Στην πρόσβαση σε φτηνή χρηματοδότηση αλλά πρωτίστως στην αποκατάσταση ενός κλίματος εμπιστοσύνης στο τραπεζικό σύστημα προσβλέπουν οι τράπεζες με την απόφαση της ΕΚΤ να επαναφέρει το waiver.
Στη σημερινή της συνεδρίαση η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα αναμένεται να δώσει το πράσινο φως για την επαναφορά του waiver, γεγονός που θα οδηγήσει στην αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας των ελληνικών τραπεζών. Επιπλέον με την είσοδο στο πρόγραμμα ποσοστικής χαλάρωσης QE αναβαθμίζεται η πιστοληπτική ικανότητα του Δημοσίου και προσδοκάται η δημιουργία ενός κλίματος εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία μετα την αβεβαιότητα από τις καθυστερήσεις στην ολοκλήρωση της αξιολόγησης.
Τα οφέλη από το waiver -υπολογίζονται από την Τράπεζα της Ελλάδος σε 400 με 500 εκατ. ευρώ μαζί με το όφελος από το QE- οι τράπεζες προσβλέπουν σε μια βελτίωση των προοπτικών με αφετηρία την απόφαση αυτή της ΕΚΤ που επαναφέρει τους ελληνικούς τίτλους ως collateral στην κύρια χρηματοδοτική λειτουργία του ευρωσυστήματος.
Η μείωση του κόστους χρηματοδότησης είναι άμεση ωφέλεια -το ύψος της εξαρτάται από το αν σε αυτή τη φάση θα μειωθούν τα haircut που επιβάλλονται σε ελληνικούς τίτλους-, ενώ από τον Σεπτέμβριο θα είναι δυνατή η συμμετοχή στην εξαιρετικά φθηνή χρηματοδότηση από το πρόγραμμα TLTRO2 και σε χρόνο που θα αποφασίσει η ΕΚΤ τη χρήση του QE. H βελτίωση των συνθηκών χρηματοδότησης θα επιτρέψει, όπως εκτιμάται, τη μείωση της εξάρτησης από τον ELA κατά περίπου 10 δισεκατομμύρια ευρώ.
Κρίσιμο για τις τράπεζες είναι να διατηρηθεί μια πορεία προς την κανονικότητα, που έχει ως αφετηρία το waiver και περνά από την εμπέδωση της εμπιστοσύνης που θα επιτρέψει επάνοδο καταθέσεων και άρση των capital controls.
Ο Μάριο Ντράγκι
«Το ΔΣ του ESM έχει ήδη λάβει την απόφασή του για τα προαπαιτούμενα και την εκταμίευση. Θα εξετάσουμε οπωσδήποτε το θέμα του waiver και μπορεί να υπάρξει μία απόφαση που θα οδηγήσει σε αυτό» σχολιάσε σχετικά ο Μάριο Ντράγκι απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ευρωβουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρη Παπαδημούλη. « Αυτό δε σημαίνει οπωσδήποτε ταυτόχρονη επιλεξιμότητα για το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης. Έχουμε πει πολλές φορές ότι υπάρχουν χρονικά όρια – υπάρχουν όρια οπωσδήποτε στο ποιος εκδίδει και βεβαίως υπάρχει και η αξιολόγηση από το ΔΣ της ΕΚΤ για τη βιωσιμότητα του χρέους. Οπότε, θα δούμε…»