Μοσκοβισί: Στο 3% η ανάπτυξη στην Ελλάδα στο β'εξάμηνο- Σκιά στο επενδυτικό κλίμα, το χρέος - iefimerida.gr

Μοσκοβισί: Στο 3% η ανάπτυξη στην Ελλάδα στο β'εξάμηνο- Σκιά στο επενδυτικό κλίμα, το χρέος

NEWSROOM IEFIMERIDA.GR

Ανάπτυξη 3% στην Ελλάδα το δεύτερο εξάμηνο του 2016 εκτιμά ο ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομικών Πιέρ Μοσκοβισί.

Ο Πιέρ Μοσκοβισί αν και βλέπει σημαντικές επενδυτικές ευκαιρίες στην Ελλάδα σημειώνει ότι το επενδυτικό κλίμα επισκιάζεται από τις διαπραγματεύσεις για το χρέος ωστόσο εκτιμά οτι θα βρεθεί άμεσα λύση.

Τις σχετικές επισημάνσεις έκανε στο Βερολίνο σε ημερίδα του Ιδρύματος Φρίντριχ Έμπερτ, όπου κορυφαίες προσωπικότητες της ευρωπαϊκής σοσιαλδημοκρατίας συναντήθηκαν. Μεταξύ άλλων στο τραπέζι βρέθηκαν και κομβικά ζητήματα που αφορούν την Ελλάδα.

Πιστοποίηση της εμπιστοσύνης στην Ελλάδα η εκταμίευση της δόσης

Με αφορμή την επίσκεψη του προέδρου της Κομισιόν Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ στην Αθήνα ο κ. Μοσκοβισί σημειώνει ότι τα 7,5 εκ. ευρώ που εκταμιεύτηκαν τώρα για την Ελλάδα δεν συνιστούν απλώς χρήματα αλλά εκφράζουν και την εμπιστοσύνη των εταίρων: «Πιστοποιούν ότι πιστεύουμε πως η ελληνική οικονομία μπορεί να μεταρρυθμιστεί και να πάει μπροστά με σταθερές δομές». Αρκεί όμως αυτή η έκφραση εμπιστοσύνης της EE για να πεισθούν ξένοι επενδυτές να δραστηριοποιηθούν στην Ελλάδα;

Μιλώντας στη Deutsche Welle ο κ. Μοσκοβισί εξέφρασε στην αισιοδοξία του: «Οι μεταρρυθμίσεις βρίσκονται σε εξέλιξη, η οικονομία είναι πιο ανταγωνιστική απ' ό,τι στο παρελθόν. Ξέρω ότι είναι δύσκολο για έναν επενδυτή, ότι απαιτείται μεγάλο θάρρος, αλλά θα αποδώσει. Στις οικονομικές προβλέψεις της ΕΕ αναφέρεται ξεκάθαρα πως με την επιτυχία του προγράμματος -και σε αυτή τη φάση βρισκόμαστε- η Ελλάδα θα είναι σε θέση να επιστρέψει στην ανάπτυξη ήδη φέτος κατά το δεύτερο εξάμηνο και θα κινηθεί στο 3% τον επόμενο χρόνο. Ευκαιρίες για επενδυτές υπάρχουν και ο καθένας θα πρέπει να στραφεί τώρα προς τις τεράστιες ευκαιρίες στην Ελλάδα».

Πρόγραμμα Γιούνκερ

Στην ενθάρρυνση του επενδυτικού κλίματος στην Ελλάδα θα συμβάλει σύμφωνα με τον Πιερ Μοσκοβισί και το «πρόγραμμα Γιούνκερ». Διασκεδάζοντας κατά κάποιο τρόπο τις αμφιβολίες που εκφράζονται για την εφαρμογή του προγράμματος υποστηρίζει ότι «δεν πρόκειται για μύθο» αλλά ότι θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας. Σύμφωνα με τον γάλλο επίτροπο, στην Ελλάδα υπάρχουν «καλά σχέδια» προς χρηματοδότηση από αυτό το πρόγραμμα. Ένα από αυτά βρίσκεται ήδη στο στάδιο της εκπόνησης. Πιθανώς σήμερα να γίνει και η ανακοίνωση της χρηματοδότησης του. Ο ίδιος σκοπεύει να επισκεφθεί την Αθήνα τον Ιούλιο. Όπως δηλώνει, ψηλά στην ατζέντα αυτής της επίσκεψης θα βρεθεί το θέμα των επενδύσεων.

Σκιά στο επενδυτικό κλίμα από τις διαπραγματεύσεις για το χρέος

Ένα ζήτημα που επισκιάζει το επενδυτικό κλίμα είναι η διευθέτηση του χρέους, καθώς συνεπάγεται νέες διαπραγματεύσεις αλλά και νέες δεσμεύσεις για την Ελλάδα. Ο κ. Μοσκοβισί πιστεύει ότι θα βρεθεί λύση, και μάλιστα σύντομα. Το πρώτο βήμα προς αυτή την κατεύθυνση έγινε από τη στιγμή που το Eurogroup συζήτησε το θέμα σε συνεδρίαση του: «Το συζητήσαμε έχοντας μια γερμανική κυβέρνηση που δεν ήταν πάντα ενθουσιασμένη γι' αυτό, ένα ΔΝΤ το οποίο ήταν μεν ενθουσιασμένο γι' αυτό, αλλά όχι και τόσο πολύ ενθουσιασμένο για το ότι θα υπάρξουν περισσότερες ευέλικτες μεταρρυθμίσεις έτσι ώστε να επιτευχθεί η σωστή ισορροπία. Ελπίζω ότι προς το τέλος του έτους θα έχουμε καταλήξει σε μια ολοκληρωμένη συμφωνία που θα μας επιτρέψει να αποφασίσουμε για μια ουσιαστική αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους. Γνωρίζω ότι αυτό προσμένει ο ελληνικός λαός και σίγουρα το αξίζει». Όπως διευκρίνισε στη Deutsche Welle ο Πιέρ Μοσκοβισί, η διευθέτηση του χρέους θα ολοκληρωθεί το 2018 και δεν θα συμπεριλαμβάνει «haircut».

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ Μοσκοβισι επενδύσεις χρέος
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ