Reuters: «Η ευρωζώνη κοιτά κατάματα την άβυσσο» - iefimerida.gr

Reuters: «Η ευρωζώνη κοιτά κατάματα την άβυσσο»

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Με αφορμή τις αρνητικές εξελίξεις στην Ευρωζώνη το Reuters δημοσιεύει ένα άρθρο που εμφανίζει την ΕΕ στα πρόθυρα της αβύσσου και διατυπώνει τις ανησυχίες για το ποια θα είναι η έκβαση της συνόδου κορυφής στις 9 Δεκεμβρίου.
Το άρθρο αναφέρεται αναλυτικά στα προβλήματα που προέκυψαν τις προηγούμενες μέρες σε κράτη μέλη της Ευρωζώνης: από τα υψηλά επιτόκια δανεισμού της Ιταλίας που την Παρασκευή έφτασαν στο 8% μέχρι την καταστροφική δημοπρασία γερμανικών ομολόγων και εξηγεί πως είναι επιτακτική η ανάγκη για να παρθούν ιστορικές αποφάσεις στην σύνοδο κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις 9 Δεκεμβρίου.
Ως επικρατέστερο εμφανίζει το σενάριο της προώθησης μιας ενιαίας οικονομικής διακυβέρνησης της ΕΕ με παράλληλη αλλαγή των συνθηκών της σύστασής της. Όμως τονίζει πως κάτι τέτοιο δεν είναι ακόμα σίγουρο και υπενθυμίζει πως οι αγορές μισούν την αναποφασιστικότητα και την αβεβαιότητα.
Παράλληλα όμως το άρθρο αναφέρει πως μια τέτοια λύση είναι πιθανό να προκαλέσει την παρέμβαση της -εκτός ευρώ- Βρετανίας που θα θέλει να θέσει τους δικούς της όρους φοβούμενη την επιβολή ενιαίων φόρων στην ΕΕ . Ταυτόχρονα διατυπώνει τον προβληματισμό της πολιτικής ηγεσίας πολλών κρατών μελών της ΕΕ, που με τη σειρά τους, φοβούνται να συμφωνήσουν σε μια ενιαία οικονομική διακυβέρνηση καθώς αυτή θα προκαλέσει πιθανά μείωση της εθνικής κυριαρχίας, ενώ είναι σίγουρο ότι τα εθνικά κοινοβούλια και οι εκλεγμένοι βουλευτές θα χάσουν την στήριξη πολλών εκ των ψηφοφόρων τους.
Επίσης εξηγεί πως είτε απαιτηθεί η σύμφωνη γνώμη και των 27 κρατών μελών της ΕΕ, είτε των 17 μελών της Ευρωζώνης για την αλλαγή των διεθνών συνθηκών (όπως αυτή της Βαρκελώνης) που εδραίωσαν την Ευρωπαϊκή Ένωση και πάλι το μέλλον ολόκληρης της Ευρώπης θα βρεθεί στα χέρια μικρών κρατών όπως η Σλοβακία ή η Ιρλανδία. Αυτό δε που επισημαίνει είναι ότι αν η ΕΕ κινηθεί προς μια τέτοια λύση, τότε θα πρέπει να διεξαχθούν σχετικά δημοψηφίσματα σε όλα τα κράτη μέλη, γεγονός που σημαίνει την παράταση της αβεβαιότητας για μήνες (μέχρι να ολοκληρωθούν τα δημοψηφίσματα) ενώ θυμίζει πως και μόνο το άκουσμα της πιθανής διεξαγωγής δημοψηφίσματος στην Ελλάδα έσπειρε πρωτόγνωρο πανικό στις αγορές.
Τέλος τονίζει πως φουντώνει στους κόλπους της Ευρώπης η απέχθεια για την διαφαινόμενη πολιτική ηγεμονία της Γερμανίας ακόμα και σε ισχυρά κράτη όπως η Ολλανδία, καθώς εξαπλώνεται ο φόβος για τη δημιουργία μιας «Ευρώπης της Γερμανίας» ειδικά σε κράτη όπως η Γαλλία, η Ιρλανδία και όλα τα κράτη του ευρωπαϊκού νότου. Αυτό σίγουρα θα δημιουργήσει ισχυρή λαϊκή αντίδραση στην σύσταση μια ενιαίας οικονομικής διακυβέρνησης, ενώ θα ενισχυθεί το αντιευρωπαϊκό κλίμα.
Πάντως το άρθρο καταλήγει με την εκτίμηση πως αν μόνο αυτή η λύση επιτρέψει το ξεμπλοκάρισμα του ρόλου της ΕΚΤ τότε το πιθανότερο είναι πως οι Ευρωπαίοι πολιτικοί θα καταπιούν τους ενδοιασμούς τους και θα προβούν στις απαραίτητες δεσμεύσεις.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ