Να επενδύσουν τα κεφάλαια που διαθέτουν εντός και εκτός χώρας κάλεσε τους έλληνες επιχειρηματίες ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυριάκος Μητσοτάκης, σημειώνοντας ότι χωρίς την επιχειρηματικότητα ανάπτυξη δεν μπορεί να έρθει.
Παράλληλα τους κάλεσε να επιδείξουν αυξημένη κοινωνική ευθύνη ενισχύοντας κοινωνικούς φορείς και όπως είπε χαρακτηριστικά να παραδειγματιστούν από τους μεγάλους ευεργέτες της χώρας.
Κατά την ομιλία του στη Γενική Συνέλευση του ΣΕΒ, ο πρόεδρος της Ν.Δ. έκανε σφοδρή κριτική στον εναγκαλισμό πολιτικής και επιχειρήσεων τα προηγούμενα χρόνια, η οποία, όπως είπε, οδήγησε σε στρεβλώσεις την οικονομία. Αναφέρθηκε σε συλλογική αποτυχία διαχείρισης της κρίσης και είπε ότι «οι κακές συνήθειες του παρελθόντος με τον κρατικοδίαιτο καπιταλισμό θα λάβουν τέλος.»
Εκανε λόγο για μια νέα συμφωνία με τις επιχειρήσεις της χώρας και υπογράμμισε τα πέντε σημεία, για τα οποία η Ν.Δ. δεσμεύεται να υλοποιήσει όταν γίνει κυβέρνηση αλλά και αυτά που ζητάει από τις επιχειρήσεις. Ειδικότερα:
- Η Ν.Δ. θα δίνει με συνέπεια και αποφασιστικότητα τη μάχη για την εμπέδωση στην κοινωνία ότι η επιχειρηματικότητα είναι η μόνη οδός για την ευμάρεια της χώρας.
- Απόλυτη προτεραιότητα της Ν.Δ είναι η στηριξη των επενδύσεων και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. «Ο βασικός δείκτης που θα καταγράψει την επιτυχία μας»- όπως είπε- «είναι η μείωση του δείκτη ανεργίας.» Παράλληλα συμπλήρωσε ότι επιχειρησιακές θέσεις ευθύνης του κυβερνητικού σχήματος θα είναι με ενεργά και δοκιμασμένα στελέχη από τον ιδιωτικό τομέα.
- Παραγωγή ποιοτικών και ανταγωνιστικών αγαθών που βοηθούν στην επιχειρηματικότητα, όπως εκπαίδευση, ασφάλεια, κ.α. Δεσμεύτηκε για περιορισμό της γραφειοκρατίας.
- Ανέλαβε την ευθύνη για προστασία από τον αθέμιτο ανταγωνισμό και δεσμεύτηκε για αμεροληψία στην επιχειρηματικότητα και όπως τόνισε θα μπει τέλος σε προνομιακές σχέσεις του παρελθόντοας μίας επιχειρηματικής ελίτ με το κράτος και την πολιτική.
- Θα δοθεί ειδικό βάρος στη στήριξη της νέας επιχειρηματικότητας.Η κρίση μέσα στα πολλά δεινά απελευθέρωσε ένα νέο κύμα επιχειρηματικής δημιουργικότητας, ανέφερε, και οι νέες επιχειρήσεις αντιμετωπίζουν ένα δυσανάλογα μεγάλο επιχειρηματικό ρίσκο.
Τι ζήτησε από τους επιχειρηματίες
- Να επενδύσετε και να κάνετε πράξη την ανάπτυξη στη χώρα. Να βάλετε τα κεφάλαια που διαθέτετε εντός και εκτός Ελλάδας να δουλέψον και για εσάς και για την ελληνική οικονομία.
- Να επενδύσετε στα συλλογικά όργανα περισσότερους πόρους ώστε να εντείνουν τις καίριες και αποφασιστικής σημασίας παρεμβάσεις.
- Μέσα από την αυτορύθμιση να προκύψει η προστασία του καταναλωτή αλλά και η προστασία της φήμης και της ανταγωνιστικότητας των ελληνικών προϊοντων.
- Να συμβάλλετε στην ανάδειξη και την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος.
- Να επιδείξετε αυξημένη κοινωνική ευθύνη με την ενίσχυση δημόσιων φορέων υγείας, παιδείας, πολιτισμού. Να επιδείξετε φιλανθρωπία.Να συμπράξετε με τους εργαζόμενους στην επίτευξη των στόχων, καθώς το συμφέρον επιχειρηματιών και εργαζόμενων είναι κατά βάθος κοινό. Να είστε συνεπείς στις υποχρεώσεις και ειλικρινείς και να αντιμετώπιζετε τους εργαζόμενους ως εταίρους.