«Εφ όλης της ύλης» η επίσκεψη Μπάιντεν σε Ελλάδα - Τουρκία - iefimerida.gr

«Εφ όλης της ύλης» η επίσκεψη Μπάιντεν σε Ελλάδα - Τουρκία

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η οικονομική κρίση, οι ελληνοαμερικανικές σχέσεις, το Κυπριακό και το Οικουμενικό Πατριαρχείο, είναι μερικά μόνο από τα θέματα που κρύβει η ατζέντα του αντιπροέδρου των Ηνωμένων Πολιτειών Τζο Μπάιντεν σε Ελλάδα και Τουρκία. Ο αμερικανός αντιπρόεδρος θα βρεθεί στην Αθήνα στις 5 Δεκεμβρίου για να συζητήσει «εφ' όλης της ύλης».

Ποιους θα συναντήσει

Ο κ. Μπάιντεν θα συναντηθεί με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κάρολο Παπούλια, τον πρωθυπουργό, Λουκά Παπαδήμο και τους προέδρους του ΠΑΣΟΚ και της Νέας Δημοκρατίας, Γιώργο Παπανδρέου και Αντώνη Σαμαρά, αντίστοιχα. Συνάντηση με τον πρόεδρο του ΛΑΟΣ Γιώργο Καρατζαφέρη τελικώς δεν θα πραγματοποιηθεί, ίσως λόγω πίεσης των εβραϊκών οργανώσεων.

Ο Σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας του Αμερικανού αντιπροέδρου, Τόνι Μπλίνκεν, κατά τη διάρκεια χθεσινοβραδινής τηλεδιάσκεψης, μίλησε σε δημοσιογράφους για το ταξίδι του κ. Μπάιντεν, αρχικά στην 'Αγκυρα, στη συνέχεια στην Κωνσταντινούπολη, όπου θα συμμετάσχει σε διεθνή διάσκεψη για την επιχειρηματικότητα, και ακολούθως στην Αθήνα.

«Όπως είπε ο πρόεδρος Ομπάμα, όταν τηλεφώνησε στον πρωθυπουργό Λουκά Παπαδήμο στις 21 Νοεμβρίου να τον συγχαρεί για την ανάληψη των καθηκόντων του, οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τις προσπάθειες της Ελλάδας να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις που ανέλαβε με το πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου», δήλωσε ο κ. Μπλίνκεν, προσθέτοντας ότι «ο πρόεδρος Ομπάμα επαναβεβαίωσε ότι οι ΗΠΑ θα σταθούν σθεναρά στην Ελλάδα, φίλη και σύμμαχο χώρα, σε όλους αυτούς τους δύσκολους καιρούς. Ο αντιπρόεδρος θα επιδείξει αυτή την υποστήριξη και θα ενθαρρύνει την περαιτέρω υλοποίηση των αναγκαίων βημάτων».

Ερωτηθείς αν ο κ. Μπάιντεν θα μεταφέρει στην Αθήνα κάποια συγκεκριμένη πρόταση για αμερικανική οικονομική βοήθεια, ο αναπληρωτής σύμβουλος εθνικής ασφαλείας, αρμόδιος για οικονομικά θέματα, Μάικλ Φρόμαν, τόνισε ότι «οι ΗΠΑ αναγνωρίζουν τις θυσίες που έχουν γίνει από τον ελληνικό λαό, καθώς προωθεί τη διαδικασία μεταρρυθμίσεων και θεωρούν κρίσιμες τις δημοσιονομικές αλλαγές, που συμφωνήθηκαν με τους Ευρωπαίους εταίρους και το ΔΝΤ».

«Οι ΗΠΑ στέκονται στο πλευρό της Ελλάδας»

Στη συνέχεια, επισήμανε ότι «οι ΗΠΑ στέκονται στο πλευρό της Ελλάδας, της οποίας είναι ένθερμοι φίλοι και σύμμαχοι» και «οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να την υποστηρίζουν σε όλη αυτή τη γεμάτη προκλήσεις περίοδο, μαζί και μέσω του ΔΝΤ, του οποίου οι ΗΠΑ είναι ο μεγαλύτερος μέτοχος».

Σε άλλη ερώτηση, ο κ. Φρόμαν υπογράμμισε ότι «ο αντιπρόεδρος θα είναι υποστηρικτικός προς το σύνολο της μεταρρυθμιστικής προσπάθειας και του πακέτου μέτρων που ετέθησαν από τους Ευρωπαίους εταίρους και το ΔΝΤ», σημειώνοντας ότι «αυτό συμπεριλαμβάνει σημαντική χρηματοδότηση, όπως και άλλους μηχανισμούς για να βοηθηθεί η υποστήριξη της Ελλάδας σ' αυτή τη μεταβατική περίοδο. Η υποστήριξή του θα είναι προς το υπάρχον πακέτο μεταρρυθμιστικών μέτρων και της οικονομικής υποστήριξης που παρέχεται στη χώρα».

Πατριαρχείο, Κυπριακό, Χάλκη και Ισραήλ «επί τάπητος»

Παράλληλα, ο αμερικανός αξιωματούχος επιβεβαίωσε ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψης του στην Κωνσταντινούπολη ο κ.Μπάιντεν θα συναντηθεί με τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο.

Αναφερόμενος στις συναντήσεις του κ. Μπάιντεν με την τουρκική ηγεσία, ο κ. Μπλίνκεν είπε ότι θα συζητηθούν οι διμερείς σχέσεις και αρκετά διεθνή θέματα, σημειώνοντας: «Αναμένω ότι θα συζητήσουμε για την πρόοδο που είδαμε και ελπίζουμε να δούμε στις διαπραγματεύσεις του Κυπριακού, πριν ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ ξανασυναντηθεί τον Ιανουάριο (και πάλι στη Νέα Υόρκη) με τους δύο ηγέτες της Κύπρου και τις ελπίδες μας για μία διευθέτηση το συντομότερο δυνατό. Επίσης, τις εσωτερικές μεταρρυθμίσεις στην Τουρκία, συμπεριλαμβανομένης της ελπίδας μας για την επαναλειτουργία της Θεολογικής Σχολής της Χάλκης».

Σε ερώτηση για τις σχέσεις Τουρκίας - Ισραήλ, ο κ. Φρόμαν δήλωσε ότι «οι ΗΠΑ ενθαρρύνουν και τις δύο χώρες -και θα συνεχίσουν να το πράττουν- για να αναζητήσουν ευκαιρίες ώστε να ξεπεράσουν τις πρόσφατες δυσκολίες στις σχέσεις τους». Πιστεύουμε", όπως είπε, ότι «υπάρχουν ευκαιρίες για τις δύο χώρες να αποκαταστήσουν πλήρως τις σχέσεις τους και να προχωρήσουν μπροστά. Και αυτό θα είναι καλό τόσο για την Τουρκία και το Ισραήλ, όσο και τις ΗΠΑ και την περιοχή».

Τέλος, ο κ. Μπλίνκεν, αναφερόμενος στη διεθνή διάσκεψη που θα γίνει στην Κωνσταντινούπολη, για την επιχειρηματικότητα και τη συνεργασία των Αμερικανών με το μουσουλμανικό κόσμο, ανέφερε ότι «πραγματοποιείται σε μια κρίσιμη στιγμή για τη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική. Έχουμε δει ότι εκατομμύρια άνθρωποι ζητούν όχι μόνο πολιτική ελευθερία, αλλά και οικονομική δυνατότητα και πρόοδο. Οι επιχειρηματίες αποτελούν την κινητήρια δύναμη στις Ηνωμένες Πολιτείες για τη δημιουργία θέσεων εργασίας. Μπορούν να κάνουν το ίδιο πράγμα στη Μέση Ανατολή και τη Βόρεια Αφρική», όπως υποστήριξε.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ