Με τον γ.γ. του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα, την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά και τον πρόεδρο της ΝΔ Κυριάκο Μητσοτάκη θα έχει σήμερα κατ' ιδίαν συναντήσεις, στο Μέγαρο Μάξιμου, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, για το ζήτημα του εκλογικού νόμου και της συνταγματικής αναθεώρησης
Πιο συγκεκριμένα, οι συναντήσεις του πρωθυπουργού έχουν ως εξής:
- Με τον γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα, στις 12:00.
- Με την πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, στις 16:00.
- Με τον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, στις 18:00.
Την Παρασκευή θα ακολουθήσουν τα ραντεβού με τον Βασίλη Λεβέντη και τον Σταύρο Θεοδωράκη, ενώ προηγήθηκε η συνάντηση με τον πρόεδρο των ΑΝΕΛ Πάνο Καμμένο την Τρίτη.
Ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ και κυβερνητικός εταίρος τάχθηκε αναφανδόν υπέρ της διατήρησης του 3% για την είσοδο στη Βουλή.
Ο κ. Καμμένος παρουσίασε τις θέσεις των ΑΝΕΛ για ψήφο στα 17, εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από το λαό και για την ψήφο των Ομογενών. Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές ο Αλέξης Τσίπρας είπε στον κυβερνητικό εταίρο πως «σε πολλά από αυτά μπορεί να βρεθεί κοινός τόπος».
Μετά την αλλαγή του κλίματος που υπάρχει πλέον για την Ελλάδα στην Ευρώπη, είναι καιρός να προχωρήσουμε στη δημιουργία σταθερού εκλογικού συστήματος «που θα προβλέπει αναλογικότερη εκλογή» και σε αποφάσεις που ΣΥΡΙΖΑ και ΑΝΕΛ έχουν πάρει πριν γίνουν κυβερνητικοί εταίροι, ανέφερε ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ.
«Οι ΑΝΕΛ θα καταλήξουμε με τον ΣΥΡΙΖΑ σε κοινή κυβερνητική πρόταση», διαβεβαίωσε ο Π. Καμμένος και εξέφρασε την ελπίδα να βρεθεί κοινή συνισταμένη και με άλλες πολιτικές δυνάμεις, με εξαίρεση τη ΝΔ, όπως είπε, που ο πρόεδρος της έχει κάνει συγκεκριμένες σχετικές δηλώσεις.
Για το πλαφόν εισόδου στη Βουλή 3%, ο κ. Καμμένος είπε ότι θα πρέπει να παραμείνει, ενώ για το μπόνους των 50 εδρών είπε ότι θα πρέπει να μειωθεί αρκετά.
«Συμφωνούμε να είναι αναλογικότερο το σύστημα. Πιθανώς να δούμε για συνασπισμούς κομμάτων το μπόνους να μην είναι 50 έδρες, αλλά λιγότερο», σημείωσε.
Για το ενδεχόμενο να μην υπάρχει κανένα μπόνους εδρών, ο κ. Καμμένος απάντησε πως οι ΑΝΕΛ και ο ΣΥΡΙΖΑ απέδειξαν πως την εθνική συμφιλίωση την κάνουν πράξη και μπορούν να συνθέτουν. Ο Πάνος Καμμένος, είπε ακόμη ότι «συζητάμε για ένα αναλογικότερο σύστημα» αφήνοντας να εννοηθεί ότι τάσσεται υπέρ της διατήρησης του μπόνους στο πρώτο κόμμα, στην κατεύθυνση της εισήγησης του υπουργού Εσωτερικών Πάνου Κουρουμπλή. Ωστόσο, ο υπ. Αμυνας δεν φάνηκε απορριπτικός για υιοθέτηση της απλής αναλογικής. Σε κάθε περίπτωση εξέφρασε την πεποίθηση πως «υπάρχει χώρος για σύγκλιση απόψεων».
«Αυτή η κυβέρνηση το απέδειξε. Μπορεί να γίνει και με άλλους πολιτικούς φορείς. Δεν καταλαβαίνω γιατί αντιδρά η αξιωματική αντιπολίτευση», συμπλήρωσε.
Οπως είπε ακόμη, συζήτησε με τον Πρωθυπουργό και για τα υπόλοιπα θέματα εκλογικού νόμου και συνταγματικής αναθεώρησης, όπως το δικαίωμα ψήφου στα 17, την εκλογή βουλευτών εκ μέρους της ομογένειας, την απευθείας εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από τον λαό, την κατάργηση του νόμου περί ευθύνης υπουργών, την αλλαγή της βουλευτικής ασυλίας, τη διασφάλιση σταθερού φορολογικού συστήματος, την παραμονή του Ελεγκτικού Συνεδρίου στο χώρο της δικαιοσύνης, τη θέσπιση προστασίας της εθνικής ταυτότητας και την αλλαγή του άρθρου 28 παρ. 2 του Συντάγματος για την προστασία της εθνικής κυριαρχίας.