Η αμερικανίδα Νοεμί Γκονζάλες σκοτώθηκε σε ηλικία 23 ετών στις επιθέσεις στο Παρίσι που έγιναν στις 13 Νοεμβρίου 2015, από τζιχαντιστές. Βρισκόνταν στο Παρίσι σε ανταλλαγή σπουδών με σχολή σχεδίου.
Σήμερα, ο πατέρας της Ρενάλντο Γκονζάλες, ο οποίος διαμένει στην Καλιφόρνια, εξαπολύει μηνύσεις εναντίον της Google, του Facebook και του Twitter. Κατηγορεί τις εταιρείες ότι πρόσφεραν στους τρομοκράτες του ισλαμικού κράτους τα εργαλεία για να μεταδώσουν την προπαγάνδα τους και να προσελκύσουν νέους μαχητές.
Η μήνυσή του κατατέθηκε στις 14 Ιουνίου στα δικαστήρια της Καλιφόρνια.
«Χωρίς το Twitter, Facebook, και την Google (YouTube), η εκρηκτική αύξηση, αυτά τα τελευταία χρόνια, η οποία επέτρεψε στο ισλαμικό κράτος να γίνει το η εκφοβιστική τρομοκρατική ομάδα του κόσμου, δεν θα ήταν δυνατή», γράφει.
Η μήνυση αναφέρει και πολλούς λογαριασμούς στο Twitter οι οποίοι συνδέονται με το ισλαμικό κράτος και τους οποίους η εταιρεία καθυστέρησε να κλείσει, επιτρέποντας έτσι στους τρομοκράτες να μεταδώσουν την προπαγάνδα τους. Ο Ρενάλντο Γκονζάλες κατηγορεί, επίσης, ορισμένες από αυτές τις εταιρείες ότι κερδίζουν χρήματα από αυτή την προπαγάνδα εξ αιτίας του γεγονότος ότι πλασάρουν διαφημίσεις μέσα στα σάιτ τους.
Η Google υπενθύμισε ότι «έχει πολύ σαφείς κανόνες που απαγορεύουν κατήχηση από τρομοκρατικές ομάδες καθώς και κάθε περιεχόμενο που μπορεί να ενθαρρύνει τη βία». Οι ίδιοι κανόνες ισχύουν για το Facebook και το Twitter. Η τελευταία εταιρεία μάλιστα υπογράμμισε ότι κατήργησε 125.000 λογαριασμούς που έπλεκαν το εγκώμιο της τρομοκρατίας ήδη από τα μέσα του 2015.
Μετά τις επιθέσεις της 13ης Νοεμβρίου στο Παρίσι, η κυβέρνηση των ΗΠΑ και των άλλων χωρών κάλεσαν την Silicon Valley να συνεργαστεί πιο ενεργά στην μάχη εναντίον της τρομοκρατίας, είτε διανέμοντας τον αντίλογο στην προπαγάνδα είτε φιμώνοντας πιο αποτελεσματικά την επικοινωνία με το ισλαμικό κράτος.
Το Facebook δέχτηκε πρόσφατα σφοδρές επικρίσεις μετά τη δολοφονία, την Δευτέρα, 13 Ιουνίου, του διοικητή της αστυνομίας και της συζύγου του στην πόλη Μανανβίλ της Γαλλίας. Ο δράστης Λαρόσι Αμπάλα ανέβασε βίντεο live στο Facebook Live με το έγκλημά του και δήλωσε αυταπάρνηση στο ισλαμικό κράτος. Το βίντεο και το προφίλ του Αμπάλα σβήστηκαν πολλές ώρες μετά από το Facebook, και όταν ανέβηκαν αντίγραφα του βίντεο στο YouTube, η εταιρεία τα έσβηνε.