Τους υποστηρικτές του δικαιώματος των γυναικών στην άμβλωση δικαίωσε τη Δευτέρα το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ.
Εκριε αντισυνταγματικό έναν νόμο της Πολιτείας του Τέξας που έθετε πολύ αυστηρούς περιορισμούς και προϋποθέσεις στους γιατρούς και τις κλινικές που εφαρμόζουν αυτήν την πρακτική.
Με ψήφους 5 έναντι 3 οι δικαστές έκριναν ότι ο νόμος του 2013 επιβάρυνε αδικαιολόγητα τις γυναίκες που ασκούν το συνταγματικό δικαίωμά τους να τερματίζουν την άμβλωση, με βάση μια απόφαση-ορόσημο του 1973. Το Ανώτατο Δικαστήριο είναι 9μελές, όμως από τον περασμένο Φεβρουάριο, μετά τον θάνατο του συντηρητικού δικαστή Άντονιν Σκάλια, συνεδριάζουν μόνο τα 8 μέλη του αφού δεν έχει διοριστεί ο αντικαταστάτης του.
Ο Σκάλια κατά παράδοση τασσόταν κατά του δικαιώματος στην άμβλωση.
Στη σημερινή συνεδρίαση, ο συντηρητικός δικαστής Άντονι Κένεντι συμφώνησε με τα τέσσερα φιλελεύθερα μέλη του δικαστηρίου ότι δύο από τις βασικές διατάξεις του νόμου του Τέξας παραβιάζουν το συνταγματικό δικαίωμα των γυναικών στην άμβλωση. Η απόφαση αυτή συνιστά νομικό προηγούμενο και κατά συνέπεια κινδυνεύουν να κριθούν αντισυνταγματικοί παρόμοιοι νόμοι και σε άλλες Πολιτείες.
Οι αρχές του Τέξας ισχυρίζονταν ότι ο νόμος αυτός (ο οποίος ψηφίστηκε από το κοινοβούλιο της Πολιτείας όπου πλειοψηφούν οι Ρεπουμπλικανοί και επικυρώθηκε από τον επίσης Ρεπουμπλικανό κυβερνήτη το 2013) είχε στόχο να προστατευθεί η υγεία των γυναικών. Όμως οι υποστηρικτές της άμβλωσης θεωρούσαν ότι οι κανονισμοί που προωθούνταν ήταν ιατρικώς αχρείαστοι και μοναδικός σκοπός ήταν να οδηγήσουν στο κλείσιμο των κλινικών. Αφότου τέθηκε σε ισχύ ο νόμος, από τις 41 κλινικές αμβλώσεων που υπήρχαν στο Τέξας, μια Πολιτεία 27 εκατομμυρίων κατοίκων, έχουν απομείνει μόνο 19.
Η κυβέρνηση του προέδρου Μπαράκ Ομπάμα στήριζε την προσφυγή που είχαν καταθέσει οι κλινικές αμβλώσεων.
Ο νόμος απαιτούσε από τους γιατρούς των κλινικών αυτών να έχουν τα λεγόμενα «admitting privileges» (σ.σ. δηλαδή το δικαίωμα ενός ιδιώτη γιατρού να εισάγει ασθενείς σε ένα νοσοκομείο με το οποίο συνεργάζεται για να τους υποβάλει εκεί σε εξετάσεις ή θεραπεία) σε νοσοκομείο που βρίσκεται σε ακτίνα 48 χιλιομέτρων από την κλινική τους. Οι κλινικές επίσης θα έπρεπε να διαθέτουν πανάκριβες, νοσοκομειακού τύπου εγκαταστάσεις: ο νόμος όριζε από το πλάτος των διαδρόμων και τους χώρους στάθμευσης μέχρι το μέγεθος των ανελκυστήρων, το είδος των πλακιδίων του πατώματος, τα υδραυλικά και ηλεκτρολογικά συστήματα, τις αυτόματες πόρτες, ακόμη και τη γωνία υπό την οποία θα έπρεπε να ρέει το νερό από τους ψύκτες.
Η Χίλαρι Κλίντον, η υποψήφια για το χρίσμα του Δημοκρατικού Κόμματος στις προεδρικές εκλογές του Νοεμβρίου, έσπευσε να χαιρετίσει την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου τονίζοντας ότι πρόκειται για μια «νίκη για τις γυναίκες στο Τέξας και σε όλη την Αμερική».
«Ο αγώνας δεν τελείωσε: ο επόμενος πρόεδρος πρέπει να προστατεύσει την υγεία των γυναικών. Οι γυναίκες δεν θα τιμωρούνται επειδή ασκούν τα θεμελιώδη δικαιώματά τους» ανέφερε σε μήνυμά της στο Twitter η Κλίντον, παραπέμποντας στις δηλώσεις που είχε κάνει ο Ντόναλντ Τραμπ, ο οποίος πριν από μερικούς μήνες πρότεινε να επιβάλλεται «κάποιου είδους ποινή» στις γυναίκες που κάνουν παράνομα άμβλωση.
Πηγή φωτογραφίας: wikimedia