Η συμφωνία με τους εταίρους ήταν απαραίτητη για να μην καταρρεύσει η οικονομία, αλλά δεν είναι αρκετή για να ανακάμψει, όταν μάλιστα συνοδεύεται από σκληρά φορολογικά μέτρα, που πλήττουν την επιχειρηματικότητα και την απασχόληση.
Τη σχετική επισήμανση έκανε χθες το βράδυ ο πρόεδρος του ΕΒΕΑ Κωνσταντίνος Μίχαλος, κατά τη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου, που πραγματοποιήθηκε παρουσία της Ολγας Κεφαλογιάννη.
Ο κ. Μίχαλος τόνισε ότι «για να ανακάμψει η αγορά και να έρθουν κεφάλαια στη χώρα, δεν αρκούν οι εξαγγελίες και τα ευχολόγια. Χρειάζονται πράξεις. Με άλλα λόγια: χρειαζόμαστε 10 project σαν το Ελληνικό, για να δοθεί ώθηση στην ανάπτυξη και να κινητοποιηθούν νέες επενδύσει. Ειδικότερα, αυτά που χρειάζονται, σύμφωνα με τον πρόεδρο του ΕΒΕΑ, είναι:
- Ενίσχυση της ρευστότητας.
- Βιώσιμη και καθαρή λύση για το χρέος, ώστε να διασφαλιστεί η σταθερότητα και να δοθεί το πράσινο φως στους ξένους επενδυτές.
- Σταθερό και ταυτόχρονα ανταγωνιστικό φορολογικό περιβάλλον.
- Μείωση των παραγόντων κόστους που υποβαθμίζουν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων.
- Μείωση της γραφειοκρατίας, απλούστερο και σύγχρονο νομοθετικό πλαίσιο.
- Επέκταση και ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών με το δημόσιο, για τη διευκόλυνση των επιχειρήσεων, αλλά και την ενίσχυση της διαφάνειας: ηλεκτρονική υπογραφή, σύστημα αυτοπληροφόρησης του δημοσίου κτλ.
- Ταχύτερη και αποτελεσματικότερη διαδικασία απονομής δικαιοσύνης.
- Σύγχρονο δίκτυο δημοσίων υποδομών, που υποστηρίζουν την ανάπτυξη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας, όπως μεταξύ άλλων οι υποδομές σε ψηφιακά δίκτυα και μεταφορές.
- Επιτάχυνση και ολοκλήρωση των μεταρρυθμίσεων σε κρίσιμες αγορές, με άρση των περιορισμών και των στρεβλώσεων που υπονομεύουν την ανταγωνιστικότητα των επιχειρήσεων.
- Προώθηση των αποκρατικοποιήσεων, με αναπτυξιακά κριτήρια.
- Σχέδιο αξιοποίησης ακινήτων του δημοσίου, στο πλαίσιο στρατηγικών συνεργασιών με ιδιώτες επενδυτές
- Σχέδιο αξιοποίησης ή και ανάπτυξης σημαντικών υποδομών – όπως λιμάνια, αεροδρόμια, μαρίνες, οδικοί άξονες – σε συνεργασία με ιδιώτες.
Η Ολγα Κεφαλογιάννη
Από την πλευρά της, η συντονίστρια της Ομάδας Διαρκούς Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου της Νέας Δημοκρατίας κ. Όλγα Κεφαλογιάννη, αναλύοντας τις θέσεις της ΝΔ ανέφερε, μεταξύ άλλων, τα εξής: «Σε μια δύσκολη και ιδιαίτερα επιβαρυμένη συγκυρία, όπου κυριαρχεί η προσπάθεια της κυβέρνησης να πείσει ότι η χώρα μπαίνει σε μια περίοδο κανονικότητας. Σε μια φάση ανάκαμψης. Το κλείσιμο της αξιολόγησης, η ψήφιση του αναπτυξιακού και οι προπαγανδιστικές εξαγγελίες του Πρωθυπουργού την περασμένη εβδομάδα, δημιουργούν ένα τρίπτυχο του υποτιθέμενου “Αριστερού Success Story”.
Θα μπορούσα εύκολα να την χαρακτηρίσω κωμική αυτή την προσπάθεια, αν δεν είχε τόσα τραγικά στοιχεία. Και αυτή η τραγικότητα προκύπτει από την κατάσταση της ελληνικής οικονομίας, από την κατάσταση των ελληνικών νοικοκυριών.
Είναι προφανέστατα θετική εξέλιξη που έκλεισε η αξιολόγηση και εκταμιεύονται τα χρήματα.Αν δούμε όμως τους όρους, τις καθυστερήσεις, τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει η ελληνική κυβέρνηση, τότε θα συνειδητοποιήσουμε ότι πρόκειται μια ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση. Όπως πολύ καλά γνωρίζετε ο χρόνος δεν είναι ουδέτερος.
Αυτό το γνωρίζει καλά και ο υπουργός οικονομικών, γι’ αυτό και «καιγόταν» - κατά δήλωση του - να κλείσει νωρίς την αξιολόγηση. Κάτι που τελικά δεν κατάφερε. Αποτέλεσμα αυτής της αργοπορίας, μαζί με την έλλειψη ενός ευρύτερου σχεδίου, είναι η ελληνική οικονομία να βρίσκεται σε μια διαρκή κατάσταση άπνοιας. Τα capital controls συνεχίζονται, οι εισπράξεις από φόρους πέφτουν, η πραγματική οικονομία βρίσκεται σε απόγνωση.