Η κυβερνητική πρόταση για τον νέο εκλογικό νόμο, που αναμένεται στη Βουλή, θα δίνει δικαίωμα ψήφου σε όσους έχουν κλείσει τα 17 τους.
Τι ισχύει όμως σε άλλες χώρες σχετικά με το όριο ηλικίας των ψηφοφόρων; Στις περισσότερες αυτό το δικαίωμα δίδεται στα 18, αν και υπάρχουν εξαιρέσεις, με τους 16χρονους να μπορούν να ψηφίσουν σε κάποια κράτη, ενώ σε άλλα πρέπει να περιμένουν έως τα 21 τους.
Σύμφωνα με το Wikipedia, λίγες είναι οι χώρες που ξεφεύγουν από τον γενικό κανόνα του δικαίωμα ψήφου στα 18. Ανάμεσα σε αυτές στις οποίες μπορούν να ψηφίσουν οι 17χρονοι είναι:
- Ανατολικό Τιμόρ,
- Ινδονησία,
- Β. Κορέα,
- Νότιο Σουδάν
- Σουδάν
Από την άλλη, τα 16 έτη είναι το όριο στην Αργεντινή, την Αυστρία, τη Βραζιλία, την Κούβα, το Εκουαδόρ και τη Νικαράγουα μεταξύ άλλων. Μάλιστα, το 2007 η Αυστρία έγινε το πρώτο μέλος της ΕΕ που έδωσε δικαίωμα ψήφου στα 16, για κάθε σκοπό.
Ατομα 16-18 ετών μπορούν να ψηφίσουν στη Βοσνία, τη Σερβία και το Μαυροβούνιο, με την προϋπόθεση ότι εργάζονται. Επίσης, σύμφωνα με την ίδια πηγή, σε κάποιες χώρες το όριο ηλικίας διαφέρει, ανάλογα αν πρόκειται για γενικές εκλογές, περιφερειακές ή δημοτικές.
Αρχικά, το δικαίωμα ψήφου στις δημοκρατίες ήταν γενικά στα 21 έτη, ή ακόμη και ψηλότερα, αλλά στη δεκαετία του '70 μειώθηκε στα 18 χρόνια σε πολλές χώρες.