Ένα λεωφορείο αστικών συγκοινωνιών μετατράπηκε στην πρώτη κινητή μονάδα ατομικής υγιεινής για τους άστεγους.
Πλέον είναι έτοιμο να αρχίσει τις καθημερινές του διαδρομές σε Αθήνα και Πειραιά, προκειμένου να βρεθεί κοντά στους ανθρώπους που ζουν στους δρόμους της πρωτεύουσας.
Την ιδέα της κινητής μονάδας «Φροντίδα εν κινήσει» είχε το υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Το λεωφορείο παραχώρησε ο ΟΑΣΑ, ενώ η ΟΣΥ ανέλαβε να το μετατρέψει σε κινητή μονάδα, με τη χορηγία της εταιρείας «Παπαστράτος».
Οι δήμοι Αθηναίων και Πειραιά θα παρέχουν ρεύμα και νερό δωρεάν, ενώ η Μη Κυβερνητική Οργάνωση Praksis θα διαθέσει το απαιτούμενο προσωπικό για τη λειτουργία της μονάδας.
«Στην περίπτωση αυτή έχουμε μια πυκνή συνεργασία πολλών φορέων και ένα παράδειγμα του τι πρέπει να κάνουν το κράτος, οι ιδιωτικές επιχειρήσεις, η τοπική αυτοδιοίκηση, τα υπουργεία και όλοι οι φορείς του κράτους σε καιρούς χαλεπούς. Χωρίς συνέργειες δεν γίνεται τίποτα», εξήγησε κατά την παρουσίαση του η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου.
Η κ. Φωτίου χαρακτήρισε τη συγκεκριμένη πρωτοβουλία «πυροσβεστικό μέτρο» και υπογράμμισε ότι το υπουργείο εκπονεί ήδη εθνικό σχέδιο για την αστεγία.
Στο πλαίσιο του σχεδίου αυτού, όπως εξήγησε, θα αξιοποιηθούν ακίνητα του δημοσίου, που μέσα από μικρές συνεταιριστικές ομάδες άνεργων του κατασκευαστικού κλάδου, θα επισκευαστούν και θα αποδοθούν στους άστεγους. Επίσης, θα ενισχυθούν περαιτέρω οι ανοιχτές δομές προστασίας.
«Θέλω να ξέρετε ότι αυτό είναι ένα κινούμενο μήνυμα σε όλη την Αθήνα ότι οι άστεγοι είναι μια ευάλωτη ομάδα που είναι δίπλα μας και πρέπει να τη φροντίσουμε. Είναι ένα κινούμενο μήνυμα στην κοινωνία ότι ανοίξτε και φροντίστε τις ευάλωτες ομάδες που έχουν πληγεί τόσο ανεπανόρθωτα στην κρίση», κατέληξε η κ. Φωτίου.
Το λεωφορείο που θα αρχίσει άμεσα τις διαδρομές του θα σταθμεύει σε πέντε κεντρικά σημεία- στάσεις της Αθήνας και ένα του Πειραιά και θα δίνει στους άστεγους παροχές προσωπικής υγιεινής και υπηρεσίες πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας σε συνεργασία με το ΕΚΚΑ και το ΕΚΑΒ.
Στο λεωφορείο έχουν τοποθετηθεί τουαλέτες, ντουζιέρες, ψυγεία, τραπέζια όπου θα σερβίρονται ροφήματα. Επίσης, θα δίνονται στους άστεγους ρουχισμός και είδη υγιεινής. Το όχημα θα στελεχωθεί με κοινωνικό λειτουργό, γιατρό, νοσηλευτή, διερμηνέα και υποστηρικτικό προσωπικό, που θα παρέχουν τις πρώτες βοήθειες, ενημέρωση και παραπομπή σε εξειδικευμένες υπηρεσίες, όταν χρειαστεί.
Όπως εξήγησε ο πρόεδρος της ΜΚΟ Praksis, Τζανέτος Αντύπας, η κινητή μονάδα θα αποτελέσει το βραχίονα των τριών ανοιχτών κέντρων ημερήσιας υποδοχής αστέγων που ήδη λειτουργούν από την οργάνωση σε Αθήνα, Πειραιά και Θεσσαλονίκη.
Στα τρία κέντρα από τον Μάρτιο του 2012 έχουν πραγματοποιηθεί 223.000 επισκέψεις από 7.500 ωφελούμενους. Έγιναν 15.000 ιατρικές πράξεις και 23.000 χρήσεις κοινωνικών υπηρεσιών, καθώς και 7.000 παραπομπές σε άλλους οργανισμούς.
Ωστόσο, οι ομάδες δρόμου της Praksis διαπίστωσαν ότι το 20% των ανθρώπων που ζουν στο δρόμο δεν προσεγγίζει τα ανοιχτά κέντρα ημερήσιας υποδοχής. «Η κινητή μονάδα έχει ως στόχο να αποτελέσει μια ευέλικτη δομή που θα προσαρμόζεται στις μεταβαλλόμενες ανάγκες του πληθυσμού αυτού», τόνισε ο κ. Αντύπας.
Εξάλλου, στόχος είναι μέσα από την κινητή μονάδα να καταγραφούν οι ανάγκες των αστέγων και να προσαρμοστεί το πλάνο δράσης ανάλογα με τις ανάγκες του κάθε ωφελούμενου.
Η χορηγία της εταιρείας «Παπαστράτος» για την ανακατασκευή του λεωφορείου ανέρχεται σε 200.000 ευρώ. «Αυτή η στιγμή είναι για την Ελλάδα μια στιγμή συνεργασίας», επισήμανε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας «Παπαστράτος», Χρήστος Χαρπαντίδης, και συνέχισε: «Πρέπει να σηκώσουμε το κεφάλι, να κοιτάξουμε δίπλα μας και όλοι μαζί να φτιάξουμε ένα καλύτερο μέλλον για την κοινωνία μας».
Ο ΟΑΣΑ θα παρέχει, εκτός από το λεωφορείο, και τους οδηγούς και τα καύσιμα. Ο διευθύνων σύμβουλος του ΟΑΣΑ, Γιάννης Σκουμπούρης, επισήμανε ότι «στόχος μας είναι να υποστηρίξουμε τέτοιες δραστηριότητες για τους συμπολίτες μας που η ζωή, τους κατέστησε άστεγους». Από την πλευρά της η πρόεδρος της ΟΣΥ, Ζωή Γεωργίου, τόνισε ότι «παραλάβαμε από την προηγούμενη κυβέρνηση και διοίκηση, πλήρως απαξιωμένες υποδομές και ελάχιστο προσωπικό, που -σε σχέση με τις ανάγκες- υπερβαίνει εαυτόν για να εκτελέσει το καθημερινό του έργο, να συντηρεί και να επισκευάζει λεωφορεία και τρόλεϊ. Παρόλα αυτά το προσωπικό βρήκε χρόνο και δύναμη να μετατρέψει ένα λεωφορείο σε κινητή μονάδα υγιεινής και φροντίδας».
(ΑΠΕ-ΜΠΕ)
Φωτογραφίες: EUROKINISSI/ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ