Αγωνία στο Μαξίμου για τον εκλογικό νόμο: Ο Τσίπρας ψάχνει 200 ψήφους - iefimerida.gr

Αγωνία στο Μαξίμου για τον εκλογικό νόμο: Ο Τσίπρας ψάχνει 200 ψήφους

Φωτογραφία: INTIMENEWS (αρχείο)

Σε αγωνιώδη αναζήτηση 200 ψήφων βρίσκεται η κυβέρνηση καθώς βασική διαπίστωση στο πρωθυπουργικό περιβάλλον είναι πως «αν ο νέος εκλογικός νόμος ψηφιστεί με διευρυμένη πλειοψηφία, απλώς δεν θα οδηγήσει στην εφαρμογή του από τις επόμενες εκλογές».

Ο κ. Τσίπρας, έχοντας ανοίξει τον κύκλο των διερευνητικών επαφών υποδέχτηκε πρώτα τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ και κυβερνητικό εταίρο Πάνο Καμμένο καθιστώντας σαφές ότι επιθυμεί να ακούσει τις προτάσεις των πολιτικών αρχηγών. Και μετέπειτα, να προχωρήσει στα αποκαλυπτήρια της κυβερνητικής πρότασης, έχοντας προηγουμένως πάρει το «πράσινο φως» από τα κομματικά όργανα καθώς η Κεντρική Επιτροπή συνεδριάζει το Σαββατοκύριακο.

Σήμερα, το κατώφλι του Μαξίμου θα περάσουν διαδοχικά: ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας (στις 12μμ), η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά (στις 4μμ) και ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης (στις 6μμ).

Με εκκίνηση την απλή αναλογική
Από το κυβερνητικό στρατόπεδο προσανατολίζονται στην καθιέρωση ενός αναλογικότερου συστήματος. Κατά πληροφορίες του iefimerida.gr το πλαφόν εισόδου στη Βουλή θα είναι στο 3%, σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών, ενώ σύμφωνα με συνεργάτες του πρωθυπουργού «δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμα τι θα γίνει με το θέμα του μπόνους, γι’ αυτό και πάμε διερευνητικά».

Έτσι, τα ενδεχόμενα είναι δύο:
• είτε να υιοθετηθεί η πρόταση Κουρουμπλή και το πρώτο κόμμα να ενισχύεται με μειωμένο μπόνους

• είτε να υιοθετηθεί η πρόταση για την πλήρη κατάργησή του, οπότε και «οδηγούμαστε σε ένα εκλογικό σύστημα σχεδόν πλήρως αναλογικό»

Χαμηλές προσδοκίες
Κύκλοι της κυβέρνησης μιλώντας στο iefimerida.gr σχολίαζαν τη στάση της Νέας Δημοκρατίας η οποία με διαρροές όλες αυτές τις μέρες έφτιαχνέ κλίμα ότι δεν υπάρχει πεδίο συνεννόησης, λέγοντας ότι « το θέμα δεν είναι ότι δεν υπάρχει το momentum. Το θέμα είναι ότι η ΝΔ χρειάζεται το μπόνους γιατί αν γίνουν εκλογές δεν έχει καμία άλλη ελπίδα».

Όσο για τα μικρότερα κόμματα, διαβλέπουν μια βάση συνεννόησης, σημειώνοντας ότι «όλο στο τέλος θα κληθούν να τοποθετηθούν».

Γιατί βιάζονται στο Μαξίμου

Η κυβέρνηση ξέρει ότι έρχεται τσουνάμι στα εργασιακά το Φθινόπωρο, καθώς η διαπραγμάτευση έστω και ατύπως έχει ξεκινήσει. Για το λόγο αυτό, θέλει να είναι έτοιμη σε πολιτικό και κοινωνικό επίπεδο.

Έτσι, αν ο εκλογικός νόμος περάσει με διευρυμένη πλειοψηφία θα έχει –τουλάχιστον- προχωρήσει σε «μία θεσμική μεταρρύθμιση η οποία είναι πάγιο αίτημα της Αριστεράς. Αν ο εκλογικός νόμος ψηφιστεί από 200 βουλευτές θα μπορεί να εφαρμοστεί από την επόμενη εθνική εκλογική αναμέτρηση.

Αυτό σημαίνει, ότι σε περίπτωση που ο πρωθυπουργός βρεθεί σε μια τυχόν πρόωρη εκλογική αναμέτρηση θα έχει το προνόμιο να διεκδικήσει την πρωτιά είτε κάνοντας δυσκολότερη τη νίκη του αντιπάλου του ή πιο ανώδυνη μια ήττα.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ