Η απόφαση των Βρετανών να στηρίξουν την έξοδο από την ΕΕ προκάλεσε σοκ στο Βερολίνο. Ομως, τώρα οι Γερμανοί φοβούνται την ενίσχυση των ευρωσκεπτικιστικών δυνάμεων σε άλλες χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Η μεγάλη ανησυχία του Βερολίνου είναι η Γαλλία. Σε μία πρόσφατη δημοσκόπηση, που έχει συζητηθεί πολύ, φάνηκε ότι οι Γάλλοι πολίτες είναι ακόμη πιο ευρωσκεπτικιστές και από τους Βρετανούς.
Την ίδια ώρα, η επικεφαλής του Εθνικού Μετώπου, Μαρίν Λεπέν, αναμένεται να περάσει στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών την επόμενη χρονιά και έχει ζητήσει τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος για την παραμονή της Γαλλίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Για αυτόν τον λόγο, οι Γερμανοί δεν θέλουν να κάνουν πολλές παραχωρήσεις στη Μ. Βρετανία, οι οποίες θα δώσουν κίνητρα σε άλλες χώρες μέλη για να ακολουθήσουν. Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε ήδη, πριν από το δημοψήφισμα, είχε ξεκαθαρίσει ότι «η παραμονή είναι παραμονή και η αποχώρηση, αποχώρηση», αποκλείοντας ένα νορβηγικό μοντέλο που θα επέτρεπε στη Μ. Βρετανία την πρόσβαση στην ενιαία αγορά.
Ομως, κάποιοι έχουν επικρίνουν αυτή την προσέγγιση, τονίζοντας ότι δεν συμφέρει ούτε τη Γερμανία, αλλά ούτε και την Ευρώπη, να «κλείσει την πόρτα» στη Μ. Βρετανία. Μάλιστα, η FAZ κάλεσε σε επίδειξη «λίγης μόνο από την τεράστια ευελιξία που έδειξαν οι Βρυξέλλες, με το υψηλότερο οικονομικό ρίσκο, όταν προσπάθησαν να κρατήσουν την Ελλάδα στο ευρώ».
Η αλήθεια είναι, γράφει ο Guardian, ότι υπάρχει ελάχιστη όρεξη για περαιτέρω ολοκλήρωση ακόμη και κέντρο της Ευρώπης. Ηταν εντυπωσιακό ότι ακόμη και ο Σόιμπλε, που θεωρούσε ότι το Grexit ήταν μία ευκαιρία καθώς θα ήταν τόσο τραυματικό που θα οδηγούσε σε περαιτέρω ολοκλήρωση, στις αρχές του μήνα δήλωσε ότι η ΕΕ δεν μπορούσε απλά να αντιδράσει με έκκληση για κάτι τέτοιο σε μία ψήφο για Brexit. «Πολλοί, δικαίως, θα αναρωτιόνταν αν εμείς οι πολιτικοί ακόμη δεν έχουμε καταλάβει», δήλωσε στο Spiegel.
Ετσι, η Ευρώπη δεν μπορεί να πάει μπροστά, αλλά ούτε και πίσω, υποχωρώντας στην ιδέα της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης, καθώς αυτό ακριβώς θα ήταν το λάθος μήνυμα αμέσως μετά το πρώτο μεγάλο βήμα κατακερματισμού. Για αυτό, η Ευρώπη- όπως το έθεσε ο Γερμανός πολιτικός επιστήμονας Κλάους Οφε- είναι παγιδευμένη.