Ο Τσίπρας ξεκινάει... σαφάρι για τον εκλογικό νόμο -Το Μαξίμου «καίγεται» για 200 ψήφους - iefimerida.gr

Ο Τσίπρας ξεκινάει... σαφάρι για τον εκλογικό νόμο -Το Μαξίμου «καίγεται» για 200 ψήφους

Το βλέμμα στραμμένο στις διεργασίες για τον εκλογικό νόμο και τη συνταγματική αναθεώρηση έχει το Μέγαρο Μαξίμου, με τον πρωθυπουργό να καλεί σε διάλογο τους πολιτικούς αρχηγούς για να διερευνήσει τις προθέσεις τους με απώτερο στόχο τις «ευρύτερες δυνατές συναινέσεις».

Ο κύκλος των κατ' ιδίαν συνομιλιών θα ανοίξει αύριο, Τρίτη, με το τετ α τετ Τσίπρα-Καμμένου. Μία μέρα μετά, την Τετάρτη, ο πρωθυπουργός θα μεταβεί στο Στρασβούργο όπου και θα συμμετέχει στη Σύνοδο της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης και οι υπόλοιπες επαφές θα συνεχιστούν την Πέμπτη.

Κατά πληροφορίες του iefimerida το Σαββατοκύριακο προηγήθηκε μπαράζ τηλεφωνημάτων και συνεννοήσεων ανάμεσα στο πρωθυπουργικό γραφείο και στους στενούς συνεργάτες των πολιτικών αρχηγών. Έτσι, οριστικοποιήθηκε η ατζέντα και πρώτος την προσεχή Πέμπτη θα περάσει την πόρτα του Μαξίμου στις 12 ο Γενικός Γραμματέας του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας. Στις 4 το απόγευμα της ίδιας μέρας θα προσέλθει η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ κ. Φώφη Γεννηματά, ενώ στις 6 θα καταφθάσει ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης Κυριάκος Μητσοτάκης. Την Παρασκευή το πρωί, θα γίνουν συναντήσεις με τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη και με τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη.

Τι προτείνει η κυβέρνηση
Η κυβέρνηση προσανατολίζεται στην καθιέρωση ενός αναλογικοτερου συστήματος, το οποίο θα προβλέπει μεταξύ άλλων πλαφόν εισόδου στη Βουλή 3%, σπάσιμο των μεγάλων περιφερειών, ενώ σύμφωνα με συνεργάτες του πρωθυπουργού δεν έχει οριστικοποιηθεί ακόμα τι θα γίνει με το θέμα του μπόνους.

Τα ενδεχόμενα είναι δύο: είτε να υιοθετηθεί η πρόταση Κουρουμπλή και το πρώτο κόμμα να ενισχύεται με μειωμένο μπόνους, είτε να υιοθετηθεί η πρόταση για την πλήρη κατάργησή του, οπότε και "οδηγούμαστε σε ένα εκλογικό σύστημα σχεδόν πλήρως αναλογικό".

Μετρούν τα κουκιά
Από το κυβερνητικό στρατόπεδο πάντως, προσδοκούν ο νέος εκλογικός νόμος να πάρει το "πράσινο φως" από 200 κοινοβουλευτικούς συμμάχους, γιατί δε διαφορετική περίπτωση δεν θα μπορεί να εφαρμοστεί από την επόμενη εθνική εκλογική αναμέτρηση.

Για το λόγο αυτό, αποφεύγουν τα τετελεσμένα και διαμηνύουν ότι δεν θα αιφνιδιάσουν κανέναν καθώς είναι ανοικτοί σε προτάσεις. Στο μεταξύ, μεγαλύτερη διάθεση συνεννόησης φαίνεται να υπάρχει-τουλάχιστον από τις δημόσιες τοποθετήσεις τους- με την Φώφη Γεννηματά και τον Βασίλη Λεβέντη από το ΠΑΣΟΚ και την Ένωση Κεντρών αντίστοιχα, σε αντίθεση με το Ποτάμι και τη Νέα Δημοκρατία, ενώ μένει να φανεί ποια στάση θα κρατήσει ο Περισσός.

Υπενθυμίζεται ότι η κοινοβουλευτική δύναμη των κομμάτων σε επίπεδο αριθμών έχει ως εξής:

  • ΣΥΡΙΖΑ 144 βουλευτές, 
  • ΝΔ 75, 
  • Χ.Α 18, 
  • Δημοκρατική Συμπαράταξη 16, 
  • ΠΟΤΑΜΙ 10, 
  • ΑΝΕΛ 9, 
  • ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΝ 9. 

Στην «ομάδα» των ανεξάρτητων βουλευτών ανήκουν οι Σ. Παναγούλης, Ν. Νικολόπουλος, Χ. Θεοχάρης και Λ. Γρηγοράκος. Υπό αυτό το πρίσμα, οι 200 μπορεί να προκύψουν οριακά, ακόμη και στην περίπτωση που Ν.Δ- ΠΟΤΑΜΙ και ΚΚΕ δεν δώσουν θετική ψήφο. Ειδάλλως, ο νέος εκλογικός νόμος θα ψηφιστεί με διευρυμένη πλειοψηφία, όχι όμως τέτοια που να οδηγούσε στην εφαρμογή του από τις επόμενες εκλογές.

Ακολουθήστε το στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις
Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, στο 
ΣΧΟΛΙΑΣΜΟΣ
Tο iefimerida.gr δημοσιεύει άμεσα κάθε σχόλιο. Ωστόσο δεν υιοθετούμε τις απόψεις αυτές καθώς εκφράζουν αποκλειστικά τον εκάστοτε σχολιαστή. Σχόλια με ύβρεις διαγράφονται χωρίς προειδοποίηση. Χρήστες που δεν τηρούν τους όρους χρήσης αποκλείονται.

ΔΕΙΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ