Την ώρα που ο πρωθυπουργός βρίσκεται στις Βρυξέλλες για τις εργασίες της Συνόδου Κορυφής και τα αποτελέσματα του Brexit, το ενδιαφέρον στο εγχώριο πολιτικό σκηνικό περιστρέφεται γύρω από την πρόταση της κυβέρνησης για την απλή αναλογική.
Οι διεργασίες στη Γενική Γραμματεία της κυβέρνησης είναι πυρετώδεις, ώστε μέσα στις επόμενες ώρες να έχει ολοκληρωθεί η τελική επεξεργασία.Το χρονοδιάγραμμα του Μαξίμου είναι αρκετά σφιχτό και επιθυμία τους είναι ως την Παρασκευή να έχει κατατεθεί το νομοσχέδιο «οι διατάξεις του οποίου θα επιφέρουν τις αλλαγές στον ισχύοντα εκλογικό νόμο».
Με δεδομένη την απουσία πάντως του Αλέξη Τσίπρα στην Κίνα (2-6 Ιουλίου) και μετέπειτα στη Βαρσοβία για τη Σύνοδο Κορυφής του ΝΑΤΟ (8-9 Ιουλίου), η συζήτηση και η ψηφοφορία μετατίθεται περί τις 10 Ιουλίου.
Με πλαφόν 3% και χωρίς μπόνους
Απόλυτα ασφαλείς πληροφορίες του iefimerida.gr διαβεβαιώνουν πως ανεξάρτητα από το πώς θα τοποθετηθούν τα μικρότερα κόμματα , δεν θα αλλάξει το πλαφόν του 3%. «Δεν είναι στις προθέσεις του πρωθυπουργού να τροποποιηθεί το όριο εισόδου κάτω από το 3%», λένε αρμόδιες πηγές, και επικαλούνται πρωτίστως εθνικούς λόγους
Παράλληλα, τα κυβερνητικά και κομματικά στελέχη θεωρούν μείζονα πρωτοβουλία την κατάργηση του μπόνους των 50 εδρών. «Είναι μιας πρώτης τάξεως ευκαιρία να μας πουν συμφωνούν ή όχι, αυτό είναι το βασικό ερώτημα», λέει κυβερνητικός αξιωματούχος.
Πρόβα συνεργασιών
Στην περίπτωση πάντως που επιτευχθεί η δυναμική της συναίνεσης των 200, ο εκλογικός νόμος θα εφαρμοστεί από τις αμέσως επόμενες εκλογές ενώ γίνεται ολοφάνερο ότι Μαξίμου επιθυμεί να έχει την πολιτική μπάλα στα πόδια του.
Έτσι, μπροστά στην κριτική που δέχονται αναφορικά με το ενδεχόμενο να υπάρξει παρατεταμένη ακυβερνησία στον τόπο, κυβερνητικά στελέχη απαντούν με νόημα πως «έτσι κι αλλιώς ήρθε ο καιρός για ευρύτερες προοδευτικές συγκλίσεις».
Ενδεικτικές ήταν και οι χθεσινές δηλώσεις του υπουργού Περιβάλλοντος Π. Σκουρλέτη στα Παραπολιτικά: «η απλή αναλογική είναι ένα εκλογικό σύστημα που ευνοεί συνεργασίες σε μια στέρεη προγραμματική βάση, και όχι σε μία βάση εντελώς τακτικισμού», δήλωσε.
Μετρούν και ξαναμετρούν τα κουκιά
Τέλος,στο κυβερνητικό στρατόπεδο τηρούν στάση αναμονής και κρατούν χαμηλούς τόνους.
Μέχρι στιγμής, πιο κοντά στην υπερψήφιση της πρότασης (πέρα από τους ΑΝΕΛ 9 ) είναι η Ένωση Κεντρώων(9 βουλευτές) και το ΠΑΣΟΚ (16 βουλευτές). Η εκτίμηση είναι πως και το ΚΚΕ (15 βουλευτές) στο τέλος, δύσκολα θα γυρίσει την πλάτη σε ένα πάγιο αίτημα της Αριστεράς, ανεξάρτητα από την κριτική που κάνει στην κυβέρνηση. Στην αντίπερα όχθη βρίσκονται Νέα Δημοκρατία (75 βουλευτές) και Ποτάμι (10 βουλευτές) . Αν συνυπολογίσει πάντως κανείς και τις ψήφους της Χρυσής Αυγής (18 βουλευτές) δεν αποκλείεται να επιτευχθεί ο στόχος της κυβέρνησης.