Είναι ο άνθρωπος που κατηγορείται για συνέργεια στη μεθοδική δολοφονία τουλάχιστον 170.000 ανθρώπων την περίοδο 1943-1944 στο στρατόπεδο συγκέντρωσης του Άουσβιτς.
Ο 94χρονος Ράινχολντ Χάνινγκ ήταν ένας από τους πολλούς φρουρούς των SS στο κολαστήριο του Άουσβιτς. Οι επιζώντες του ολοκαυτώματος θεωρούν όνειδος για τη δικαιοσύνη το γεγονός ότι, για πολλές δεκαετίες μετά τον πόλεμο, οι περισσότεροι από τους φρουρούς των κολαστηρίων συνέχισαν τη ζωή τους ανενόχλητοι και χωρίς να λογοδοτήσουν για την παρουσία τους στα στρατόπεδα συγκέντρωσης.
Πάνω από ένα εκατομμύριο άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους σε αυτό το κολαστήριο που είχαν στήσει οι ναζί κοντά στην Κρακοβία, με σκοπό να αφανίσουν το εβραϊκό στοιχείο, ιδιαίτερα στην κεντρική και ανατολική Ευρώπη.
Οι περισσότεροι Εβραίοι του Άουσβιτς είτε εξοντώθηκαν σε θαλάμους αερίων, είτε πέθαναν από την πείνα και την εξάντληση, είτε πυροβολήθηκαν εν ψυχρώ.
Η αποστολή των φρουρών ήταν να έχουν την πλήρη εποπτεία του χώρου και να μην αφήνουν κανέναν κρατούμενο να αποδράσει.
Δεν αποδέχεται την κατηγορία συνέργειας σε μαζικές δολοφονίες
Σύμφωνα με δημοσίευμα της Deutsche Welle αυτό το πρίσμα, η εισαγγελία κρίνει ότι ένας φρουρός σαν τον Χάνινγκ ήταν συνεργός στη συστηματική εξόντωση των Εβραίων του Άουσβιτς. Ο ίδιος δεν αμφισβητεί ότι είχε καταταχθεί στα SS, ούτε ότι είχε υπηρετήσει στο Άουσβιτς, αλλά δεν αποδέχεται την κατηγορία της συνέργειας σε μαζικές δολοφονίες. Η ακροαματική διαδικασία κύλησε με αργούς ρυθμούς, λόγω της προχωρημένης ηλικίας του κατηγορουμένου, ο οποίος στο μεγαλύτερο χρονικό διάστημα παρέμενε καθηλωμένος σε αναπηρικό καροτσάκι και απέφευγε να απαντήσει στις αιτιάσεις επιζώντων του ολοκαυτώματος, που βρίσκονταν στην αίθουσα του δικαστηρίου. Την απολογία του Χάνινγκ διάβασε ο συνήγορός του, ζητώντας να απαλλαχθεί ο πελάτης του.
Το δημοσίευμα της DW ξυπνά εφιαλτικές μνήμες και διηγήσεις
Το δικαστήριο του Ντέτμολντ έχει αφιερώσει πολύ χρόνο στην εξέταση των μαρτύρων. Έντεκα επιζώντες από το κολαστήριο του Αουσβιτς μίλησαν για τις θηριωδίες που έζησαν ή είδαν στο στρατόπεδο. Μεταξύ άλλων έκαναν λόγο για έναν 16χρονο που απαγχονίστηκε γιατί έκλεψε ένα κομμάτι ψωμί, για έναν άνδρα που ξυλοκοπήθηκε μέχρι θανάτου από φρουρό όταν έχασε τα γυαλιά του, αλλά και για τον μόνιμο φόβο όλων να μην αντιληφθούν οι φρουροί την εξάντληση και την αδυναμία των κρατουμένων, κάτι που θα τους έστελνε αμέσως στους θαλάμους αερίων