Χαρδούβελης: Η ελληνική οικονομία περνά κρίση νούμερο 2 -Κάθε χρόνο καθένας χάνει 2.000 ευρώ - iefimerida.gr

Χαρδούβελης: Η ελληνική οικονομία περνά κρίση νούμερο 2 -Κάθε χρόνο καθένας χάνει 2.000 ευρώ

(EUROKINISSI-ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ)
NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Η ελληνική οικονομία διανύει «κρίση νούμερο 2» υποστήριξε ο πρώην υπουργός Οικονομικών, Γκίκας Χαρδούβελης, εκτιμώντας ότι η στασιμότητα είναι το βασικό σενάριο για την Ελλάδα.

Μιλώντας σε συνέδριο του Economist, υποστήριξε ότι για τη δεύτερη αυτή φάση της κρίσης «φταίμε εμείς». Όπως ανέφερε αυτή η δεύτερη φάση της κρίσης άλλαξε την ατζέντα και τον τρόπο σκέψης μας. Εκτίμησε ότι η ελληνική κρίση νούμερο 2 είχε ένα κόστος 10% του ΑΕΠ σε σχέση με το ΑΕΠ του 2007 και πως κάθε χρόνο φεύγει από την τσέπη ανά άτομο 2.000 ευρώ. Την ίδια περίοδο το ονομαστικό χρέος θα έχει "χειροτερέψει" κατά περίπου 50 δισ. (30% του ΑΕΠ)», πρόσθεσε.

Πάντως, εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι το κλίμα μπορεί να αλλάξει με την επιστροφή του waiver και την ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση.

Παράλληλα όμως άσκησε έντονη κριτική στους κυβερνητικούς χειρισμούς. «Δεν έχουμε ακόμη αποφασίσει πού πάμε, δεν έχουμε την ιδιοκτησία των μεταρρυθμίσεων, κάνουμε δημοσιονομική προσαρμογή μόνο με φορολόγηση που είναι καταστροφικό. Οι Έλληνες πολίτες δεν αντέχουν άλλη φορολογία. Οι νέοι μας φεύγουν. Η ελάφρυνση του χρέους έχει μεταφερθεί για το 2018.», είπε χαρακτηριστικά.

Επίσης, σημείωσε ότι έχουμε ανεβάσει και το ονομαστικό χρέος κατά περίπου 50 δις ευρώ, η απώλεια από τις τράπεζες είναι ύψους 30 δις ευρώ, ενώ δήλωσε ότι η μείωση των πλεονασμάτων δεν είναι όφελος, αλλά επιπλέον χρέος.

Παράλληλα, επισήμανε ότι κανένας δεν πιστεύει στην Ελλάδα του 3% και 4%. «Η στασιμότητα είναι το βασικό σενάριο», δήλωσε και πρόσθεσε ότι κάποιοι λένε ότι το 1,5% είναι το καλύτερο.

Σε ό,τι αφορά την δόση των 7,5 δις ευρώ, ο κ. Χαρδούβελης ανέφερε ότι μέρος των κεφαλαίων αυτών θα κατευθυνθεί σε μεγάλες εταιρείες, προκαλώντας προβληματισμό για το εάν θα διοχετευτεί στην πραγματική οικονομία νέο χρήμα.

Παράλληλα, έκανε αναφορά στην έλλειψη ιδιοκτησίας του προγράμματος. Σημείωσε, δε, ότι δεν πρέπει να περιμένουμε την ανάπτυξη να έρθει από τον τραπεζικό τομέα, γιατί οι τράπεζες περιμένουν να ανακάμψει η οικονομία για να δώσουν δάνεια. Οι επενδύσεις για να ανακάμψουν πρέπει να έρθει ένα κλίμα αισιοδοξίας στη χώρα, όπως πρόσθεσε.

Οι Ελληνες πολίτες έχουν φθάσει στα όριά τους και δεν αντέχουν άλλοι φορολογία, προειδοποίησε και εκτίμησε ότι για αυτό οι νέοι και οι επιχειρήσεις φεύγουν.

Ως τη μεγαλύτερη πρόσκληση, χαρακτήρισε τη στασιμότητα. Για να αποφευχθεί θα πρέπει να ανακάμψουμε και χρειάζεται δημοσιονομικό περιθώριο. Αλλά και η Ελλάδα δεν έχει δώσει δείγματα στην Ευρώπη ότι έχει την ιδιοκτησία του προγράμματος.

«Οι Ευρωπαίοι μπορεί να κάνουν και χωρίς εμάς. Είμαστε μόνοι μας. Η τύχη είναι στα χέρια των Ελλήνων και εμείς πρέπει να αποφασίσουμε ότι θα φτιάξουμε τη χώρα μας», κατέληξε ο κ. Χαρδούβελης.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ