Οι «αθάνατοι» ζήτησαν έλεγχο αντιντόπινγκ σε Ρώσους και Κενυάτες αθλητές σε όλα τα αθλήματα, προειδοποιώντας ότι οι αποδείξεις ανεπαρκών ελέγχων σε αυτές τις χώρες μπορεί να οδηγήσουν στον αποκλεισμό περισσότερων ομάδων τους από τους Ολυμπιακούς αγώνες στο Ρίο.
Την ίδια στιγμή όμως, άνοιξαν «παράθυρο» για κάποιους Ρώσους αθλητές στίβου, προκειμένου να αγωνιστούν υπό τη σημαία της χώρας τους- και όχι ως «ουδέτεροι» αθλητές- στην κορυφαία αθλητική διοργάνωση.
Ο πρόεδρος της ΔΟΕ, Τόμας Μπαχ, συγκάλεσε ειδική Ολυμπιακή σύνοδο, μετά από την απόφαση της διεθνούς ομοσπονδίας στίβου (IAAF), να παραμείνει σε ισχύ ο αποκλεισμός της ρωσικής ομάδας του αθλήματος από τους Ολυμπιακούς αγώνες πριν από τέσσερις ημέρες, επικαλούμενη συστηματικό ντόπινγκ.
Η σύνοδος επαναβεβαίωσε ότι στηρίζει απόλυτα την απόφαση της IAAF, την οποία Ρώσοι αξιωματούχοι έχουν χαρακτηρίσει ως άδικη για τους «αθώους αθλητές», ενώ σήμερα επιβεβαίωσαν ότι θα προσφύγουν εναντίον της απόφασης στο CAS.
Η IAAF, όταν αποφάσισε ότι θα παραμείνει αποκλεισμένη η ρωσική ομάδα στίβου, είχε αφήσει ανοιχτό το ενδεχόμενο ένας μικρός αριθμός Ρώσων, που ζουν στο εξωτερικό και περνούν εκεί συχνούς ελέγχους αντιντόπινγκ, να μπορέσουν να αγωνιστούν στο Ρίο ως «ουδέτεροι» αθλητές. Ομως, η ΔΟΕ ανέφερε ότι όσοι Ρώσοι κριθούν ως «καθαροί», θα πρέπει να αγωνιστούν υπό τη σημαία της χώρας τους.
Η IAAF απάντησε με ανακοίνωσή της, επιμένοντας ότι αν κάποιοι αθλητές διαπιστωθεί ότι πληρούν τα «αυστηρά κριτήρια»- για την... καθαρότητά τους- που θα θέσει, τότε θα μπορέσουν να αγωνιστούν στο Ρίο ως «ουδέτεροι» αθλητές και όχι υπό τη σημαία οποιασδήποτε χώρας.
Παράλληλα όμως στη Σύνοδο της ΔΟΕ έγινε λόγος για σημαντικές καταγγελίες σε βάρος της Ρωσίας και της Κένυας, που θεωρείται ότι δεν συμμορφώνονται με τους κανονισμούς της Παγκόσμιας Υπηρεσίας Αντιντόπινγκ, καλώντας τις διεθνείς ομοσπονδίες κάθε αθλήματος να βεβαιωθούν ότι οι αθλητές τους είναι «καθαροί», πριν ξεκινήσουν οι Ολυμπιακοί αγώνες στις 5 Αυγούστου.
«Η Ολυμπιακή Σύνοδος θεωρεί ότι σε σοβαρή αμφισβήτηση το τεκμήριο αθωότητας των αθλητών από αυτές τις χώρες. Κατά συνέπεια, κάθε διεθνής ομοσπονδία θα πρέπει να αποφασίσει για το αν μπορούν να μετάσχουν αυτοί οι αθλητές, σε ατομικό επίπεδο», ανέφερε η κοινή δήλωση. Μάλιστα, ο Μπαχ τόνισε ότι οι ομοσπονδίες πρέπει να εξετάσουν αν τα δείγματα που λαμβάνονται από αθλητές αυτών των χωρών αναλύονται σε «αλλοιωμένα» εργαστήρια ή σε κάποια που δεν ανταποκρίνονται στα διεθνή στάνταρ.
Η Κένυα, πατρίδα πολλών εκ των κορυφαίων δρομέων μεγάλων αποστάσεων, έχει πληγεί από δεκάδες θετικά δείγματα σε απαγορευμένες ουσίες τα τελευταία χρόνια. Ομως, αξιωματούχοι της IAAF έχουν δηλώσει ότι η χώρα δεν πρέπει να κινδυνεύσει να αποκλειστεί από τους Ολυμπιακούς αγώνες, γιατί οι αθλητές της υπόκεινται εκτενή διεθνή έλεγχο αντιντόπινγκ.