Δεν είναι ψαράδες, είναι επαγγελματίες ποδοσφαιριστές. Δεν αντιμετώπισαν το άθλημα ερασιτεχνικά και η τεράστια νίκη-πρόκριση επί της Αγγλίας δεν συγκρίνεται ενδεχομένως με αυτή των Ν.Φερόε επί της Εθνικής Ελλάδας. Οι Ισλανδοί, είχαν πρόγραμμα. Και έναν χαρισματικό οδοντίατρο, τον Χέιμιρ Χάλγκριμσον, ο οποίος ζει και αναπνέει για το ποδόσφαιρο.
Μια χώρα με πληθυσμό 325.000 κατοίκους, η οποία στηρίζεται κατά 60% στην αλιεία, βρίσκεται από το βράδυ της 27ης Ιουνίου, στις καρδιές όλων των ποδοσφαιρόφιλων. Η εθνική ομάδα της Ισλανδίας δεν έζησε απλά την ιστορία, τη δημιούργησε.
Εχοντας ελάχιστα να εξιστορεί από το ποδόσφαιρο, η ομοσπονδία της χώρας προσπάθησε πριν 20 χρόνια να βρει λύση για τις κλιματολογικές συνθήκες, οι οποίες δεν ευνοούσαν την παραγωγή και την εξέλιξη ποδοσφαιριστών. Η αγγλική επιρροή ήταν τόσο μεγάλη, που για πολλά χρόνια οι Ισλανδοί αφομοίωναν τον τρόπο ανάπτυξης ποδοσφαίρου – αγωνιστικό και μη – των Βρετανών.
Στις αρχές της δεκαετίες του '90, η διοίκηση της ποδοσφαιρικής ομοσπονδίας της χώρας, KSI, αποφάσισε πως κάτι έπρεπε να αλλάξει. Ο Ασγκεϊρ Σιγκούρβινσον, ήταν ο πρώτος Ισλανδός ποδοσφαιριστής με διεθνή καριέρα. Αποτέλεσε βασικό μέλος της Στουτγκάρδης και όταν επέστρεψε στη χώρα έχοντας ολοκληρώσει την παρουσία του στα γερμανικά γήπεδα, αυτό που πρότεινε ήταν τα κλειστά γήπεδα. Η ομοσπονδία εκτίμησε την εμπειρία του και τον άφησε εν λευκώ να αποφασίσει για το μέλλον.
Ο χειμώνας στη Γερμανία ήταν το ίδιο βαρύς με αυτόν της Ισλανδίας και στο μυαλό του Σιγκούρβινσον ήταν δεδομένο πως έπρεπε να δημιουργηθούν κλειστά γήπεδα όπου θα προπονούνταν οι παίκτες όλων των ηλικιών των εθνικών ομάδων. Από 6 ετών έως την Ελπίδων και την πρώτη ομάδα. Αυτό έγινε. Σε βάθος 15 ετών χτίστηκαν 7 κλειστά γήπεδα ποδοσφαίρου και άλλα 4 μικρότερων διαστάσεων. Στη συνέχεια εμφανίστηκε ο Χέιμιρ Χάλγκριμσον.
Οι Ισλανδοί χρησιμοποιούν μια λέξη, η οποία δεν μπορεί να μεταφραστεί σε οποιαδήποτε άλλη γλώσσα. Σαν ερμηνεία όμως σημαίνει «Σκληρή δουλειά». Το «duglegur» προσωποποιείται στον Χέιμιρ Χάλγκριμσον. Τον άνθρωπο που έχει δουλέψει όσο κανένας πάνω στο ποδόσφαιρο στην Ισλανδία.
Είναι ο ένας από τους δύο που οδήγησαν την Ισλανδία για πρώτη φορά στην ιστορία της σε τελική φάση EURO. Μαζί με τον έμπειρο Λαρς Λάγκερμπακ, η KSI αποφάσισε να δώσει στον Χάλγκριμσον τη δυνατότητα όχι να μάθει αλλά να βοηθήσει τον Σουηδό και μετά το τέλος του EURO θα αναλάβει μόνος του την ομάδα.
Από το 2011, στον Χάλγκριμσον πιστώνεται η εκτόξευση του ισλανδικού ποδοσφαίρου. Από τα χέρια του πέρασαν οι περισσότεροι πιτσιρικάδες που σήμερα συνθέτουν τη μελωδία της επιτυχίας στα γαλλικά γήπεδα αφού την περίοδο που εργαζόταν στη γυναικεία ομάδα της IBV, αποτελούσε και μέλος του προπονητικού τιμ των εθνικών ομάδων.Εγινε άλλωστε ο πρώτος Ισλανδός προπονητής που είχε αποκτήσει το Uefa Pro Licence. «Η μητέρα μου ήταν δυστυχισμένη. Στην Ισλανδία δεν βγάζεις λεφτά από το ποδόσφαιρο», είχε παραδεχθεί σε παλαιότερη συνέντευξή του.
Επικεφαλής των μικρών ηλικιών, μετέδωσε το πνεύμα που έπρεπε να έχουν όλοι οι Ισλανδοί ποδοσφαιριστές. «Δεν είμαστε καλύτεροι από τους Ολλανδούς, τους Γερμανούς, τους Άγγλους. Ομως πρέπει να μάθουμε να παίζουμε καλύτερο ποδόσφαιρο από αυτούς, να έχουμε πειθαρχία και να δουλεύουμε σκληρά», έλεγε σε μια συνέντευξή του το 2008, αγνοώντας την οικονομική κρίση που είχε πλήξει τη χώρα. Εκείνη την περίοδο, είχε αφήσει τη γυναικεία ομάδα της IBV έχοντας αναλάβει την αντρική, την οποία μάλιστα οδήγησε στο Europa League.
Μεγάλωσε σε μια περιοχή στο Νότο της χώρας, στην οποία βρίσκονται σχεδόν τα 80 από τα 130 ηφαίστεια της χώρας. Έμελλε να είναι αυτός όμως που έφερε τη μεγαλύτερη «έκρηξη» στην ποδοσφαιρική Ισλανδία. Η αγάπη του για το ποδόσφαιρο τον ώθησε να παρατήσει το επάγγελμά του. Σπούδασε και εργάστηκε ως οδοντίατρος όμως στις αρχές του νέου αιώνα, τα παράτησε και ταξίδεψε στην Αγγλία για να σπουδάσει ξανά. «Οταν έδινα εξετάσεις για να πάρω το δίπλωμα, μου έλεγαν να μη λέω πουθενά ότι είμαι οδοντίατρος γιατί δεν θα έβρισκα δουλειά. Ομως δεν ήξεραν ότι οι σπουδες σε βελτιώνουν. Είμαι περήφανος που είμαι οδοντίατρος», δήλωσε στον Guardian πριν μερικούς μήνες ο 49χρονος πλέον προπονητής.
Σε αυτόν πιστώνουν οι Ισλανδοί την ποδοσφαιρική τους επιτυχία. Ο ίδιος, έχει πλέον την οδοντιατρική ως χόμπι όμως μετά το τέλος του Ιουλίου δεν θα έχει πλέον χρόνο. Οχι μόνο θα αναλάβει μόνος του την εθνική ομάδα αλλά θα είναι υπεύθυνος όλων των τμημάτων υποδομής. Ένας οδοντίατρος που ήρθε για να αλλάξει το ποδοσφαιρικό τοπίο στην Ευρώπη. Από τον μακρινό βορρά, την Ισλανδία!
Φωτογραφίες @PAUL GROVER