Στη σφράγιση του ξενοδοχείου «Ελπίς» στην τουριστική παραλία της Εφταλούς στον Μόλυβο (Μήθυμνα) προέβη σήμερα το πρωί κλιμάκιο της περιφερειακής υπηρεσίας τουρισμού βορείου Αιγαίου, με τη συνδρομή αστυνομικών.
Το ξενοδοχείο, που παρέμενε επί χρόνια κλειστό, είχε ενοικιασθεί και επισκευασθεί από οικογένεια Άγγλων που ζει στον Μόλυβο μέσω χορηγιών από τη δυτική Ευρώπη και σχεδιαζόταν να λειτουργήσει ως «παραλιακό καταφύγιο για πρόσφυγες» με την επωνυμία «Hope Centre».
Ας σημειωθεί ότι επειδή τις προηγούμενες μέρες μέσω των μέσων κοινωνικής δικτύωσης είχαν υπάρξει εκατέρωθεν αντεγκλήσεις μεταξύ από τη μια μελών της οικογένειας των Άγγλων και υποστηρικτών τους, κυρίως μελών μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και αλληλέγγυων πολιτών, και από την άλλη πολιτών κατοίκων του Μολύβου και επιχειρηματιών στην περιοχή, σήμερα ισχυρή, κατά τη διαδικασία της σφράγισης, ήταν η παρουσία της Αστυνομίας. Ας σημειωθεί ότι, όπως δήλωσαν «προστατεύοντας από την ασυδοσία των ΜΚΟ, τα στελέχη του ΕΟΤ να κάνουν τη δουλειά τους» έξω από το ξενοδοχείο που σφραγιζόταν, συγκεντρώθηκαν περισσότερα από 150 άτομα. «Διαδηλώνουμε τη βούληση των κατοίκων του Μολύβου να προστατευθούν οι πρόσφυγες από τη βουλιμία των ΜΚΟ αλλά και να προστατευθεί η τοπική οικονομία» έλεγαν χαρακτηριστικά μέλη της Συντονιστικής Επιτροπή κατοίκων Πέτρας και Μολύβου για την αντιμετώπιση του μεταναστευτικού που οργάνωσαν τη συγκέντρωση.
Από την άλλη μεριά πολύ μικρή, λιγότερα από 10 άτομα, ήταν η παρουσία της ίδιας της οικογένειας των Άγγλων και μελών ΜΚΟ που παρακολούθησαν από μακριά τη διαδικασία της σφράγισης.
Πάντως «λάδι στη φωτιά» έριξε η οικογένεια των Άγγλων που με δηλώσεις μελών της στη χθεσινή έκδοση της εφημερίδας «Mirror» υποστήριξαν ότι «υπάρχει μια απώλεια του ανθρωπισμού στην περίπτωση αυτή. Είναι σαφές ότι η παλίρροια γυρνάει εναντίον των προσφύγων, και ορισμένοι ντόπιοι δεν τους θέλουν». Στις ίδιες δηλώσεις τους, και σύμφωνα πάντα με το δημοσίευμα της εφημερίδας «Mirror», υπήρξε τις προηγούμενες μέρες μια έντονη συνάντηση μεταξύ της οικογένειας των Άγγλων και των υπαλλήλων της περιφερειακής υπηρεσίας τουρισμού βορείου Αιγαίου. «Έγινε σαφές ότι σε καμία περίπτωση δεν πρόκειται να επιτρέψουν τη λειτουργία του κέντρου για την υποστήριξη των προσφύγων. Ήταν ανοιχτά εχθρικοί, και αρνήθηκαν να μας κοιτάξουν ή να απευθυνθούν σε μας. Περιορίστηκαν να ουρλιάζουν και να χτυπάνε το τραπέζι. Έλεγαν ότι ήθελαν να φύγουμε επειδή είχαν δεχθεί παράπονα για μας. Αν και είμαστε συντετριμμένοι, εξακολουθούμε να θέλουμε να κάνουμε ό,τι μπορούμε περισσότερο για να βοηθήσουμε αυτούς τους ανθρώπους, τους πρόσφυγες και να τους δώσουμε ελπίδα», σημειώνεται σε δήλωση της συζύγου της οικογένειας στην αγγλική εφημερίδα.
Από πλευράς της περιφερειακής υπηρεσίας τουρισμού βορείου Αιγαίου πάντως, και σε απάντηση του παραπάνω δημοσιεύματος, σημειώθηκε ότι έγινε ό,τι προβλέπει η ελληνική νομοθεσία σχετικά με τη λειτουργία μιας ξενοδοχειακής μονάδας, ενώ έκανε γνωστή και την επιβολή προστίμου ύψους 10.000 ευρώ στην οικογένεια των Άγγλων για την «παράνομη λειτουργία του ξενοδοχείου». Ένα σημαντικό μέρος αυτού του προστίμου επεβλήθη για την παρακώλυση στο έργο των υπαλλήλων της υπηρεσίας όταν αυτοί επισκέφθηκαν για να ελέγξουν την ξενοδοχειακή μονάδα.
Από την άλλη, κάτοικοι έχουν προσφύγει και στον Εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Μυτιλήνης. Σε υπόμνημά τους μάλιστα τον περασμένο Ιανουάριο κατήγγειλαν επωνύμως τη λειτουργία του κέντρου περίθαλψης προσφύγων σε ένα ξενοδοχείο «που βρίσκεται σε μια από τις ωραιότερες παραλίες κολύμβησης του Μολύβου και περιστοιχίζεται από πολλά ξενοδοχεία και ξενώνες». Όπως λένε «δεν λειτουργεί τουλάχιστον τα τελευταία οχτώ χρόνια, φέρει εμφανείς ρωγμές στους τοίχους και βρίσκεται σε πολύ κακή κατάσταση». Οι κάτοικοι ζητούσαν από τον εισαγγελέα «να ελέγξει την σύμβαση μίσθωσης, εφόσον υπάρχει, καθώς και την κατάσταση και τη δυνατότητα σύννομης λειτουργίας της εν λόγω ξενοδοχειακής μονάδας αλλά κυρίως την ύπαρξη ή μη νόμιμης άδειας λειτουργίας».
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Νίκος Μόλβαλης, πρόεδρος του Φορέα Τουρισμού Μολύβου, υποστήριξε πως «είναι απολύτως αναγκαία η ύπαρξη ενός οργανωμένου σχεδίου βοήθειας των προσφύγων που όμως εδώ και μήνες δεν φτάνουν στην περιοχή της Εφταλούς και όλα είναι πια όπως ήταν πριν το περσινό προσφυγικό ρεύμα. Αλλά ακόμα και αν υποτεθεί ότι πρέπει να είμαστε έτοιμοι σε αυτή την κατεύθυνση, λειτουργεί στην περιοχή άλλος χώρος, επαρκέστατος για την αξιοπρεπή περίθαλψη των κατατρεγμένων ανθρώπων. Είναι όμως θέμα επιβίωσης για το σύνολο των κατοίκων του Μολύβου, της Εφταλούς, της Πέτρας και της Ανάξου να μην υποβαθμιστεί περαιτέρω η ήδη από πέρυσι υποβαθμισμένη φήμη και εικόνα των χωριών μας στο τουριστικό κοινό εντός αλλά κυρίως εκτός Ελλάδας. Ο τουρισμός είναι το κύριο οικονομικό έσοδο, στους δύσκολους καιρούς που βιώνουμε, για το σύνολο των συγχωριανών μας αλλά και του νησιού μας», κατέληξε ο κ. Μόλβαλης.
Ανάλογη και η δήλωση του Θανάση Ανδριώτη, προέδρου της Δημοτικής Κοινότητας Μήθυμνας, ο οποίος παρέστη με τους συγχωριανούς του στη διαδικασία σφράγισης. «Είμαστε αγανακτισμένοι από τον τρόπο λειτουργίας των ΜΚΟ στην περιοχή και τον τρόπο που αντιμετωπίζονται από το κράτος», είπε. «Είναι ακραίοι και προκαλούν την τοπική κοινωνία με τη συμπεριφορά τους και την αδιαφορία τους προς το κράτος και τους νόμους. Αυτό που έγινε σήμερα με τη σφράγιση του ξενοδοχείου έπρεπε να έχει γίνει εδώ και καιρό» κατέληξε.
Παρών στη σημερινή διαδικασία σφράγισης του ξενοδοχείου στην Εφταλού ήταν και το Διοικητικό Συμβούλιο του Συλλόγου των ξενοδόχων της Λέσβου με επικεφαλής τον Πρόεδρο του Περικλή Αντωνίου. «Πρέπει να προστατευθεί η τοπική οικονομία από την ανεξέλεγκτη δράση όλων αυτών που δεν θέλουν να καταλάβουν ότι βρίσκονται σε κράτος με νόμους, κράτος ευρωπαϊκό μάλιστα. Οι πρόσφυγες να προστατεύονται αλλά ποιοι πρόσφυγες; Δεν έρχονται πρόσφυγες στη περιοχή εδώ και μήνες. Οπότε γιατί θέλουν να φτιάξουν αυτήν την ακριβοπληρωμένη μονάδα: Ευτυχώς το κράτος λειτούργησε», υποστήριξε ο κ. Αντωνίου.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
Φωτογραφίες: Facebook /@HopeProjectKempsons