Handesblatt: Το κρυφό σχέδιο του Σόιμπλε, μετά το Brexit - iefimerida.gr

Handesblatt: Το κρυφό σχέδιο του Σόιμπλε, μετά το Brexit

Φωτογραφία: Alexandros Michailidis / SOOC
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Το Brexit μπορεί να τάραξε τα νερά της Ευρωπαϊκής Ενωσης, ωστόσο, ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε είχε προετοιμαστεί γι αυτό το ενδεχόμενο καταστρώνοντας σχέδιο σε περίπτωση εξόδου της Βρετανίας.

Σύμφωνα με την Handesblatt, η οποία επικαλείται σχετικό 8σέλιδο έγγραφο, η γερμανική κυβέρνηση «σκοπεύει να πιέσει την ΕΕ να διαπραγματευτεί μια συμφωνία σύνδεσης με την Βρετανία, χωρίς, ωστόσο, να θέλει να κάνει πολλές παραχωρήσεις, παρέχοντας κίνητρα σε άλλα κράτη, τα οποία θέλουν να ακολουθήσουν το παράδειγμά της».

Η συνθήκη αυτή δεν θα πρέπει να αφήνει περιθώρια στη Βρετανία, σχετικά με πρόσβαση στις αγορές της ΕΕ, όπως αναφέρει το έγγραφο του υπουργείου.

Το σχετικό σημείωμα, που τιτλοφορείται ως «Η γερμανική στρατηγική σχετικά με το Brexit», τονίζει ακόμα πως «η έκταση των αλυσιδωτών επιπτώσεων θα εξαρτηθούν από τον χειρισμό του Ηνωμένου Βασιλείου».

Χώρες που επιθυμούν να εγκαταλείψουν την Ευρωπαϊκή Ένωση θα μπορούσε να είναι η Γαλλία, η Αυστρία, η Φινλανδία, η Ολλανδία και την Ουγγαρία, σύμφωνα με τα όσα σημειώνονται στο έγγραφο.

Βόλφγκανγκ Σόιμπλε και Ανγκελα Μέρκελ ανησυχούν για το πως Γαλλία και Ιταλία θα εκμεταλλευτούν την τρέχουσα αβεβαιότητα ασκώντας πιέσεις στην γερμανική πλευρά.

«Η Γερμανία θα πρέπει ''προληπτικά'' να κατευθυνθεί από μια τέτοια εξέλιξη», σημειώνει το έγγραφο.

Παράλληλα, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών ζητά λύση για το αυξημένο επίπεδο των κοινών υποχρεώσεων στη ζώνη του ευρώ, για παράδειγμα, του ανεξάρτητου προϋπολογισμού ή του ευρωπαϊκού συστήματος εγγύησης καταθέσεων.

Στο έγγραφο ακόμα γίνεται λόγος για την ενίσχυση των θέσεων των ευρώ-σκεπτικιστών, όπως του AFD, το οποίο συγκεντρώνει το 10% του εκλογικού σώματος στις δημοσκοπήσεις.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Brexit Βόλφγκανγκ Σόιμπλε Handesblatt
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ