Για πρώτη φορά τα κειμήλια του θωρηκτού Αβέρωφ βγαίνουν από το πλωτό Μουσείο στη στεριά, σε έκθεση στην Καβάλα.
Η Καβάλα γιορτάζει τα ΕΛΕΥΘΕΡΙΑ 2016 και παρουσιάζει ιστορικά κειμήλια, τεκμήρια, φωτογραφικό υλικό και αντικείμενα του θωρηκτού «ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΒΕΡΩΦ» σε μια ξεχωριστή έκθεση, θυμίζοντας την καθοριστική σημασία του Πολεμικού Ναυτικού και του ναυάρχου Παύλου Κουντουριώτη στην απελευθέρωση της πόλης από τα βουλγαρικά στρατεύματα.
Ο κυβερνήτης του θωρηκτού «ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΒΕΡΩΦ», πλοίαρχος Σωτήριος Χαραλαμπόπουλος, στα εγκαίνια της έκθεσης δεν έκρυψε τη χαρά και την ικανοποίησή του που μέσα από την παρουσίαση αυτή, η πόλη της Καβάλας συνδέεται με το ιστορικό παρελθόν της και ατενίζει το μέλλον έχοντας πυξίδα την έμπνευση, τη γενναιότητα και το θάρρος των Ελλήνων ναυτικών.
103 χρόνια πριν
«Το ΑΒΕΡΩΦ», τόνισε με έμφαση το πλοίαρχος Χαραλαμπόπουλος, «με τον Κουντουριώτη και το πλήρωμα με την ελληνική ναυτοσύνη και παλικαριά απέπλευσε πριν από 103 χρόνια από τα νερά του Φαλήρου, παίρνοντας μαζί την ψυχή και τις ευχές των ελεύθερων Ελλήνων και τα μετέφερε στο βορειανατολικό Αιγαίο για να δώσει πνοή και αισιοδοξία στα νησιά μας, που διψούσαν για ελευθερία έπειτα από 500 χρόνια σκλαβιάς».
Την 1η Σεπτεμβρίου 1911 καταφθάνει στην Ελλάδα με κυβερνήτη τον πλοίαρχο τότε, Παύλο Κουντουριώτη, το τεθωρακισμένο καταδρομικό «ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΒΕΡΩΦ». Το μέγεθός του εντυπωσιάζει και για τον λόγο αυτόν ο κόσμος που το υποδέχεται το μετονομάζει σε θωρηκτό, ενώ τίθεται άμεσα ως ναυαρχίδα του ελληνικού στόλου.
«Παγκοσμίως» σημείωσε ο κ. Χαραλαμπόπουλος, «η ιστορία των πολεμικών ναυτικών δεν έχει ίσως να παρουσιάσει άλλο πολεμικό πλοίο που το όνομα του συνδέεται τα τελευταία 103 χρόνια με την ιστορία, τα πεπραγμένα και τα οράματα ενός έθνους. Το θωρηκτό "ΓΕΩΡΓΙΟΣ ΑΒΕΡΩΦ" που φέρει το όνομα του ευεργέτη μας Γεωργίου Αβέρωφ είσαι ίσως μοναδική περίπτωση. Ήταν ένα από τα πιο αξιόπιστα, ταχύτερα, ταχύβολα και αποτελεσματικά πλοία της εποχής του. Ενωμένο αναπόσπαστα με την προσωπικότητα και το πατριωτικό σθένος του ναυάρχου Κουντουριώτη παραμένει μέχρι και σήμερα το πλοίο που δεν γνώρισε ποτέ την ήττα ή την καταστροφή. Είναι το μόνο πολεμικό πλοίο στον κόσμο που συμμετείχε και στους δύο παγκοσμίους πολέμους. Είναι το μοναδικό κομμάτι ελληνικής επικράτειας που παραμένει συνεχώς ελεύθερο και ελληνικό τα τελευταία 103 χρόνια».
Ο ναύαρχος που κατατρόπωσε τον τουρκικό στόλο
Ο κυβερνήτης του ιστορικού πολεμικού σκάφους έκανε ιδιαίτερη αναφορά στον ναύαρχο Παύλο Κουντουριώτη και το υψηλό αίσθημα πατριωτισμού που τον χαρακτήριζε. «Ο Παύλος Κουντουριώτης», τόνισε, «είναι ο μόνος ναύαρχος στον κόσμο που με το μοναδικό θωρηκτό δύο φορές μέσα σε έναν μήνα αντιπαρατέθηκε με τον εχθρικό τουρκικό στόλο και τον κατατρόπωσε. Λιτός και ταπεινός έδειχνε βαθιά απέχθεια προς τις επιδείξεις και τις κοσμικές εκδηλώσεις. Διατηρούσε ακλόνητη πίστη στον Θεό και πάντοτε κάθε απόφαση και πράξη του ξεκινούσε από την επίκληση της θείας παρέμβασης. Επέβαλε αυστηρή πειθαρχία σε όλους, όμως όλοι τον αγαπούσαν και τον σέβονταν, γιατί πρώτος αυτός έδινε το παράδειγμα της προσηλώσεως και της υπερβολικής αγάπης προς την πατρίδα».
Στη διαθήκη του, που συνέγραψε στις 25 Νοεμβρίου 1926, καταγράφεται εύγλωττα το ψυχικό μεγαλείο, η αγάπη και η αφοσίωσή του στην κοινωνική και εθνική προσφορά. Γράφει, μεταξύ άλλων: «Έζησα πιστός εις την χριστιανική θρησκεία και εις την Ανατολική Ορθόδοξον ελληνική εκκλησία. Ηγάπησα δι’ όλης της ψυχής μου την πατρίδα μου. Κατά το μέτρο των δυνάμεων μου και τη βοήθεια του Θεού, εξετέλεσα το καθήκον μου. Ατενίζω ήρεμος την κρίσιν της ιστορίας».
Η έκθεση πραγματοποιείται στη νέα πτέρυγα του Αρχαιολογικού Μουσείου Καβάλας.