Οι δύο επιστολές που έστειλε ο ΓΑΠ σε δανειστές και Ευρωπαίους ηγέτες - iefimerida.gr

Οι δύο επιστολές που έστειλε ο ΓΑΠ σε δανειστές και Ευρωπαίους ηγέτες

papandreoy
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Τη δέσμευση του να στηρίξει τις πολιτικές που έχουν αποφασιστεί δηλώνει ο Γ. Παπανδρέου με επιστολή του προς τους πιστωτές της Ελλάδας. Ενώ σε μια ακόμη επιστολή προς τους «26» της ΕΕ ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ παρουσιάζει το πολιτικό «μανιφέστο» του για την λειτουργία της Ε.Ε., δίνει εξηγήσεις για το δημοψήφισμα, της αναγκαιότητας του οποίου υπεραμύνεται, ενώ ασκεί δριμύτατη κριτική στο έλλειμμα δημοκρατίας στην Ευρώπη.

Στν πρώτη επιστολή, που απευθύνεται προς τους επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Ευρωζώνης, της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας και του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, Herman van Rompuy, Jose Manuel Barroso, Jean-Claude Juncker, Mario Draghi και Christine Lagarde, ο κ. Παπανδρέου κάνει αναδρομή στο τι παρέλαβε το 2009. «Όχι μόνο η Ελλάδα, αλλά ολόκληρη η Ευρωζώνη αντιμετώπισαν μια κατάσταση χωρίς προηγούμενο. Ποτέ στο παρελθόν κράτος-μέλος της Ευρωζώνης δεν είχε αντιμετωπίσει τόσο σκληρές και φοβικές αντιδράσεις των αγορών, κερδοσκοπικές επιθέσεις, την αναπάντεχη και παράλογη άνοδο του κόστους δανεισμού. Η κατάσταση αυτή μεταφράστηκε σε μια δυσοίωνη πραγματικότητα: η βιώσιμη εξυπηρέτηση του εθνικού χρέους της Ελλάδας κατέστη αδύνατη» τονίζει. Αναφέρεται στο μηχανισμό υποστήριξης που συγκροτήθηκε, και υποστηρίζει ότι επιτεύχθηκαν πολλοί στόχοι αν και παραδέχεται ότι «υπήρξαν καθυστερήσεις και προβλήματα λόγω του μεγέθους της απαιτούμενης προσπάθειας, προβλήματα ικανότητας εφαρμογής, απουσίας πολιτικής συναίνεσης που απαιτείται για την επιτέλεση μιας τέτοιας αποστολής, ενώ υπήρξε και έντονη κακοφωνία παγκοσμίως όπως και εντός της Ευρωζώνης αναφορικά με το τι θα έπρεπε να γίνει».

Ο κ. Παπανδρέου επαναλαμβάνει ότι για να εκπληρωθεί η εθνική προσπάθεια «ήταν αναγκαίο είτε ένα δημοψήφισμα που θα κινητοποιούσε την Ελληνική κοινωνία στο σύνολο της, είτε μια κυβέρνηση που θα την στήριζε ένας ευρύτερος συνασπισμός κομμάτων, συμπεριλαμβανομένου του κόμματος της μείζονος αντιπολίτευσης». Υποστηρίζει δε πως αυτό το «κατέστησε ιδιαιτέρως σαφές κατά τη διάρκεια των πρόσφατων συζητήσεών που είχε στις Κάννες». Σημειώνει πως «παρά το γεγονός ότι το ΠΑΣΟΚ διαθέτει την απόλυτη πλειοψηφία στο Ελληνικό Κοινοβούλιο, ανέλαβα όλες τις απαιτούμενες πρωτοβουλίες, προκειμένου να συγκροτηθεί Κυβέρνηση συνεργασίας με τα κόμματα της ΝΔ και του ΛΑΟΣ υπό την πρωθυπουργία του κ. Λουκά Παπαδήμου» και δηλώνει ότι το ΠΑΣΟΚ στηρίζει πλήρως τα απαραίτητα βήματα για την υλοποίηση της απόφασης της 26-27 Οκτώβριου, καθώς και των συναφών πολιτικών που οδήγησαν σε αυτή την απόφαση και πηγάζουν από αυτή. «Περιττό να τονίσω ότι παραμένουμε δεσμευμένοι στην εφαρμογή των πολιτικών του οικονομικού προγράμματος, όπως αυτές έχουν επικαιροποιηθεί, και ότι προσβλέπουμε στη συνεργασία με τους θερμικούς μας εταίρους, την ΕΕ, την ΕΚΤ και το ΔΝΤ, για την προετοιμασία και υλοποίηση του νέου τριετούς προγράμματος για το διάστημα 2012-2014, όπως αποφασίστηκε στις 26-27 Οκτωβρίου. Αυτό και θα γίνει με τρόπο, ώστε να τηρηθούν οι στόχοι τους οποίους συμφωνήσαμε στο πλαίσιο του πρώτου προγράμματος» καταλήγει.

Στην δεύτερη επιστολή του ο κ. Παπανδρέου κατηγορεί την ΕΕ για έλλειμμα δημοκρατίας και για αποφάσεις που παίρνονται «από μια ομάδα εκπροσώπων κάποιων οργάνων και θεσμών της ΕΕ και ολίγων κρατών-μελών», φέρνοντας ως παράδειγμα την απόφαση της Deauville. Περιγράφει δε ως καταστροφική για την χώρα μας την άκαιρη έναρξη της συζήτησης σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ένωσης για την συμμετοχή των ιδιωτών στην αντιμετώπιση του ελληνικού χρέους λέγοντας ότι προκάλεσε μία "αυτοεκπληρούμενη προφητεία" που εκτόξευσε τα spreads «όχι μόνο για την Ελλάδα αλλά και άλλες χώρες» όπως η Πορτογαλία και η Ιρλανδία».

Ενημερώνει επίσης τους «26» για την «αποτυχία των θεσμών της ΕΕ να διασφαλίσουν ότι ένα κράτος μέλος τηρεί τους κανόνες του Μάαστριχτ, παρά το γεγονός ότι η Ελλάδα βρισκόταν υπό δημοσιονομική επιτήρηση» αλλά και «την αποτυχία της Ευρωζώνης και της Ευρώπης συνολικά να προλάβουν τα συστημικά προβλήματα του Ευρώ και ταυτόχρονα να ρυθμίσουν τις αγορές και το χρηματοπιστωτικό σύστημα».

Εξαπολύει αιχμές κατά της τρόικα λέγοντας πως εξαρχής της είχε επισημάνει την αδυναμία υλοποίησης και εφαρμογής των μέτρων. «Μια αδυναμία την οποία μόνο πρόσφατα συνειδητοποίησε η τρόικα» όπως δηκτικά αναφέρει. Τέλος προειδοποιεί πως «η δημοσιονομική υπευθυνότητα είναι απαραίτητη για όλα τα κράτη-μέλη. Αλλά η δημοσιονομική λιτότητα από μόνη της δεν θα λύσει τα προβλήματά μας».

Δείτε εδώ το κείμενο της πρώτης επιστολής

Δείτε εδώ το κείμενο της δεύτερης επιστολής

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ