση ακόμη και στην αναδιάρθρωση που για πολλούς μοιάζει αναπόφευκτη» και πρότεινε και αυτός (όπως και η Βάσω Παπανδρέου και ο Γιώργος Παναγιωτακόπουλος) «διακανονισμό του χρόνου αποπληρωμής και του επιτοκίου του συνολικού χρέους της χώρας».
Ένα βήμα πιο μπροστά πήγε ο βουλευτής Έκτωρ Νασιώκας ζητώντας «συμφωνημένη αναδιάρθρωση χρέους τώρα και με <κούρεμα>». Ζήτησε επίσης να υπάρξει πλειοψηφία 180 βουλευτών στην ψήφιση του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού πλαισίου αλλά και να απελευθερωθούν οι βουλευτές ψηφίζοντας κατά συνείδηση.