Mε ένα αιχμηρό άρθρο, η εφημερίδα Guardian ερμηνεύει το «φαινόμενο» Φάρατζ και σκιαγραφεί το προφίλ του όπως ενισχύθηκε μετά την έκβαση του αποτελέσματος του βρετανικού δημοψηφίσματος.
Ας σημειωθεί ότι μόνο ο Φάρατζ θα παραμείνει στην Ευρώπη, αφού είναι επικεφαλής ευρωομάδας στο Ευρωκοινοβούλιο.
Γράφει ο Guardian αναλυτικά:
«Η εριστική ομιλία του, μόλις πριν από ένα εικοσιτετράωρο στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, κατά την οποία εξαπέλυσε δριμεία κριτική προς τους αντιπάλους του και στο σύνολο την έντονη κριτική ενάντια στη πολιτική που ασκεί η Ευρωπαϊκή Ενωση, έχοντας τη σημαία της Βρετανίας καρφωμένη στο έδρανό του, έδωσε το έναυσμα για επικριτικά σχόλια εναντίον του αλλά και την αναφορά των αρνητικών επιπτώσεων που θα επηρεάσουν την Βρετανία με τους πολίτες πλέον να είναι σοβαρά τρομοκρατημένοι, με τον εργασιακό χώρο να απειλείται και να εντείνεται η ανασφάλεια για το μέλλον.
Χαρακηριστικό παράδειγμα είναι η περίπτωση της Ελλάδας που χρησιμοποίησε ο Νάιτζελ Φάρατζ με την εξουθενωτική πολιτική, όπως είπε, προστάζοντάς τους να κοιτάξουν γύρω τους και να δούν τι γίνεται στη Μεσόγειο. Οι χαρακτηρισμοί που αποδίδονται από την εφημερίδα στον ακροδεξιό Βρετανό πολιτικό και αρχηγό του κόμματος Ανεξαρτησίας Ηνωμένου Βασιλείου είναι σκληροί και μάλιστα δεν διστάζει να τον χαρακτηρίσει ως απωθητικό, μικροπρεπή και μάλιστα αυτό που κάνει είναι να τρομοκρατεί ουσιαστικά με την παρουσία του και τις απόψεις του.
Η ομιλία του στο Ευρωπαικό Κοινοβούλιο που θα μπορούσε να ήταν σε τελείως διαφορετική ροή και ένταση, πυροδότησε περαιτέρω το αρνητικό κλίμα εναντίον του σχολιάζοντας ότι ο Φαράτζ περίμενε σχεδόν σε όλη τη του πολιτική διαδρομή, αφού τα τελευταία 17 χρόνια ειναι και Ευρωβουλευτής της ευρωπαϊκής ομάδα "Ευρώπη Ελευθερίας και Δημοκρατίας", γι' αυτή τη στιγμή, της εξόδου της Βρετανίας από την Ευρώπη, ικανοποιώντας το δικό του «εγώ».
Ο σκληρός δηκτικός του λόγος απέναντι στο νόμισμα της Ευρώπης και οι χαρακτηρισμοί απέναντι στους Ευρωβουλευτές, έκαναν πολλούς να τονίσουν ότι αυτή ήταν η χειρότερη ομιλία του Φάρατζ. Αυτό που επανέλαβε για ακόμη μια φορά ήταν η νίκη ενάντια στη «μεγάλη πολιτική». Παράλληλα ο βρετανός πολιτικός είπε στους ευρωβουλευτές ότι κανένας από αυτούς δεν έχει δουλέψει στη ζωή του επομένως δεν γνωρίζουν πως είναι να εργάζονται. Αυτό ήταν που έφερε την κατάσταση εκτός ορίων αφού ο ίδιος που απήυθυνε αυτούς τους βαρύτατους χαρακτηρισμούς, είναι μέλος του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου τα τελευταία 17 χρόνια.
Με ύφος περιπαικτικό και εριστικό πολλές φορές προς τους συναδέλφους του και με ψυχολογική κατάσταση δείχνοντας να είναι ικανοποιημένος απόλυτα με την γλυκιά εκδίκηση που πήρε, πετυχαίνοντας ουσιαστικά τον στόχο του ο Νάιτζελ Φάρατζ θυμίζει ότι πολλοί γελούσαν όλα τα χρόνια με τις ιδέες του και τα πιστεύω του και αναρωτιέται γιατί δεν γελούν τώρα με το να τους υπενθυμίζει ότι ο Βρετανικός λαός επέλεξε την πόρτα της εξόδους από την Ευρώπη, πραγματοποιώντας γι' αυτόν την ορθότερη επιλογή απέναντι στην Ευρώπη όπως είναι σήμερα.
Οταν η κατάσταση άρχιζε να ξεφεύγει χρειάστηκε η παρέμβαση του Προέδρου του Ευρωπαικού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, προκειμένου να ηρεμήσουν τα πνεύματα.
Ενα περιστατικό θυμίζει η εφημερίδα το οποίο έλαβε χώρα κατά τη διάρκεια της εκστρατείας πέρυσι με πρωταγωνιστή το Βρετανό πολιτικό όταν είχαν μαζευτεί σε μια μπυραρία υποστηρικτές του Brexit προκειμένου να ακούσουν τις απόψεις και τις θέσεις του Φάρατζ, αλλά εκείνος τελικά προτίμησε να πάει για fish and chips με τον Joey Essex, διάσημο τηλεοπτικό πρόσωπο της Βρετανίας.
Τέλος δεν παραλείπει να σχολιάσει την Μαρίν Λε Πεν, τη δεύτερη μαζορέτα του Ηνωμένου Βασιλείου στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, όπως την χαρακτηρίζει με όπου μετά την ομιλία του Φάρατζ, η επικεφαλής του γαλλικού ακροδεξιού κόμματος κατά την δική της ομιλία, σημείωσε για τη Βρετανία: «Κοιτάξτε πόσο όμορφα γράφεται η ιστορία».