Η επόμενη ημέρα στην ΕΕ -Αμεση αποχώρηση της Βρετανίας θέλουν οι Βρυξέλλες - iefimerida.gr

Η επόμενη ημέρα στην ΕΕ -Αμεση αποχώρηση της Βρετανίας θέλουν οι Βρυξέλλες

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Την ανάγκη οι διαπραγματεύσεις για την έξοδο της Βρετανίας από την ΕΕ να είναι άμεσες τόνισαν κατά τη διάρκεια των διαγγελμάτων τους μετά την ανακοίνωση του Brexit Ευρωπαίοι πολιτικοί ηγέτες και αξιωματούχοι της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Πρώτος επεσήμανε την ανάγκη αυτή ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ο οποίος δήλωσε από τις Βρυξέλλες ότι «περιμένουμε από τη βρετανική κυβέρνηση, χωρίς καθυστέρηση, να μας ενημερώσει για τις προθέσεις της», σημειώνοντας ότι το άρθρο 50 της Συνθήκης για την ΕΕ προβλέπει τις διαδικασίες αποχώρησης ενός κράτους. «Είμαστε έτοιμοι για διαπραγματεύσεις», είπε ο Γιούνκερ, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι οι διαπραγματεύσεις δεν θα πρέπει να είναι μακροχρόνιες.

Στην αντεπίθεση η ΕΕ

Σαφές μήνυμα να προχωρήσουν γρήγορα οι διαδικασίες προκύπτει και από την κοινή δήλωση που έκανε το «κουαρτέτο» των προέδρων της ΕΕ, Ντοναλντ Τουσκ, της Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς και του Ολλανδού πρωθυπουργού, Μαρκ Ρούτε, λίγο μετά τη συνάντησή τους στην έδρα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στις Βρυξέλλες.

«Με μια ελεύθερη και δημοκρατική διαδικασία, ο βρετανικός λαός εξέφρασε την επιθυμία του να αποχωρήσεις από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Λυπούμαστε για αυτή την απόφαση αλλά τη σεβόμαστε.

Πρόκειται για μια πρωτόγνωρη κατάσταση αλλά είμαστε ενωμένοι όσον αφορά την απάντησή μας. Θα σταθούμε δυνατοί και θα προασπίσουμε τις βασικές αξίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την προαγωγή της ειρήνης και της ευημερίας των λαών της. Η Ένωση των 27 κρατών μελών θα συνεχίσει.

Η Ένωση αποτελεί το πλαίσιο για το κοινό πολιτικό μας μέλλον. Μας ενώνουν η ιστορία, η γεωγραφία και κοινά συμφέροντα και σε αυτή τη βάση θα αναπτύξουμε τη συνεργασία μας. Μαζί θα αντιμετωπίσουμε τις κοινές μας προκλήσεις για την παραγωγή ανάπτυξης, την αύξηση της ευημερίας και την εξασφάλιση ενός ασφαλούς και προστατευμένου περιβάλλοντος για τους πολίτες μας. Στην προσπάθεια αυτή τα θεσμικά όργανα θα αναλάβουν πλήρως τον ρόλο τους.

Αναμένουμε τώρα την κυβέρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να υλοποιήσει στην πράξη, το ταχύτερο δυνατόν, αυτήν την απόφαση του βρετανικού λαού, όσο οδυνηρή και αν είναι η σχετική διαδικασία. Κάθε καθυστέρηση θα παρατείνει χωρίς λόγο την αβεβαιότητα. Έχουμε κανόνες για να αντιμετωπίσουμε την κατάσταση με συντεταγμένο τρόπο.

Το άρθρο 50 της Συνθήκης για την Ευρωπαϊκή Ένωση καθορίζει τη διαδικασία την οποία πρέπει να ακολουθήσουμε σε περίπτωση που ένα κράτος μέλος αποφασίσει να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Είμαστε έτοιμοι να δρομολογήσουμε ταχύτατα τις διαπραγματεύσεις με το Ηνωμένο Βασίλειο σχετικά με τους όρους και τις προϋποθέσεις της αποχώρησής του από την Ευρωπαϊκή Ένωση. Μέχρι να ολοκληρωθεί αυτή η διαδικασία διαπραγμάτευσης, το Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με όλα τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις που προκύπτουν από αυτό. Σύμφωνα με τις Συνθήκες, που έχει κυρώσει το Ηνωμένο Βασίλειο, το δίκαιο της ΕΕ ισχύει πλήρως έναντι και στο εσωτερικό του Ηνωμένου Βασιλείου μέχρι ότου πάψει να είναι μέλος.

Όπως συμφωνήθηκε, η «Νέα διευθέτηση για το Ηνωμένο Βασίλειο στην Ευρωπαϊκή Ένωση» που επιτεύχθηκε στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στις 18-19 Φεβρουαρίου 2016, δεν θα ισχύσει πλέον και καταργείται. Δεν θα υπάρξει νέα διαπραγμάτευση.

Όσον αφορά το Ηνωμένο Βασίλειο, ελπίζουμε να το έχουμε ως στενό εταίρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης και στο μέλλον. Επ' αυτού αναμένουμε το Ηνωμένο Βασίλειο να διατυπώσει τις προτάσεις του. Κάθε συμφωνία που θα συναφθεί με το Ηνωμένο Βασίλειο ως τρίτη χώρα, θα πρέπει να εκφράζει τα συμφέροντα αμφότερων των πλευρών και να χαρακτηρίζεται από ισορροπία όσον αφορά τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις».

Γαλλία: Επείγον να ξεκινήσει η διαδικασία της αποχώρησης

Ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας Ζαν-Μαρκ Ερό εκτίμησε σήμερα ότι είναι «επείγον» να ξεκινήσει η διαδικασία για την αποχώρηση της Βρετανίας από την Ευρωπαϊκή Ένωση, προκειμένου να αποφευχθεί μια περίοδος «επιζήμιας» αβεβαιότητας για όλα τα μέρη.

«Αυτό που είναι επείγον σήμερα είναι να σεβαστούμε την ψήφο του βρετανικού λαού», δήλωσε στους δημοσιογράφους φθάνοντας στο Λουξεμβούργο, για μια ανεπίσημη συνάντηση αξιωματούχων των Ευρωπαίων σοσιαλιστών.

«Το λέω αυτό γιατί ορισμένοι πιστεύουν πως είναι το χάος. Όχι, δεν είναι το χάος (...) επειδή η ευρωπαϊκή συνθήκη προβλέπει στο άρθρο 50 τους όρους της αποχώρησης», τόνισε.

Πρέπει «να ξεκινήσει η εφαρμογή αυτού του άρθρου προς όφελος της συνοχής και της σταθερότητας της Ευρώπης και της Βρετανίας», πρόσθεσε.

«Είναι επείγον, δεν υπάρχει χρόνος για χάσιμο, κάθε περίοδος αβεβαιότητας θα ήταν επιζήμια», ανέφερε ακόμη ο επικεφαλής της γαλλικής διπλωματίας.

Μαζί με τον υφυπουργό Ευρωπαϊκών Υποθέσεων Αρλέμ Ντεζίρ, ο Ερό ξεκίνησε στη συνέχεια συνομιλίες κεκλεισμένων των θυρών με τον Γερμανό, τον Τσέχο και τον Ολλανδό ομόλογό του, τον Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάιερ, τον Λιουμπόμιρ Ζαοράλεκ και τον Μπερτ Κέντερς, αντίστοιχα.

Θα ακολουθήσει συνάντηση των υπουργών Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

Ολάντ: Οι διαπραγματεύσεις πρέπει να είναι ταχείς

«Η Γαλλία παίρνει την πρωτοβουλία για να επικεντρωθεί η Ευρώπη στα ουσιώδη», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ μετά το τέλος συνάντησης για το Brexit που είχε το πρωί, τονίζοντας παράλληλα ότι οι διαπραγματεύσεις πρέπει να είναι ταχείες.

Τα «ουσιώδη» για τον Γάλλο πρόεδρο είναι «η ασφάλεια και προστασία της ηπείρου μας, η προστασία των συνόρων κατά των απειλών, οι επενδύσεις για την ανάπτυξη και την απασχόληση, η προώθηση πολιτικών για τη βιομηχανία στους τομείς των νέων τεχνολογιών και της ενεργειακής μετάβασης, η φορολογική και κοινωνική εναρμόνιση ώστε να δοθούν κανόνες στις οικονομίες μας και εγγυήσεις στους συμπολίτες μας και, τέλος, η ενίσχυση της ευρωζώνης και της δημοκρατικής της διακυβέρνησης».

Πρόσθεσε επίσης ότι η Ευρώπη «θα πρέπει να υλοποιεί προγράμματα και να μη χάνεται στις γραφειοκρατίες. Θα πρέπει να αποφασίζει γρήγορα τις στιγμές που την περιμένουμε και να αφήσει τελικά στα εθνικά κράτη μόνο τις αποφάσεις για τα θέματα τα οποία ανήκουν στην υπευθυνότητά τους».

«Αυτό θα είναι το μήνυμα-αποστολή που θα μεταφέρω στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την ερχόμενη Τρίτη», δήλωσε ο Φρανσουά Ολάντ.

Εξήγησε στη συνέχεια ότι προηγουμένως θα συναντήσει και θα συζητήσει με τους πολιτικούς αρχηγούς των γαλλικών κομμάτων, ενώ τη Δεύτερα θα μεταβεί στο Βερολίνο για να συναντήσει την καγκελάριο Μέρκελ -συνάντηση στην οποία είναι πιθανό να συμμετάσχει και ο Ματέο Ρέντσι. Στόχος είναι «να συζητήσουν για αυτό που θα πρέπει να γίνει ως προετοιμασία του Συμβουλίου», δήλωσε ο Ολάντ.

«Από την ενότητά μας με τη Γερμανία εξαρτάται και η συνοχή της Ευρωπαϊκής Ένωσης», τόνισε. «Η Ευρώπη είναι μια μεγάλη ιδέα και όχι μόνο μια μεγάλη αγορά. Και προφανώς επειδή το έχουμε ξεχάσει, γι' αυτό και την έχουμε χάσει αυτήν την Ευρώπη», συμπλήρωσε.

«Η Ευρώπη θα πρέπει να συνεχίσει να είναι μια ελπίδα για τους νέους, γιατί αυτή είναι ο ορίζοντάς τους. Σήμερα είναι η Ιστορία που χτυπάει την πόρτα μας. Αυτό που διακυβεύεται είναι η εξασθένηση της Ευρώπης, με κίνδυνο την παρακμή ή η επαναβεβαίωση της ύπαρξής της μέσω βαθιών αλλαγών. Θα κάνω το παν ώστε να έχουμε τη βαθιά αλλαγή και όχι την παρακμή», κατέληξε ο Φρανσουά Ολάντ.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ